Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2013

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ (Εθνικός φορέας συντονισμού του Ελληνικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής) σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις και συναυλίες που θα διοργανώσει για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ).

Ανανεωμένη και με το βλέμμα στο μέλλον, η ΕΓΜ στοχεύει να γεμίσει κάθε γωνία της χώρας με ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες, δημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική «ένωση». Σκοπός της ΕΓΜ είναι μέσα από τις δράσεις της, να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους που έχουν ένα κοινό πάθος: τη μουσική.

Ελληνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

Στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκατοντάδες καλλιτέχνες, σχήματα, ορχήστρες, χορωδίες και φιλαρμονικές ένωσαν τις δυνάμεις τους, και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς διοργανωτές (περίπου 140 πανελλαδικά) οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε 26 πόλεις σε όλη την Ελλάδα!

Οι φετινές διοργανώσεις θα διεξαχθούν στον Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Αγρίνιο, Αθήνα, Αμαλιάδα, Βόλος, Διδυμότειχο, Έδεσσα, Δομοκός, Δράμα, Ηράκλειο (Κρήτης), Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλλιθέα (Αττική), Κομοτηνή, Κύθηρα, Κως, Μοσχάτο-Ταύρο (Αττική), Λάρισα, Λειβαδιά, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σαντορίνη και στις Σέρρες.

Η Πανελλαδική οργάνωση των εκδηλώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι συμπράξεις, συνεργασίες και συνέργιες είναι σε απολυτή εξέλιξη (το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 10/06) αλλά ήδη, ξεχωρίζουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών, η Θεσσαλονίκη που θα γιορτάσει την ΕΓΜ σε 13 σημεία εκδηλώσεων, η Ξάνθη, η Πρέβεζα και η Αμαλιάδα που θα γιορτάσουν την ΕΓΜ για 3 ημέρες με περισσότερες από 60 εκδηλώσεις καθώς και τα Κύθηρα που θα γιορτάσουν φέτος με 4 ημέρες εκδηλώσεων (21-24/6).

Ο Βόλος θα είναι και φέτος στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών ανταλλαγών με την φιλοξενία 20 σχημάτων από όλη την Ελλάδα ενώ και στην Λάρισα, στην Αμαλιάδα στην Νάξο και στην Ξάνθη θα φιλοξενηθούν καλλιτέχνες άλλων πόλεων , ενώ για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις θα εορταστούν φέτος στην Κω και στην Έδεσσα.

Εκδηλώσεις Αττικής

Το 2013 ήταν μια χρονιά εξελίξεων για το Ελληνικό δίκτυο της ΕΓΜ. Με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι μουσικόφιλοι, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες και διοργανωτές να δηλώσουν συμμετοχή ή να γίνουν συνδιοργανωτές, ανανεώθηκε το πλαίσιο συντονισμού και συμμετοχής, αναβαθμίστηκε η ιστοσελίδα του Ελληνικού δικτύου ενώ εγκαινιάστηκε (πιλοτικά και μόνο για την Αθήνα) η ψηφιακή πλατφόρμα AthensMusicMatchmaker, όπου καλλιτέχνες και διοργανωτές μπορούσαν να εγγραφούν και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό μιας και εκατοντάδες καλλιτέχνες δηλώσαν συμμετοχή και πολλοί νέοι διοργανωτές ανέλαβαν να οργανώσουν δράσεις σε νέα σημεία της πόλης. Με το σύνθημα «βρες το ταίρι σου» και μόνο μέσω του AthensMusicMatchmaker, περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες γράφτηκαν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα και δήλωσαν συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2013, δημιουργώντας 40 εκδηλώσεις σε 28 σημεία της Αθήνας.

Επιπλέον, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) (www.SNF.org), και σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηναίων, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Σαλαμίνας καθώς και σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Ωδεία και Πολιτιστικά Κέντρα, περισσότερες από 60 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος όγκος των εκδηλώσεων θα γίνει χάρη στη συμμετοχή και τη συνδρομή εκατοντάδων μουσικών και μουσικόφιλων εθελοντών, ενώ μέσα από ένα απόλυτα συνεργατικό πνεύμα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εξαπλωθεί σε πάρα πολλές γειτονιές και περιοχές της Αττικής.

Συνολικά σε συνεργασία και με τη συμμετοχή διαφορετικών διοργανωτών, συνδιοργανωτών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ένα μοναδικό τριήμερο συναυλιών θα απλωθεί σε όλη την Αττική με εκδηλώσεις από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Café του Κήπου του Νομισματικού Μουσείου, το Δελφικό Ωδείο, το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας Οδυσσέας Δημητριάδης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Ωδείο, το Ελεύθερο Ωδείο, το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Συγχορδία, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος-Λίλιαν Βουδούρη, το προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, το Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Ριζοπούλου.

Επιπρόσθετα, για όλη τη διάρκεια του τριημέρου, οργανώνονται μικρό-φεστιβάλ, ρεσιτάλ, μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια με την υποστήριξη της Athens Voice του BIOS, του City Vibes, του Floral Cafe, του Colibri Café, του ΙΑΝΟΣ Cafe, του Οινέας Εστιατόριο, του Jazz Point Café και του POSTBLOO Music Communication Live & Festivals.

Οι μεγαλύτερες φεστιβαλικές σκηνές, θα διοργανωθούν στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο λόφο Φιλοπάππου, στην Πλατεία Βαρνάβα, στον Εθνικό Κήπο, στην Πλατεία Μετρό Δάφνης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, στο κινηματογράφο Καλυψώ (Καλλιθέα), ενώ για πρώτη φορά προστίθενται κεντρικές δράσεις στην πλατεία Κύπρου του Δήμου Καλλιθέας, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, στην Πλατεία Αυδή (Δ.Α.), στο πεζόδρομο της Μαυροκορδάτου (Δ.Α.), στο πεζόδρομο της Αδριανού (Δ.Α.) και στην οδό Πιττάκη (Δ.Α.).

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, την AthensVoice, το avopolis.gr, το δίκτυο Be the Change, το Komma Bar, το Klik Espresso Bar, τη Μικρή Βουλή, την NoizProductions, το Περιοδικό Platform, το Super Fly, το Sushi Bar, το Ψητοπωλείο Παλιάκης και το Varnava Café (περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία εκδηλώσεων στο επισυναπτόμενο έγγραφο, Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα ΕΓΜ 2013 Αττικής).

Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, φέτος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ θα φιλοξενήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Φόρουμ για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς ενώ ετοιμάζονται εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από την ΓΔ Εκπαίδευση και Πολιτισμός της Ε.Ε. – Πρόγραμμα δια βίου μάθηση.

Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Μουσικό Φόρουμ για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς (MusicClusters).

Περισσότεροι από 40 αντιπρόσωποι Ευρωπαϊκών οργανισμών, ιδρυμάτων και εταιριών του Μουσικού Κλάδου και όχι μόνο, θα συγκεντρωθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί το EuropeanMusicClusterProject και το EURICCA, εγκαινιάζοντας μία καινοτομική αναπτυξιακή προσέγγιση για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού μουσικού κλάδου.

Ενώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μεταφορά γνώσης, εξειδίκευσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και νέων συμμαχιών που θα αποτυπώσουν τη συνολική εικόνα του Μουσικού Συνεργατικού Σχηματισμού (MusicCluster).

EURICCA Initiative

Διάφοροι, συμπληρωματικοί μεταξύ τους, εταίροι διαφορετικών εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν Ευρωπαϊκό φορέα έρευνας και καινοτομίας για την υποστήριξη των πολιτιστικών επαγγελμάτων και των συμπληρωματικών αντικειμένων – σε επίπεδο εξειδίκευσης, γνώσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Μέσα από τη συνεργασία με ενεργούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς ή με τη δημιουργία νέων δικτύων, ο νέος φορέας στοχεύει να καταγράψει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ευρύτερου Πολιτιστικού Τομέα, να τις αποτυπώσει σε ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και να αναπτύξει νέες συνεργασίες, συνδυάζοντας τη δυναμική της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας με τις ανάγκες της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Επιχειρηματικότητας και της Ανάπτυξης.

Εργαστήρια – Σεμινάρια και Συζητήσεις

Κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών μας, είναι η ενίσχυση της διαδραστικότητας μεταξύ των πολιτών με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του πλαισίου συμμετοχής και οργάνωσης των εκδηλώσεων.

Έως την Δευτέρα 10 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν οι ώρες και τοποθεσίες των εκπαιδευτικών εργαστηριών παραδοσιακών οργάνων, των παρουσιάσεων και των εργαστηριών κατασκευής μουσικών οργάνων τα οποία θα γίνουν με την υποστήριξη της Σοφίας Λαμπροπούλου, του Βαγγέλη Καζαντζή, του Πάνο Ηλιόπουλου, του Χάρη Σαρρή, του Μάριου Παπαδέα και του Πέτρου Κούρτη.

Παράλληλα θα υπάρξουν συζητήσεις και εργαστήρια άτυπης μουσικής εκπαίδευσης που θα γίνουν σε συνεργασία με τους ξένους εκπροσώπους των φορέων και εταιριών ConseildelaMusiqueWallonie-Bruxelles (Βέλγιο), EuropeanCenterforLeadershipandEntrepreneurship Education (Γαλλία), FeisRois (Σκωτία), Formarte (Ιταλία), LiveMusicNow (Σκωτία), Music2Deal (Γερμάνια) και το VirtuelleClusterInitiative (Γερμανία).

Προγράμματα δια βίου μάθησης

1)MusiciansVocationalandEducationalTraining (LeonardoDaVinciPartnership): Πρόκειται για μια ερευνητική πρωτοβουλία καταγραφής και ένταξης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται στο κλάδο της Μουσικής και αφορά ειδικότερα στον τομέα της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης των μουσικών.

2)MusicTrainersforAdultLearners (GrundtvigPartnership): Αναπτύχθηκε από μια διακρατική κοινοπραξία που συστάθηκε ειδικά για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών μεθόδων άτυπης διδασκαλίας προς τους εκπαιδευτές των εκπαιδευτών ενηλίκων στο πλαίσιο μιας διετούς ερευνητικής πρωτοβουλίας.

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια