Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 10:11

Ρίτσαρντ Σέιμουρ: Tι αίσθημα προκαλεί η ομορφιά

Ανάρτηση Ομιλίας:

Μια ιστορία, ένα έργο τέχνης, ένα πρόσωπο, ένα σχεδιασμένο αντικείμενο -- πώς ξεχωρίζουμε ότι κάτι είναι όμορφο; Και γιατί έχει τόση σημασία για μάς; Ο σχεδιαστής Ρίτσαρντ Σέιμουρ διερευνά την ανταπόκρισή μας στην ομορφιά και την εκπληκτική δύναμη που επιδεικνύουν τα όμορφα αντικείμενα.


Ο διευθυντής φωτογραφίας του National Geographic, Ντεϊβιντ Γκρίφιν, γνωρίζει την δύναμη της φωτογραφίας να μας συνδέει με τον κόσμο μας. Στην ομιλία γεματή με θαυμάσιες φωτογραφίες μας διηγείται το πως χρησιμοποιούμε φωτογραφίες για να πούμε τις ιστορίες μας.


Αποδεχόμενος το βραβείο του TED 2008, ο συγγραφέας Ντέιβ Έγκερς ζητάει από την κοινότητα του TED να συνεργαστεί προσωπικά και δημιουργικά με κατά τόπους δημόσια σχολεία. Με μαγευτική προθυμία, μιλά για το πώς το κέντρο διδασκαλίας του, το 826 Βαλέντσια, ενέπνευσε και άλλους σε όλο τον κόσμο ν' ανοίξουν τα δικά τους εθελοντικά και απίστευτα εμπνευσμένα εργαστήρια δημιουργικής γραφής.


Ο Μπρούστερ Κέιλ χτίζει μία μεγάλης έκτασης ψηφιακή βιβλιοθήκη: κάθε βιβλίο που έχει εκδοθεί, κάθε ταινία που έχει προβληθεί και όλη την πορεία της ιστορίας του ίντερνετ ... Όλα αυτά διατίθενται στο κοινό δωρεάν, εκτός αν κάποιος άλλος προλάβει να τα κατοχυρώσει.


Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 01:36

Δονκιχωτική Ένωση: Χορεύοντας με το φως

Ανάρτηση Ομιλίας:

Η Δονκιχωτική Ένωση (Quixotic Fusion) είναι ένα σύνολο καλλιτεχνών που συνδυάζει εναέρια ακροβατικά, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική και οπτικά εφέ.


Ο παραγωγός ταινιών Άντριου Στάντον («Toy Story: Ιστορία Παιχνιδιών», «ΓΟΥΟΛ-Υ») μοιράζεται όσα γνωρίζει για την αφήγηση - ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας προς την αρχή. (Περιέχει υβριστική γλώσσα...)


Οι κινηματογραφικές ταινίες έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μια εμπειρία αφήγησης που μοιράζεσαι και να διαμορφώνουν μνήμες και παγκόσμιες απόψεις. Η Βρετανή σκηνοθέτης Μπίμπαν Κίντρον επικαλείται εικόνες από σκηνές -από Το θαύμα στο Μιλάνο μέχρι το Boyz n the Hood- καθώς δείχνει πώς η ομάδα της, FILMCLUB, μοιράζεται σπουδαίες ταινίες με παιδιά.


Ομορφαίνεις την πόλη, αντιμετωπίζεις την διαφθορά. Ο Έντι Ράμα ακολούθησε αυτή την φαινομενικά απλή συνταγή ως δήμαρχος των Τιράνων στην Αλβανία, και εμφύσησε υπερηφάνεια στους πολίτες μετασχηματίζοντας τους δημόσιους χώρους με πολύχρωμα σχέδια. Με έργα που βάζουν πρώτα τον άνθρωπο, ο Ράμα μείωσε την εγκληματικότητα -- και έδειξε στους πολίτες πως μπορούν να έχουν πίστη στους ηγέτες τους. (Κινηματογραφήθηκε στο TEDxThessaloniki.)

 


Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 23:25

Νιλ Χάρμπισον: Ακούω τα χρώματα

Ανάρτηση Ομιλίας:

Ο καλλιτέχνης Νιλ Χάρμπισον γεννήθηκε με πλήρη αχρωματοψία, αλλά τώρα μια συσκευή στο κεφάλι του μετατρέπει τα χρώματα σε ηχητικές συχνότητες. Αντί να βλέπει έναν γκρίζο κόσμο, ο Χάρμπισον μπορεί να ακούει μια συμφωνία χρωμάτων, και ναι, ακούει ακόμα και πρόσωπα και πίνακες.


Η ιστορία της τέχνης αλλάζει. Ο μηχανικός Μαουρίτζιο Σερατσίνι πέρασε 30 χρόνια ερευνώντας τη χαμένη νωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, "Μάχη του Ανγκιάρι" και στη διαδικασία ανακάλυψε ότι πολλοί πίνακες κρύβουν κάποια κρυμμένα επίπεδα ιστορίας. Δεν θα έπρεπε να είναι και αυτά μέρος της εμπειρίας ανάγνωσης ενός πίνακα;


Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 01:11

Πολ Μπλουμ: Η προέλευση της απόλαυσης

Ανάρτηση Ομιλίας:

Γιατί προτιμούμε έναν αυθεντικό πίνακα από ένα πλαστό; Ο ψυχολόγος Πολ Μπλουμ ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι είναι ουσιοκράτες -- πως τα πιστεύω μας για την ιστορία ενός αντικειμένου αλλάζουν τον τρόπο που το βιώνουμε, όχι ως μία απλή οπτασία αλλά σαν ένα βαθύ ουσιαστικό γνώρισμα του τι είναι η απόλαυση (και ο πόνος).


Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 00:31

Σούζαν Κέιν: Η δύναμη των εσωστρεφών

Ανάρτηση Ομιλίας:

Σε μια κουλτούρα όπου η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια θεωρούνται τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, η εσωστρέφεια μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμα και ντροπιαστική. Αλλά, όπως ισχυρίζεται η Σούζαν Κέιν σε αυτή την παθιασμένη ομιλία, οι εσωστρεφείς διαθέτουν εξαιρετικά ταλέντα και δυνατότητες και θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να τιμώνται.


Ο θρυλικός γλύπτης Άντονι Γκόρμλεϊ μιλάει για το χώρο και την ανθρώπινη μορφή. Το έργο του εξερευνά τον εσωτερικό χώρο που αισθανόμαστε μέσα στα σώματά μας - και τον εξωτερικό χώρο που νιώθουμε γύρω μας, γνωρίζοντας ότι είμαστε απλώς κουκκίδες στο χώρο και το χρόνο.


Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 00:03

Έρικ Γουίτακρ: Μια εικονική χορωδία 2.000 φωνών

Ανάρτηση Ομιλίας:

Σε ένα συγκινητικό και τρελά διαδεδομένο βίντεο τον προηγούμενο χρόνο, ο συνθέτης Έρικ Γουίτακρ διεύθυνε μια εικονική χορωδία τραγουδιστών απ'όλο τον κόσμο. Μιλάει μέσα από δημιουργικές προκλήσεις παραγωγής μουσικής με την βοήθεια του YouTube, και φανερώνει τα πρώτα 2 λεπτά από την νέα του δουλειά, "Ύπνος", με μια χορωδία από 2,052 βίντεο. Το ολοκληρωμένο κομμάτι θα προβληθεί πρώτη φορά 7 Απριλίου 2013 (ναι, στο YouTube!)


Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου είναι ο χαρισματικός ιδρυτής του συστήματος νεανικών ορχηστρών που έχει αλλάξει ριζικά την ζωή χιλιάδων παιδιών στη Βενεζουέλα. Εδώ μοιράζεται μαζί μας την θαυμάσια ιστορία του και αποκαλύπτει την επιθυμία του για το βραβείο TED που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και πέρα απ' αυτές.


Σελίδα 1 από 3