Παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια

Νίκος Ξυδάκης Νίκος Ξυδάκης

Το θέατρο Ολύμπια φιλοξενεί για πρώτη φορά παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο ιστορικό θέατρο το κοινό μπορεί να απολαύσει 6 μουσικές και 2 θεατρικές παραστάσεις, καθεμιά με το δικό της ξεχωριστό στίγμα. Μουσικές από την Αναγέννηση, λόγια μουσική, ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, αλλά και ένα σύγχρονο «αυτοσαρκαστικό βαριετέ» και μια αβανγκάρντ παράσταση βγαλμένη από τη βερολινέζικη Φόλκσμπύνε, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό σύνολο στην καρδιά της καλοκαιρινής Αθήνας.

Μουσική:
8 Ιουνίου – 21:00
Νίκος Ξυδάκης
Όλα τα δειλινά του κόσμου
Οπως σηκώνεις μια ψηφίδα από το χώμα – μια πατρίδα απ' το χρυσάφι που χρωστώ κι από γυαλί χρωματιστό.
Από ένα ''Τετράδιο σημειώσεων'' με ποιήματα, τραγούδια, λυρικά σπαράγματα και λόγια που δεν μπόρεσαν να γίνουν τραγούδια ήταν σαν να σχηματίζεται το πρόσωπο μιας συναυλίας. Η μουσική του στίχου. Η μουσική της ψυχής του. Η απώλειά του. Ανακαλείται, ανιχνεύεται μέσα από ποιήματα - τραγούδια, και μουσικά ιντερμέδια. Ο Διονύσης Καψάλης, ο Μιχάλης Γκανάς, ''Ο Έρωτας του Ποιητή'' του Ερρίκου Χάινε, ο Σούμαν, το ''Χειμωνιάτικο ταξίδι'' του Σούμπερτ, η Σαπφώ και ο Διονύσιος Σολωμός. Η Αλεξάνδρεια του Κ. Π. Καβάφη συνομιλούν και μονολογούν. Συνθέτουν μία μικρή Νυκτερινή ιστορία, σαν επίκληση, προσευχή, εξομολόγηση σε καιρούς απωλειών.

Ο τίτλος ''Όλα τα δειλινά του κόσμου'' είναι από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Δ. Καψάλη, καθώς και το μότο από την συλλογή ''Υπόσχεση ευδαιμονίας''. Τα ανέκδοτα μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται είναι από μεταφράσεις του στον Ε. Χάινε και Β. Μύλλερ.
Νίκος Ξυδάκης

  • Μουσική, επιμέλεια προγράμματος και κειμένων: Νίκος Ξυδάκης
  • Τραγούδι: Νανά Μπινοπούλου
  • Επιμέλεια ορχήστρας - ενορχηστρώσεις - πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης
  • Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
  • Σαξόφωνο: Δημήτρης Χουντής
  • Κλαρινέτο: Μερκούριος Κάραλης

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 10€ έως 22€ - Φοιτητικό: Από 5€ έως 17€ - ΑΜΕΑ: 5€

16 Ιουνίου – 21:00
Λένια Ζαφειροπούλου – Αντρέι Χόβριν
Transit Songs, ρεσιτάλ μπροστά σ’ ένα ποιητικό τοπίο
Η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και ο Andrej Hovrin (Αντρέι Χόβριν) στο πιάνο παρουσιάζουν μια βραδιά τραγουδιού, ποίησης και video art αφιερωμένη στις απτές και άυλες μεθοριακές γραμμές, στα σύνορα των τόπων, του χρόνου και της ψυχής. Από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ως τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, οι άνθρωποι τραγουδούν για να διασχίσουν απτόητοι τα σκοτεινά δάση και τα ασαφή όρια της ύπαρξης. Το τραγούδι είναι η επίκληση όσων στέκουν από την άλλη μεριά των συνόρων και ατενίζουν απροσπέλαστες τις πατρίδες, τον χαμένο χρόνο ή τον ίδιο τον εαυτό τους. Το τραγούδι αναπλάθει ό,τι τα σύνορα έχουν κρύψει από το βλέμμα μας. Το τραγούδι είναι αυτο-μάγεμα για να περάσεις ατρόμητος από την παρούσα στιγμή στη στιγμή που φοβάσαι ή ελπίζεις ή προσμένεις. Είναι η βοήθεια όταν οι λέξεις δεν αρκούν για να μεταβείς από τη νηφαλιότητα στην έκσταση. Είναι η κίνηση της ψυχής, η λέμβος που διασχίζει κάθε μεθοριακό ποταμό.

  • Τραγούδια των: Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Robert Schumann, Felix Mendelssohn, Μοντέστ Μούσοργκσκυ, Πιοτρ Ηλίτς ΤσαΪκόφσκυ, Benjamin Britten.
  • Λένια Ζαφειροπούλου, τραγούδι
  • Αντρέι Χόβριν, πιάνο
  • Κατερίνα Μερτζάνη, Celine Τοκμακίδη, βίντεο
  • (αποδόσεις και συνόψεις ποιητικών κειμένων, Λένια Ζαφειροπούλου)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 5€ έως 15€ - Φοιτητικό: 10€ - ΑΜΕΑ: 5€

18 Ιουνίου – 21:00
Stile Antico
In a Strange Land
Το πολυφωνικό σύνολο Stile Antico, που έχει αφοσιωθεί στη μελέτη της αναγεννησιακής μουσικής και από το 2005 έχει διαπρέψει σε διεθνείς διοργανώσεις με τις εμφανίσεις του, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών για να παρουσιάσει μια ξεχωριστή παράσταση. Το In a Strange Land είναι ένα μουσικό αφιέρωμα σε συνθέτες που διώχθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ A΄ της Αγγλίας εξαιτίας της υποστήριξής τους στον Καθολικισμό. Έργα των Philips, Dering και Dowland, που πήραν τον δρόμο της εξορίας, αλλά και των William Byrd και Robert White, που παρέμειναν στη χώρα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους μέσω του έργου τους, θα ερμηνευθούν με μοναδικό τρόπο από το ταλαντούχο δωδεκαμελές σχήμα. Οι Stile Antico δουλεύουν χωρίς μαέστρο και έχουν κατακτήσει κοινό και δισκογραφία με το ρεπερτόριό τους, που κινείται από τους λαμπρούς συνθέτες της εποχής των Τυδόρ μέχρι τα έργα της φλαμανδικής και της ισπανικής σχολής και το πρώιμο μπαρόκ.
Stile Antico: Rebecca Hickey, Katharine Ashby, Helen Ashby, Emma Ashby, Eleanor Harries, Katie Schofield, Benjamin Clark, Andrew Griffiths, Thomas Kelly, James Arthur, Benjamin MCcKee, William Dawes
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 25€ - Φοιτητικό: Από 10€ έως 20€ - ΑΜΕΑ: 10€

26 Ιουνίου – 21:00
Στέφανος Νάσος – Απόστολος Παληός
Συναυλία μουσικής δωματίου
Έργα Μπέλα Μπάρτοκ, Τζον Λούθερ Άνταμς, Γιώργου Σισιλιάνου
Το πιανιστικό ντούο Στέφανος Νάσος-Απόστολος Παληός, μαζί με τους κρουστούς Μάριο Νικολάου και Μαρίνο Τρανουδάκη, παρουσιάζουν μία συναυλία, στην οποία πιάνο και κρουστά συνεργάζονται σε διάφορους συνδυασμούς με επίκεντρο τη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη Μπέλα Μπάρτοκ – έργο από το καθιερωμένο διεθνώς ρεπερτόριο για πιανίστες και κρουστούς. Αν και δεν ανήκουν στη λεγόμενη πρωτοπορία, τα έργα αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που τα κάνει ξεχωριστά. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα εκτελεστεί το Red Arc / Blue Veil (2001) για πιάνο, μάλετ και ηλεκτρονικούς ήχους, του Τζον Λούθερ Άνταμς (Πούλιτζερ, 2015), του οποίου ο ήχος είναι ιδιαίτερος και αναγνωρίσιμος. Η Ταναγραία, op. 17 a (1957), σουίτα μπαλέτου για δύο πιάνα και κρουστά, του Γιώργου Σισιλιάνου, θα παιχτεί ως ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη – είναι ένα έργο που έχει παρουσιαστεί ελάχιστα στη συγκεκριμένη μορφή, ενώ ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά σε CD από τους συντελεστές της συναυλίας μόλις το 2016. John Luther Adams: Red Arc / Blue Veil [2001] (για πιάνο, μάλετ, και ηλεκτρονικούς ήχους) [πρώτη πανελλήνια παρουσίαση], Γιώργος Σισιλιάνος: Ταναγραία, op. 17a [1957], σουίτα μπαλέτου για δύο πιάνα και κρουστά, BélaBartόk: Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά.
Παίζουν: Στέφανος Νάσος και Απόστολος Παληός (πιάνο), Μάριος Νικολάου και Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά)
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 5€ έως 15€ - Φοιτητικό: 10€ - ΑΜΕΑ: 5€

5 Ιουλίου – 21:00
Φίλιππος Τσαλαχούρης – Χορωδία Σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών – Sofia Sinfonietta
...ο πόνος του πολέμου, το πένθος και η φυγή
Η διεθνούς φήμης ορχήστρα της Σόφιας Sofia Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου θα παρουσιάσει τρία έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Ο πόνος του πολέμου θα αποδοθεί από τον κύκλο τραγουδιών «Trakl – Lieder» (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση) opus 91 για βαρύτονο, πιάνο & έγχορδα σε στίχους του τραγικού ποιητή George Trakl που αυτοκτόνησε στο πεδίο της μάχης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι «Επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στο Σταυρό» opus 65 αρ.1, το πένθος, ήταν παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής. Αφηγητής θα είναι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός όπως και στην πρώτη εκτέλεση του έργου. Συμμετέχει η χορωδία των σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών. Η Συμφωνία αρ.5 opus 87 “Των μακρών μεγάλων δρόμων” (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση) έχει ως θέμα την τραγική διαδρομή από την απελπισία στην περισυλλογή κι από την νοσταλγία, την απόφαση και την φυγή.

TRAKL – LIEDER, opus 91 (2015)
Οκτώ εικόνες για βαρύτονο, πιάνο, έγχορδα & κρουστά σε ποίηση George Trakl (1887-1914)
Γιάννης Σελιτσανιώτης, βαρύτονος
Δημήτρης Μαρίνος, πιάνο

Οι Επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στο Σταυρό, opus 65 αρ.1 (2008)
Για αφηγητή, γυναικείες φωνές & μικρή ορχήστρα
Μιχαήλ Μαρμαρινός, αφηγητής
Η Χορωδία των σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.
Διεύθυνση-διδασκαλία Δημήτρης Μπουζάνης
Συμφωνία αρ.5 «Των μακρών μεγάλων δρόμων», opus 87 (2014)
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 5€ έως 15€ - Φοιτητικό: 10€ - ΑΜΕΑ: 5€

9 Ιουλίου – 21:00
ARTéfacts Εnsemble
Zapping - Αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα
Το δραστήριο και πάντα δημιουργικό σχήμα ARTéfacts Εnsemble παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών μια παράσταση-συναυλία προς τιμήν του Φρανκ Ζάππα, από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ού αιώνα. Συνδυάζοντας στοιχεία από τη ροκ, την τζαζ, ακόμη κι από τη λαϊκή μουσική, αλλά και τη σύγχρονη κλασική, ο Ζάππα ήταν ένα πνεύμα ασυμβίβαστο που δεν έπαψε να ασκεί κριτική, μέσω των στίχων του, ακόμα και στη μουσική βιομηχανία που τον υποστήριζε. Η παράσταση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του έργου του και ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας συνηθισμένης συναυλίας, καθώς περιλαμβάνει σκηνική δράση με θεατρικά και χιουμοριστικά στοιχεία, σε ύφος παρόμοιο με αυτό των συναυλιών του καλλιτέχνη. Οι μουσικοί του σχήματος συζητούν μεταξύ τους, τραγουδούν ή παίζουν διαφορετικά όργανα, στοχεύοντας στη σάτιρα και τον κοινωνικό σχολιασμό.

  • Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης
  • Μουσική προσαρμογή: Μάνος Βεντούρας
  • Παίζει ο ηθοποιός Δημήτρης Δημόπουλος
  • Μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλ. μπάσο), Βαγγέλης Μπαλιούσης (drums), Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα)
  • Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
  • Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 5€ έως 15€ - Φοιτητικό: 10€ - ΑΜΕΑ: 5€

Θέατρο:
12 – 14 Ιουνίου, 21:00
Σίμος Κακάλας – Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Greek Freak / all star game
Ο Σίμος Κακάλας καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος, το βαριετέ, παρουσιάζοντας το αυτοσαρκαστικό, αυτοαναφορικό βαριετέ Greek Freak / all star game. Πρωταγωνιστής είναι ένας χορός σεσημασμένων καλλιτεχνών, καταδικασμένων από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Διαδικτύου να βρίσκονται ισοβίως επί σκηνής, με την υποχρέωση να παράγουν συνεχώς άρτια καλλιτεχνικά προϊόντα, να διασκεδάζουν και να γοητεύουν κοινό και κριτικούς.
Μέσα τους βαθιά ξέρουν ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, τους περιμένει ο καλλιτεχνικός Καιάδας του καλοκαιριού, η πείνα και ο θάνατος. Πλειάδα προσωπικοτήτων θα τους συντρέξει στη μάταιη αυτή προσπάθεια να αποδείξουν ότι ακόμα συνεχίζουν να δημιουργούν. Θα υπάρξει άραγε ένας από μηχανής θεός που θα τους γλιτώσει από το θέαμα που είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν;
Στο Greek Freak / all star game, μέσω της κωμωδίας ο θίασος κάνει ένα καυστικό σχόλιο για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Η παράσταση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του καλλιτέχνη τόσο με το γέλιο, όσο και με το κοινό, προκαλώντας τα όρια ανοχής της κοινωνίας, που επιμένει να προσκολλάται στο ένδοξο παρελθόν.
Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία - Σύνθεση: Σίμος Κακάλας
  • Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης
  • Κοστούμια: Claire Bracewell
  • Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Jonathan Becker
  • Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
  • Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
  • Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου
  • Ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
  • Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Λόξας
  • Παίζουν οι: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
  • Guest Star: Κλέων Γρηγοριάδης, Έλενα Μαυρίδου
  • Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, πλήκτρα, μεταλλόφωνο), Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρες), Αντώνης Αρβανίτης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ρόλη Γιαμοπούλου (τύμπανα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 25€ - Φοιτητικό: Από 10€ έως 20€ - ΑΜΕΑ: 10€

23-24 Ιουνίου
Αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε
Χέρμπερτ Φριτς – Φόλκσμπύνε
Murmel Murmel - Μουρμουρητό / Ντίτερ Ροτ
Ένα σχέδιο που κυοφορούνταν εδώ και καιρό στο μυαλό του Γερμανού σκηνοθέτη Herbert Fritsch (Χέρμπερτ Φριτς) ζωντανεύει. Πρόκειται για τη νουβέλα του Dieter Roth (Ντίτερ Ροτ) Μουρμουρητό, που κυκλοφόρησε το 1974 με αυτοέκδοση. Στις 178 σελίδες του βιβλίου, ενός λεπτού τόμου σχήματος octavo, επαναλαμβάνεται μία μόνο λέξη: «Murmel». Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Ροτ έδωσε την άδεια στον Φριτς να διασκευάσει το έργο του για το θέατρο. Το 2012 ο Φριτς εκπλήρωσε την υπόσχεσή του για πρώτη φορά. Από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που συνδέθηκε με τη Φόλκσμπύνε, τα τελευταία χρόνια ο Φριτς έχει καθιερωθεί ως σκηνοθέτης με τις βραβευμένες μαύρες κωμωδίες του. Στην ξεκαρδιστική, θεοπάλαβη παράστασή του, δεκατέσσερις ηθοποιοί μουρμουρίζουν αδιαλείπτως τη μοναδική λέξη του βιβλίου και μεταμορφώνουν το κείμενο σε μια υπνωτιστική, ψυχεδελική εμπειρία που δικαιώνει τον εκλιπόντα πλέον Ροτ, πληθωρικό, πειραματικό καλλιτέχνη που το έργο του διακρίνεται για τη δεξιοτεχνία, την άγρια ενέργεια και τη σκοτεινή του αίσθηση.
Μουρμουρμουρμουρμουρμουρμουρ

  • Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Herbert Fritsch
  • Παίζουν: Florian Anderer, Matthias Buss, Werner Eng, Ingo Günther, Jonas Hien, Simon Jensen, Wolfram Koch, Annika Meier, Anne Ratte-Polle, Bastian Reiber, Stefan Staudinger, Axel Wandtke
  • Κοστούμια: Victoria Behr
  • Μουσική: Ingo Günther
  • Φωτισμοί: Torsten König
  • Δραματουργία: Sabrina Zwach

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 20€ έως 30€ - Φοιτητικό: Από 25€ έως 15€ - ΑΜΕΑ: 15€

Έκθεση εικόνων

Stile AnticoΣίμος Κακάλας