Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 12:39

"Το Επιχειρηματικό Μουσείο"

Γράφτηκε από τον 

Το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Το Επιχειρηματικό Μουσείο: Στρατηγικές και μοντέλα ανάπτυξης και χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών οργανισμών». Στόχος της επιστημονικής αυτής συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε δύο κρίσιμους τομείς ενδιαφέροντος της μουσειακής κοινότητας και των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Ράιαν Φρεντς, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων του Γουόκερ Αρτ Σέντερ, o Τζέιμς Ρ. Χάκνυ, Ειδικός Χορηγιών για Μουσεία της εταιρείας συμβούλων Αλεξάντερ Χας, και η Μαριάν Ρανς, Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου.

Το Art Magazine βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε την ημερίδα. Η ομιλία του Ράιαν Φρεντς ξεχώρισε, ενώ υπήρξαν και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στις ομιλίες των υπολοίπων βασικών ομιλητών. Αρκετό ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του Δημήτρη Γιολάση (από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη) και Χρήστου Καρρά (από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών). Σε γενικές γραμμές δηλαδή, ήταν σίγουρα μια επιτυχημένη ημερίδα με αρκετό ενδιαφέρον, ειδικότερα για τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από marketing. Στα χέρια μου είχα ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι, σε περίπτωση που προέκυπτε κάποια δήλωση.

Τελικά δήλωση δεν προέκυψε, αλλά έγινε κάτι ακόμα καλύτερο. Με αρκετή δυσκολία κατάφερα να ηχογραφήσω για το αρχείο μου το μεγαλύτερο μέρος των βασικών ομιλιών της ημερίδας, μέσω της ειδικής συσκευής που ακούγαμε την μετάφραση των ομιλητών. Προφανώς το αποτέλεσμα δεν είναι ότι καλύτερο, παρόλα αυτά με μια επιπλέον επεξεργασία που έκανα, θεωρώ ότι η ηχογράφηση είναι μια χαρά (για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτών των ομιλιών).

Τι μου άρεσε

Μου άρεσε η ίδια η πρωτοβουλία, το θέμα της ημερίδας και σχεδόν όλοι οι ομιλητές. Πιστεύω ότι το επίπεδο ήταν πολύ καλό και η ημερίδα διαφωτιστική για τους περισσότερους. Το μουσείο το ίδιο και ο χώρος είναι πάντα απολαυστικά από μόνα τους και η οργάνωση της ημερίδας άρτια, όπως και οποιαδήποτε άλλη έχω παρακολουθήσει σε αυτόν τον χώρο. Μου άρεσε επισης ότι υπήρχε αρκετός κόσμος. Ήταν σχεδόν γεμάτο, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται συχνότερα.

Τι δεν μου άρεσε

Δεν κατάφερα να παραμείνω μέχρι τέλους και στην "άτακτη" αποχώρηση μου βοήθησε η εκτός κλίματος τελευταία ομιλία, της Κας Αλεξάνδρας Πάλλη, όπου μου φάνηκε αποστειρωμένη και άχρωμη (διάβαζε ότι έλεγε). Θεωρώ ότι ήταν πολύ λάθος μια τέτοια ομιλία στο τέλος. Αν κάτι τέτοιο ήταν στις 9.00 το πρωϊ, σίγουρα δεν θα ενοχλούσε το ίδιο. Αλλα και πάλι, οι "ξένοι" ομιλητές έδειξαν ότι έχουν μια άνεση να περάσουν στο κοινό τις ιδέες τους. Μας έχει κακομάθει το TED, έχουμε μάθει τι σημαίνει καλός ομιλητής.

Επιπλέον, ένιωσα να ενοχλούμαι από την μόνιμη επανάληψη των φορέων (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ και ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ), για το ότι είναι απαραίτητη -για να γίνουν μεγάλα πράγματα- η συνεργασία αναμεσα σε όλους τους φορείς. Το ακούω συνέχεια σε όσες ημερίδες έχω πάει και δεν γίνεται ποτέ τίποτα γι'αυτό. Τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου δικά μου σε αυτή την χώρα. Ως προς το μουσείο Μπενάκη, μόνο ένα σχόλιο. Φωτιά και λαύρα τα σάντουιτς σας ειδικά σε περίοδο κρίσης!

Τι μου έλειψε

Μου έλειψε ο κλασικός ιδιόρρυθμος τύπος που παίρνει το μικρόφωνο και έχει ως σκοπό της ημέρας να "κράξει" τους Αμερικάνους, γιατί δεν έχουν ιστορία, του Εβραίους γιατί φταίνε για όλα και τους Αγγλους γιατί μας χρωστάνε την μισή Ακρόπολη. Μου έλειψε δηλαδή αυτός που πάει σε τέτοιες ημερίδες για να προσβάλει όποιον είναι ανεβασμένος στο πόντιουμ και να στρέψει ταυτόχρονα τα φώτα πάνω του.

Καλή ακρόαση!

 

- OI ΟΜΙΛΙΕΣ -

Ράιαν Φρεντς, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων του Γουόκερ Αρτ Σέντερ

Τζέιμς Ρ. Χάκνυ, Ειδικός Χορηγιών για Μουσεία της εταιρείας συμβούλων Αλεξάντερ Χας

Μαριάν Ρανς, Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου. (δείτε το βίντεο που αναφέρει στο τέλος)

Παρέμβαση του Δημήτρη Γιολάση (από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη) και Χρήστου Καρρά (από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

 

 

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.