Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1953. Σπούδασε μηχανολογικό σχέδιο και εργάζεται σαν σχεδιαστής. Παρακολούθησε για δυο χρόνια μαθήματα ξυλογλυπτικής στον Δήμο Κερατσινίου και δυο χρόνια ζωγραφικής στο εργαστήρι τέχνης Κορυδαλλού. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής.


Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 15:17

Θοδωρής Ρεγκλής + Nou Specul

Γράφτηκε από τον
O Θοδωρής Ρέγκλης είναι ένας νέος μουσικός, με κλασικές σπουδές, φρέσκιες ιδέες και ασυγκράτητες ορέξεις για πειραματισμούς! Όταν δημιούργησε τον λογαριασμό του στο artspot.gr η μουσική του ξεχώρισε. Λίγους μήνες αργότερα ξεχώρισε και το ήθος του, αφού τα έφερε έτσι η ζωή που συνεργαστήκαμε για τις ανάγκες ενός δημιουργικού πειράματος (48HFP) και τελικά τον γνώρισα από κοντά. Ιδρυτικό μέλος των Nou Specul έδωσε συνέντευξη στον Best, έπαιξε ζωντανά στο Mad TV, βρέθηκε εντός δεκάδας στο Coca Cola Soundwave 2009, έπαιξε στο πλάι των Mattise και σε διάφορα μικρά μπαρ των Αθηνών.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα συναντηθήκαμε στο Θησείο για έναν εφ' όλης της ύλης καφέ.


Ο Ιάνις είναι εικαστικός καλλιτέχνης (ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τα περιβάλλοντα χώρο). Σπούδασε την επιστήμη της Φυσικής, αλλά τον προτίμησε η διακονία του Λόγου, της Εικόνας και του Στοχασμού. Ο ίδιος μας λέει μέσα από τα λόγια του Λάο Τσε: "Στην αναζήτηση της γνώσης κάθε μέρα αυξάνομαι. Στην αναζήτηση του Ταό κάθε μέρα λιγοστεύω. Ελαττώνεται η δράση μου συνεχώς μέχρι που ξαφνικά βρίσκομαι στο Κενό. Όταν δεν επιδιώκω τίποτα, όλα πραγματοποιούνται!"


Ένας νέος δημιουργός που ως πρώτη ύλη για τα έργα του χρησιμοποιεί αποκλειστικά υλικά που συλλέγει από τη φύση, είναι σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση. Ξύλα που ξεβγάζει η θάλασσα, ρίζες, κορμοί δέντρων, σκουριασμένα σίδερα, σκοινιά, φελλοί, δίχτυα και όστρακα, συνδυάζονται αρμονικά σε πρωτότυπες ξυλοσυνθέσεις. Ο Δημήτρης Πιτερός ζούσε στην Αθήνα μέχρι τα εφηβικά του χρόνια και όταν οι συνθήκες τoν έφεραν στην Κρήτη, η πρωτόγνωρη επαφή του με την φύση ξύπνησε μέσα του την καλλιτεχνική δημιουργία. Από τότε περιδιαβαίνει θάλασσες και ποτάμια για να συλλέξει οτιδήποτε μπορεί να του φανεί χρήσιμο στις εικαστικές συνθέσεις του. Τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήριό του για μια συνομιλία μαζί του...



Εκείνο που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει στα έργα του γλύπτη Γιάννη Τσιγκένη είναι η ικανότητά του να μετατρέπει το άψυχο μέταλλο ? σύμβολο της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής - σε καλλιτεχνική δημιουργία που αυθύπαρκτη πια, φέρει εναργώς τα μηνύματα και το προσωπικό στίγμα του δημιουργού της. Ο καλλιτέχνης Γιάννης Τσιγκένης συλλέγει το περιττό και άχρηστο υλικό, εξερευνά τις δυνατότητές του και αφού το επεξεργάζεται, το συστήνει στο κοινό ως μια νέα πρόταση που στόχο της έχει, μεταξύ των άλλων, να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Δεν υπάρχουν άχρηστα υλικά. Οι ιδέες των ανθρώπων είναι αυτές που τα κάνουν άχρηστα».


 Απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. (Τίτλος έργου: Το κορίτσι, 2007)