Φωτιά και Νερό

ΣΑΙΝΤ: "Άκου...εμείς οι δύο είμαστε σαν φωτιά με νερό. Μην τα μπερδεύεις, το ένα τρώει το άλλο. Άλλοι κόσμοι".
ΞΕΝΟΣ: "Δε θέλω να έχω καμία σχέση με τον κόσμο σου και μ' εσένα".
ΣΑΙΝΤ: "Υπάρχω όμως. Είμαι εδώ".

Το έργο "Φωτιά και Νερό" είναι ένα σύγχρονο πολιτικό έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, με θέμα το δίπολο Ανατολής-Δύσης.

Το έργο επιχειρεί να παρουσιάσει τόσο το πολιτισμικό χάσμα μεταξύ των δύο κόσμων όσο και το δικαίωμα στην ετερότητα. Αλλά πρωτίστως θέλει να αναδείξει τις ομοιότητες των ανθρώπων απέναντι στη βία, τον έρωτα, τη ζωή. Οι ήρωες του έργου, ένας Ιρακινός, μια Περσίδα κι ένας πολίτης της Δύσης, πασχίζουν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του μίσους όπου είναι παγιδευμένοι. Πίσω από τις προσωπικές τους ιστορίες διαθλώνται όψεις της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας, με τα έκτροπα των πολέμων, τα χιλιάδες θύματα, τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών που απεγνωσμένα αναζητούν ένα παράθυρο στα αδιέξοδά τους, λίγο χρώμα παραμυθιού μέσα στη ζοφερή πραγματικότητά τους.
Το κείμενο της Χρύσας Σπηλιώτη είναι κείμενο καλογραμμένο, με σωστές αναλογίες κι εναλλαγές διαθέσεων και χαρακτήρες πραγματικούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Χρησιμοποιεί η συγγραφέας ρεαλιστική γραφή την οποία εμπλουτίζει με στοιχεία ποιητικά και γκροτεσκ. Με ξεκάθαρες κοινωνικές θέσεις και πολιτικό στοχασμό δημιουργεί ένα κείμενο που δεν αποτελεί, ναι μεν, κοινωνιολογική μελέτη πάνω στο ζήτημα της αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης,  είναι όμως αφορμή για σκέψη και προβληματισμό.

Οι ηθοποιοί υπηρετούν με συνέπεια τους στόχους του έργου, οι ερμηνείες τους είναι2732-7664-fotia21 μεστές και πειστικές ακόμα και στα σημεία όπου οι χαρακτήρες έχουν ακραίες αντιδράσεις.

Η σκηνοθεσία είναι το πιο αδύναμο κομμάτι της παράστασης.  Φτωχή, άνευρη, με αδιάφορη χρήση των φωτισμών και της μουσικής, δεν προσθέτει τίποτα στην παράσταση και σίγουρα δεν την απογειώνει.

Είναι, παρολαυτά, η παράσταση "Φωτιά και Νερό" μια αξιόλογη παράσταση, μια ελπίδα για το σύγχρονο ελληνικό έργο. Αξίζει να τη δείτε...

Υπόθεση έργου:

Ένας Ιρακινός άνεργος μετανάστης αιχμαλωτίζει έναν Ευρωπαίο υπάλληλο ταχυδρομείου για μια εβδομάδα και αναλαμβάνει να του κάνει μαθήματα αραβικής ιστορίας. Ο ξένος αποπειράται επανειλημμένα να δραπετεύσει με τη βοήθεια της Περσίδας συντρόφου του Ιρακινού χωρίς επιτυχία. Τα πράγματα περιπλέκονται κι οι ισορροπίες ανατρέπονται όταν ο ξένος ερωτεύεται την Περσίδα και αποφασίζει να μείνει...

"Φωτιά και Νερό"
Σκηνοθεσία : Άσπα Τομπούλη
Παίζουν: Κάτια Γέρου, Μάνος Ζαχαράκος, Βασίλης Κουκαλάνι 
Θέατρο ΑΛΜΑ: Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17, τηλ. 210 5220100 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21:00μ.μ
Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νο 44 Το Aμάρτημα της Mητρός μου »