Το Aμάρτημα της Mητρός μου

Ο Βιζυηνός είναι ο πρώτος και κορυφαίος μινιμαλιστής μυθιστοριογράφος της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τα τέσσερα ισχυρά του κείμενα «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» και «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» είναι αυτοβιογραφικά αφηγήματα ενός ποιητή, ο οποίος κινείται ανάμεσα στη νουβέλα και στο μυθιστόρημα.


Το θέατρο Τέχνης επιλέγει το "Αμάρτημα της μητρός μου" και με μια ποιητική, ατμοσφαιρική δραματοποιημένη αφήγηση καταφέρνει να συγκινήσει το κοινό. Ο σκηνοθέτης Κ.Καπελώνης πιστεύει στην ομορφιά της γλώσσας μας και παρουσιάζει το κείμενο στην αυθεντική του μορφή ( συνδυασμός καθαρεύουσας-δημοτικής). Την ανάδειξη της γλώσσας εξυπηρετεί ce92ce99ce96cea5ce97ce9dce9fcea3_ce9bcebfceb3cebfceb8ceadcf84ceb7cf821συνολικά η σκηνοθεσία με το λιτό σκηνικό και την επικέντρωση στους χαρακτήρες. Ο κόσμος του Βιζυηνού είναι άλλωστε ανθρωποκεντρικά φτιαγμένος,τα ίδια τα πρόσωπα ειδωμένα μέσα από τις πράξεις τους είναι τα δυναμικά μοτίβα που εξελίσσουν την πλοκή και οδηγούν στη λύση του δράματος. Το εικαστικό και μουσικό περιβάλλον χρησιμοποιούνται με τρόπο που δίνει χρώμα, ζωντανεύει την αφήγηση και συνεπαίρνει το θεατή.
Οι ηθοποιοί, με το απλό αλλά έντονο, εκεί που χρειάζεται, παίξιμο "δίνουν χώρο" στο κείμενο και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η ταχυλογία του Ηλία Λογοθέτη μας κούρασε σε στιγμές, δεν αποτελούσε όμως εμπόδιο στην κατανόηση της πλοκής ή των νοημάτων του έργου, η εκφραστικότητά του εξάλλου αντιστάθμιζε αυτή την "αδυναμία". Εξαιρετική η τραγική φιγούρα της μάνας (Μαρία Ζαχαρή ) , το ξέσπασμα-εξομολόγησή της που αποτελεί και την κορύφωση του έργου, δε μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη καμιά ευαίσθητη ανθρώπινη ψυχή.
"Το αμάρτημα της μητρός μου" είναι μια παράσταση λεπτών συναισθημάτων κι ανθρωπίνων σχέσεων, που δε θα σας αφήσει αδιάφορους.

947259_b1Παραστάσεις:
Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5
Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 21.15
Τετάρτη & Κυριακή, ώρα 22.15
Σάββατο, ώρα 18.15 (λαϊκή απογευματινή)
? 22, φοιτ.: ? 15 και ? 10 για τους νέους κάτω των 25 χρόνων. Διάρκεια: 75'.

Σκηνοθεσία : Καπελώνης Κωστής
Σκηνικά : Αλεξίου Νίκος
Μουσική : Σιόλας Σταύρος
Παίζουν : Λογοθέτης Ηλίας, Ζαχαρή Μαρία, Βελέντζας Κώστας, Οικονόμου Εύα, Παπακωνσταντίνου Βάλια, Κλάδης Διονύσης, Χατζηδημητρίου Ορφέας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φωτιά και Νερό Τα 39 Σκαλοπάτια »