Τα 39 Σκαλοπάτια

Όταν μπορείς με το "τίποτα" να φτιάξεις.. τα "πάντα" ,τότε μιλάμε για θέατρο, και δη, για καλό θέατρο. Στην παράσταση "Τα 39 σκαλοπάτια" του θεάτρου Κνωσσός, 2 πόρτες μπορούν να ανοίξουν δεκάδες δωμάτια, μερικά παλιά έπιπλα μπορούν να σε μεταφέρουν σε πόλεις, επαρχίες,δρόμους, δάση, 4 ηθοποιοί μπορούν να μεταμορφωθούν σε 139 χαρακτήρες!


Τα 39 σκαλοπάτια είναι η θεατρική διασκευή - παρωδία της ομώνυμης ταινίας του Χίτσκοκ,που απέσπασε το "Βραβείο Λώρενς Ολίβιε Καλύτερης Κωμωδίας" το 2007 και αυτή τη στιγμή παίζεται σε 30 χώρες σ' ολο τον κόσμο. Η ελληνική εκδοχή είναι μια πρωτότυπα ευρηματική παράσταση, μια διαφορετική θεατρική πρόταση.

Η σκηνοθεσία είναι, χωρίς αμφιβολία το δυνατό σημείο της παράστασης. Με ευφάνταστα ευρήματα, με γρήγορο ρυθμό - τα σκηνικά, τα φώτα, τα κοστούμια και οι χαρακτήρες αλλάζουν κάθε 3 λεπτά-, με προσεγμένη ατμόσφαιρα μυστηρίου (σωστές επιλογές μουσικής και φώτων) και συνεχείς ανατροπές κρατά ο σκηνοθέτης Κ.Τσώνος, αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος της παράστασης. Έχοντας μελετήσει το είδος αυτό των θρίλερ και ταινιών κατασκοπείας της εποχής Χίτσκοκ εύστοχα διακωμωδεί τα βασικά τους στοιχεία,δημιουργώντας έτσι μια παράσταση έξυπνη,απολαυστική, ξεκαρδιστική. Η επιλογή του τρόπου υπόκρισης των ηθοποιών που χρησιμοποιούν την παντομίμα και χτίζουν χαρακτήρες-καρτούν είναι άλλη μια καλή ιδέα του σκηνοθέτη που φέρνει το ελληνικό κοινό σε επαφή με μια τάση του ευρωπαικού θεάτρου που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στη χώρα μας.

Όσον αφορά τους ηθοποιούς οφείλουμε ,καταρχήν, να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της 39cea3ce9ace91ce9bce9fcea0ce91cea4ce99ce911δυσκολίας αυτού που κάνουν,αφού καλούνται να αλλάζουν ρόλους ακαριαία (με το άλλαγμα ενός καπέλου), και παράλληλα να κάνουν μόνοι τους και τις αλλαγές σκηνικών και κοστουμιών. Ο Λ.Τσάγκας μας εντυπωσίασε με την αστείρευτη ενέργειά του και τη μελέτη που έχει κάνει πάνω στην κινησιολογία και την εκφορά του λόγου του κάθε ρόλου του. Ο Φ.Κέπελης επίσης μας άρεσε πολύ,οι ρόλοι που "έφτιαξε" μπορεί να μη διέφεραν τόσο ο ένας απ' τον άλλο, ήταν όμως πολύ δυνατοί εκφραστικά και ενεργειακά. Αξιοσημείωτη και η τεχνική του αρτιότητα, ολόκληρο μονόλογο στο τέλος σε τέτοια ταχύτητα με μια ανάσα και χωρίς ένα σαρδάμ; Η Ν.Παλληκαράκη είχε πολλές ωραίες στιγμές, ιδιαίτερα πετυχημένη η απόδοση του ρόλου της επαρχιώτισσας Ιρλανδής, είχε όμως χαμηλή ενέργεια και οι αντιδράσεις της έρχονταν ελαφρώς ετεροχρονισμένα. Χαμηλή ενέργεια είχε και ο Σπ.Σπαντίδας ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις δυνατότητες του ρόλου του και έμεινε περισσότερο στην εξωτερική φόρμα.

Συνολικά, τα"39 σκαλοπάτια" είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση,διαφορετική,πρωτότυπη και πάνω απ'όλα διασκεδαστική. Την προτείνουμε ,λοιπόν ,ανεπιφύλακτα...

-1775354412_130_195_130_195.325_0_0_80_ianouarios2008_knosos1Υπόθεση του έργου: Ένας νέος άνδρας βρίσκεται μπλεγμένος άθελά του στην υπόθεση δολοφονίας μιας γυναίκας-κατασκόπου, η οποία πριν πεθάνει του αφήνει ένα μυστικό και μια αποστολή. Βρίσκεται ξαφνικά καταζητούμενος τόσο από την αστυνομία όσο κι από μια συμμορία κατασκόπων. Θα καταφέρει να εκπληρώσει την αποστολή και να λύσει το αίνιγμα των "39 σκαλοπάτιών"; Ποιά είναι η ξανθιά γοητευτική γυναίκα που συναντάει στο δρόμο; θέλει να τον βοηθήσει ή να τον καταστρέψει;

 

ΤΑ 39 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ (Κοινωνικό)
Συγγραφέας: Τζον Μπούκαν
Σκηνοθεσία: Κ. Τσώνος
Παίζουν: Λ. Τσάγκας, Σπ. Σπαντίδας, Ν. Παλληκαράκη, Φ. Κέπελης
Συντελεστές: Θεατρική μεταφορά: Πάτρικ Μπάρλοου / Σκην.-κοστ.: Δ. Βολίδη
ΚΝΩΣΣΟΣ
Πατησίων 195 & Κνωσού 11 (στάση Καλλιφρονά), 210 8677 070, 210 8624 463
Σάβ. (λαϊκή) 18:30, Κυρ. 19:30, Πέμ., Παρ., Σάβ. 21:15. Εισιτήριο: ?20, ?15 (λαϊκή), ?12 (φοιτ.). Διάρκεια: 105'.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Aμάρτημα της Mητρός μου ''Βασίλισσα Ληρ '' »