Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 22:39

Η Sophie Graniou στο Anyspace

Γράφτηκε από την 
Ένα όχι και τόσο διεθνώς πολυσυζητημένο εικαστικό έργο είναι αυτό της Sophie Graniou. Η γεννημένη στη Γαλλία και με βάση τις Βρυξέλλες καλλιτέχνιδα αποτελεί ένα κομμάτι της σύγρονης καλλιτεχνικής σκηνής από εκείνα που πρέπει να υπάρχουν παράλληλα με το star system των παγκοσμίως εδραιωμένων καλλιτεχνών. Τον προηγούμενο μήνα, τα έργα της εξέθετε ο χώρος the | anyspace | whatever στις Βρυξέλλες.


Οι αναφορές της σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι εμφανείς. Για παράδειγμα, ημιπαρωχημένα παιχνίδια προηγούμενων δεκαετιών που έχουν πλέον εδραιώσει το δικό τους μικρο-θρύλο στην ιστορία του παιχνιδιού, όπως το ποδοσφαιράκι και το φλιπεράκι, αποτελούν κάποια από τα υλικά της.

Ενδεχομένως οι αρσενικές στιγμές φαιδρότητας που αναδύονται μέσα από αυτά να αποβλέπουν τελικά σε μία εκ του αντιθέτου φεμινιστική φρασεολογία. Δεν παρατηρούμε όμως καταδικαστικό, διαχωριστικό λόγο. Ίσως απλά η καλλιτέχνιδα να αναζητά μία νέα ανάγνωση της καθημερινής αύρας που χαρακτηρίζει αυτούς τους συμβολισμούς. Με άλλα λόγια, προτείνει μία εναλλακτική μουσειολογία την οποία ενσωματώνει στα αντικείμενα που χρησιμοποιεί. Η πρότασή της όμως είναι περισσότερο φρενώδης παρά τεκμηριωμένη. Από το φλιπεράκι και τη σχηματική δομή του δημιουργεί μία σειρά από κάδρα που με μια πρώτη ματιά μοιάζουν με χειροποίητους χάρτες από το Μεσαίωνα. Το χιούμορ όμως δεν είναι αυτοσκοπός στη δουλειά της Graniou. Μέσα από μία πειραματική συνύπαρξη του υψηλού με το φαιδρό αναδιαμορφώνει υπάρχουσες, ξεχασμένες πραγματικότητες και δημιουργεί νέες εικαστικές πιθανότητες.
17 corrnew1Δύο μικροί παίκτες από ποδοσφαιράκι δίνουν τη δική τους παράσταση ως το πέταγμα του αετού που παραπέμπει σε νικητήρια φράση των γαλλικών στο ποδοσφαιράκι. Το έργο έχει τον τίτλο "Flying like an eagle" και αποτελεί ένα μικρό γλυπτό που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να ξεφύγει από την ατμόσφαιρα της απλής μικροκατασκευής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έργο "Anatomie du joueur" (η ανατομία του παίκτη) το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κεφάλι (ή προσωπείο) φτιαγμένο από κερί που εκτίθετο στο μουσείο ανατομίας Dupuytren ως κέρινο ανατομικό ομοίωμα ενός κεφαλιού πτώματος. Στη γλώσσα του φέρει ένα νόμισμα που πιθανώς αναφέρεται και στον οβολό του Χάροντα, τον βαρκάρη του Άδη.
27 corrnew1Με καυστικό αλλά και διακριτικό και έμμεσο τρόπο η Graniou σχολιάζει το έργο τέχνης σαν μουσειακό είδος και σε ένα δεύτερο επίπεδο αγγίζει ερωτήματα σε σχέση με το θεσμό αλλά και τη σύγχρονη αισθητική του μουσείου από μία έξω από αυτό βάση.

Βιβλιογραφία:

- www.anyspace.be
- www.artfunkl.com/residents/sophie-graniou/
- en.wikipedia.org/Dupuytren