«Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής»

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργανώνουν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών - Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής».

Το διήμερο συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

Θα εξεταστούν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειες αυτού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.

Το Συμπόσιο θα ανοίξει το Σάββατο ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δρ Θεοδόσιος Πελεγρίνης ενώ θα χαιρετίσουν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Διευθυντής του British Council, Tony Buckby.

Το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο δημόσιο λόγο θα αναλύσουν η Δρ Φωτεινή Ασδεράκη και ο Δρ Αθανάσιος Σαμαράς, Επίκουροι Καθηγητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο κ. Rui Gomes, Head of Division Education and Training, Youth Department του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τις εκφάνσεις του φαινομένου στην εκπαίδευση θα μιλήσουν ο Δρ Hugh , Starkey και η Υποψήφια Διδάκτωρ Κατερίνα Μπούτσια του UCL Institute of , Education, ο κ. David Lopez, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού οργανισμού Lifelong , Learning Platform και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 
Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση και συζήτηση από την κ. Αριέλλα Ασέρ και τον κ. Νίκο Τζαβάρα, ψυχαναλυτές, μέλη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας με θέμα Μίσος και φανατισμός: Ψυχανάλυση και Ψυχολογία των Μαζών.

Την Κυριακή θα ακολουθήσει σειρά βιωματικών εργαστηρίων με στόχο την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους μέσα από διαφορετικές θεματικές καθώς και Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και αντίστροφα.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής στο : https://www.eventbrite.co.uk/e/21484888881