Διάλεξη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στη διάλεξη της Διονυσίας Μισίου, πρώην επίκουρης καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τίτλο "Ου καλόν άπτεσθαι γυναικός; Αναζητώντας την απάντηση στη βυζαντινή υμνογραφία και εικονογραφία". Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 19.30 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου.

Η Διονυσία Μισίου είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με τους καθηγητές Ν. Σβορώνο και Helene Ahrweiler και απέκτησε με «άριστα» το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. του Πανεπιστημίου Paris I της Γαλλίας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη βυζαντινή νομισματική στο Πανεπιστήμιο του Saarland της Γερμανίας με τον καθηγητή Peter Franke. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία των καθηγητών Ι. Καραγιαννόπουλου και Βασιλικής Παπούλια με θέμα: «Η διαθήκη του Ηράκλειου Α΄ και η κρίση του 641. Συμβολή στο πρόβλημα της διαδοχής στο Βυζάντιο» και ανακηρύχτηκε με «άριστα» διδάκτωρ της Ιστορίας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.(1985). Εργάστηκε στο ΑΠΘ επί 42 χρόνια, από το 1971-2013 οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται γύρω από την έρευνα της θέσης της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία και ειδικότερα τη σχέση γυναίκας και εξουσίας στο Βυζάντιο.

Γενικές Πληροφορίες

  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
  • Λεωφ. Στρατού 2, ταχ. θυρ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
  • +30 2313306400, fax 2313306402, EmaiL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.