Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου - Κουαρτέτο Εγχόρδων “Αιμίλιος Ριάδης”: Μουσική Διαδρομή στον 20ό αιώνα

Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 στο Μεγαρο Μουσικής Θεσαλλονίκης. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων "Αιμίλιος Ριάδης" συμπράττει με τον πιανίστα Giacomo Battarino και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε έργα του 20ού αιώνα Ελλήνων και Ρώσων συνθετών (με την υποστήριξη του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης).

Το 3ο Κουαρτέτο εγχόρδων του Alfred Schnittke, με μοτιβικό υλικό που καλύπτει μισή χιλιετία, δεν σταματάει να διαψεύδει τις προσδοκίες του ακροατή και να τον εκπλήσσει με τους ηχητικούς και συναισθηματικούς κόσμους που δημιουργεί. Τα φαινομενικά αυτοσχεδιαστικά 10 Σκίτσα του Νίκου Σκαλκώτα που μας παραπέμπουν σε σκίτσα ζωγραφικής, κρύβουν μία υψηλή συνθετική τέχνη. Στο Κουιντέτο με πιάνο του Dmitri Shostakovich ο ακροατής περνάει από την εσωτερικότητα στην κραυγή, από τον αυθορμητισμό και την ανεμελιά στην παρωδία και τον έντονο σαρκασμό. Παρά τη διαφορετικότητα στο ύφος των τριών συνθετών, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη δύναμη που πηγάζει από τη μουσική τους.

Giacomo Battarino πιάνο

Κουαρτέτο Εγχόρδων "Αιμίλιος Ριάδης"

Ανδρέας Παπανικολάου βιολί
Γιώργος Κουγιουμτζόγλου βιολί
Χαρά Σειρά βιόλα
Λίλα Μανώλα βιολοντσέλο

 

Αντίγραφο
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων "Αιμίλιος Ριάδης" ιδρύθηκε το 2005 και πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη. Σήμερα θεωρείται από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστ, ανάμεσα στους οποίους οι Απόστολος και Δημήτρης Χανδράκης, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Νίκος Δημόπουλος, Alain Meunier και Jean-Christophe Charron, σε εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Θέατρο Παλλάς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α., αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Στα μελλοντικά σχέδια του Συνόλου περιλαμβάνονται εμφανίσεις στον "Κύκλο Μουσικής Δωματίου" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, συναυλίες σε φεστιβάλ της περιφέρειας καθώς και ηχογραφήσεις CD των Κουαρτέτων Εγχόρδων του Αιμιλίου Ριάδη. Το ρεπερτόριο του Κουαρτέτου περιλαμβάνει έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τον 21ο αιώνα.

 Με την υποστήριξη του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

 

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 (Φουαγιέ Μ2), ώρα 21:00. Τιμές εισιστηρίων 10 ευρώ, 5 ευρώ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργιας).

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014. Μεγαρο Μουσικής Θεσαλλονίκης.