«Χριστουγεννιάτικη Νύχτα» - Συναυλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά

Όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει και εφέτος συναυλία αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο «Χριστουγεννιάτικη Νύχτα», την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Ν. Βότση» (Μ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης, 4ο - 5ο Γυμν. Καλαμαριάς). Θα παρουσιαστούν τα έργα

? W. A. Mozart - Salzburger Symphony no 3,

? Edvard Grieg - Holberg Suite, op. 40,

? J.S.Bach - «Uns ist ein kind geboren» Χριστουγεννιάτικη Καντάτα.

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς.

Διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου.

Συμπράττει η Νέα Χορωδία Καλαμαριάς.

Σολίστες: Νάντια Φιόρου (σοπράνο), Γρηγόρης Πυριαλάκος (βαρύτονος)

Για τα έργα:

Η καντάτα 'Uns ist ein kind geboren' [συμπράττουν η Νέα Χορωδία Καλαμαριάς και οι σολίστες Νάντια Φιόρου και Γρηγόρης Πυριαλάκος] περιλαμβάνει οκτώ μέρη [ένα ορχηστρικό, τρία χορωδιακά, τρεις άριες και ένα αφηγηματικό μέρος - ρετσιτατίβο]. Αποδίδεται στον Johann Sebastian Bach (1685-1750) και καταλογογραφείται ως έργο του (BWV 142), αν και πολλοί μουσικολόγοι εντοπίζουν σ? αυτήν στοιχεία συνθετικά που δεν συναντώνται στο συνολικό έργο του Bach. (Πολλοί την αποδίδουν στον Johann Kunau, προκάτοχο του Bach στη θέση του αρχιμουσικού της Εκκλησίας του Αγίου Θωμά στη Λειψία - Thomaskirche).

Η καντάτα ως είδος καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της μπαρόκ μουσικής [17ος και 18ος αι.] για τις λειτουργικές ανάγκες της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Είναι μια μορφή που διαφοροποιείται δύσκολα από το ορατόριο, με κριτήριο συνήθως την πιο μικρή της έκταση σε σχέση με αυτό. Βασίζoνται και τα δύο είδη στην ανθρώπινη φωνή [>cantare], δηλαδή στον λόγο [>oratio] όπως μαρτυρεί και το όνομά τους. Η καντάτα περιλαμβάνει μέρη αφηγηματικά, λυρικά και χορωδιακά, με την συνοδεία ορχήστρας. Η διαφοροποίηση της από τα προγενέστερα μαδριγάλια ήταν ακριβώς η χρήση της ορχήστρας, σε μια εποχή [αρχές 17ου αι.] που οι τεχνολογικές εξελίξεις διευκόλυναν πλέον την κατασκευή των μουσικών οργάνων. Ο ίδιος ο Bach συνέθεσε περισσότερες από 200 καντάτες (οι περισσότερες απ? αυτές εκκλησιαστικές, και κάποιες κοσμικές, για επετειακές ανάγκες της αριστοκρατίας της εποχής ? αν και το ύφος των μεν από τις δε δεν διαφοροποιείται αισθητά.)

Το Divertimento σε φα μείζονα για ορχήστρα εγχόρδων (W.A. Mozart Κ138) γράφτηκε το 1772 (εντάσσεται στις «Συμφωνίες του Σάλτσμπουργκ»), όταν ο συνθέτης ήταν σε ηλικία 16 ετών . Αποτελείται από τρία μέρη (allegro, andante, presto) και αποδίδει εν μέρει τα χαρακτηριστικά του είδους, αν και πιο επεξεργασμένο στη γραφή του: τα divertimenti [>divertire= διασκεδάζω] έχουν χαρακτήρα ελαφρό και παιγνιώδη καθώς συνδυάζονταν με κοινωνικές εκδηλώσεις της εποχής.

Το έργο του Νορβηγού Edvard Grieg τυπικά μας μεταφέρει στην εποχή του ρομαντικού 19ου αι. Γραμμένο μεν το 1884 ['Holberg Suite', op.40), μας μεταφέρει ωστόσο στο ύφος του μπαρόκ, καθώς συντέθηκε από τον Grieg ως αναφορά στην εποχή του 'εθνικού συγγραφέα' των Δανών Ludvig Holberg, η επέτειος των 200 ετών από την γέννηση του οποίου τιμήθηκε και στη γενέτειρα του Νορβηγία. Αποτελείται από πέντε μέρη [prelude, sarabande, gavotte, air, rigaudon με εναλλαγή σε ύφος allegro και andante]. Ο ίδιος ο συνθέτης το παρουσίασε ως σουίτα για πιάνο, η ευρεία αποδοχή του έργου όμως τον οδήγησε να το διασκευάσει για ορχήστρα εγχόρδων την επόμενη χρονιά.

Πληροφορίες:

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο «Ν. Βότση», Μ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης, 4ο - 5ο Γυμν. Καλαμαριάς

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Τα έσοδα θα διατεθούν για τη δράση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πληροφορίες: τηλ. 2310 481006, 6978875961