«Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» του Χέρμπερτ Άχτερνμπους

«Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ»

Το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει το θεσμό της «ανοιξιάτικης περιόδου», ανακοινώνοντας 5 νέες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στις σκηνές της Φρυνίχου και του Υπογείου κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Σύγχρονα κείμενα, νέες ιδέες, νέες φόρμες. Απρίλιος ~ «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» του Χέρμπερτ Άχτερνμπους σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (Φρυνίχου) & «Άσμα Ασμάτων – μια νύχτα κάτω από τα άστρα» σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη και σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (Υπόγειο).

Μάιος ~«La nada ΝΟΥΑΡ», η νέα παραγωγή της ομάδας ακροβατών και χορευτών «Κι όμΩς Κινείται» (Φρυνίχου) & «Ημερολόγια Αγκαλιάς» μια παράσταση για τους πρόσφυγες και τους εθελοντές που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες. Κείμενο βασισμένο στα ημερολόγια που κράτησαν ως εθελοντές στην “Αγκαλιά” της Μυτιλήνης ο Χρήστος Αγγελάκος και ο Γιώργος Τυρίκος – Εργάς και τα ποιήματα του -επίσης εθελοντή- Ζαφείρη Νικήτα, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (Φρυνίχου).

Ιούνιος ~ Η ομάδα Vasistas έρχεται στο Θέατρο Τέχνης με το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «απολογίες 4 & 5», ένα βιογραφικό σκηνικό ποίημα σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη (Φρυνίχου).

Να σημειωθεί ότι στη σκηνή της Φρυνίχου, οι παραστάσεις της Bijoux de Kant «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» και του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ Μπουντρούμ δραχμή θα πεις κι ένα τραγούδι», ολοκληρώνονται την Τετάρτη 18 Μαΐου και το Σάββατο 23 Απριλίου, αντίστοιχα. Στη σκηνή του Υπογείου, η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη ολοκληρώνει τις παραστάσεις της την Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου). Η παράσταση «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, θα συνεχίζεται στο Υπόγειο έως την Κυριακή 29 Μαίου.

Η πρεμιέρα της ανοιξιάτικης σεζόν για το Θέατρο Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου με το αριστούργημα του συγγραφέα, εικαστικού και αβάν γκαρντ κινηματογραφιστή Χέρμπερτ Άχτερνμπους, «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» (1982). Ακολουθούν πληροφορίες για την παράσταση.

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Χέρμπερτ Άχτερνμπους «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» στη σκηνή της Φρυνίχου, από 8 Απριλίου 2016.

Μέσα στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λουίζε αποχωρίζεται τον 3χρονο γιο της Χέρμπερτ. Τον στέλνει να ζήσει στην επαρχία. Τα επόμενα 17 χρόνια μητέρα και γιος θα βρεθούν ελάχιστες φορές και ουσιαστικά η σχέση τους θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από την αλληλογραφία τους. Όταν πια ο Χέρμπερτ πάρει το απολυτήριό του, θα έρθει να βρει τη Λουίζε για μια καινούργια αρχή ή για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό. Μέσα στον εύθραυστο κόσμο της συνάντησης τους, εισβάλει η Έλλα, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και θα επισπεύσει τη λύση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

«Αναγκάστηκα να έρθω στον κόσμο το 1938, διαλέγοντας εγώ ο ίδιος του γονείς μου.... ή .... Είμαι ένας εξωγήινος. Δεν έχω έρθει ακόμα στον κόσμο. Είμαι καθ' οδόν...», λέει σε ένα σημείωμά του ο Άχτερνμπους. Το «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο, που φανερώνει έναν άνθρωπο με πολύ δύσκολη και τραυματική παιδική ηλικία. Ο Άχτερνμπους γράφει για την εγκατάλειψη, για την παντοτινή αναζήτηση της Μητέρας, την αναζήτηση των Απαντήσεων. Οι ήρωές του – η Λουίζε, η Έλλα και ο Χέρμπερτ – είναι άνθρωποι ανήμποροι να αγαπήσουν, να δώσουν στοργή, άνθρωποι ευνουχισμένοι και έντονα τραυματισμένοι από την οικογένεια, άνθρωποι που με τη σειρά τους τραυματίζουν και εγκαταλείπουν εκείνους που τους αγαπούν. Ο Άχτερνμπους θυμώνει με την εγωπάθεια των ανθρώπων, με την ανοησία τους, με την εγκληματική τους απάθεια. Αλλά κυρίως απελπίζεται με την συναισθηματική αναπηρία, με την ανικανότητα να δώσει χαρά ο ένας στον άλλο, γελώντας ταυτόχρονα με όλα αυτά, δίνοντας τον τόνο της γελοιότητας μέσα στην συντριβή. | Παντελής Δεντάκης

Ταυτότητα Παράστασης

  • Μετάφραση: Έφη Ρευματά
  • Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
  • Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν
Βίκυ Βολιώτη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Αινείας Τσαμάτης

Πληροφορίες
Χέρμπερτ Άχτερνμπους
Αγαπημένε μου Χέρμπερτ

Πρεμιέρα 8 Απριλίου 2016

Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα (χάρτης)
τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732

Παραστάσεις
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων:
Παρασκευή: 10 € γενική είσοδος
Σάββατο & Κυριακή: 15 € | 10 € (μειωμένο)

Έκθεση εικόνων


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 6 & 7 Tao Dance Theater ‘ΜπΑΤσος’ του Félix Estaire »