6 & 7 Tao Dance Theater

Αφίσα, 6 & 7 Tao Dance Theater Αφίσα, 6 & 7 Tao Dance Theater

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!» Μινιμαλισμός στα όρια της ανθρώπινης κίνησης, σε δύο παραστάσεις σύγχρονου χορού από έναν Κινέζο χορογράφο με διεθνή αναγνώριση. Η μακρινή Κίνα είναι ένας ολόκληρος κόσμος, από τον οποίο σπάνια έρχονται έως εμάς δείγματα σύγχρονου πολιτισμού. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει κοντά μας, στις 9 και 10 Απριλίου 2016, έναν Κινέζο χορογράφο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τις σκηνές του κόσμου με τις μινιμαλιστικές του χορογραφίες, που προσκαλούν τον θεατή σε ενατένιση και βαθιά επικοινωνία με το καλλιτεχνικό έργο το οποίο εκτυλίσσεται ενώπιόν του.

Ο Τάο Γιε αποφεύγει κάθε συσχέτιση του έργου του με την αφηγηματικότητα, γι’ αυτό και τιτλοφορεί τις χορογραφίες του με αριθμούς. Το 6 και το 7 είναι δύο χορογραφίες που δημιουργήθηκαν διαδοχικά, παρουσιάζονται όμως ως ενότητα. Το 6 μας εισάγει σε ένα σκοτεινό σύμπαν, σε ένα ομιχλώδες τοπίο σαν το νέφος του Πεκίνου, μέσα από το οποίο αναδύονται έξι μορφές μαυροντυμένων χορευτών. Αρχίζουν να κινούνται σε απόλυτη «ταυτοφωνία», πατώντας γερά στο έδαφος και χορεύοντας –κυρίως με το πάνω μέρος του σώματός τους– έναν τελετουργικό χορό, που φέρνει το ανθρώπινο σώμα στα όρια της ευλυγισίας του. Ένα εξίσου μινιμαλιστικό σάουντρακ και οι εξαιρετικοί φωτισμοί της Σουηδής Ellen Ruge, στενής συνεργάτιδας του διάσημου και στη χώρα μας χορογράφου Mats Ek, συμπληρώνουν το πρωτογενές υλικό αυτής της παράστασης-εμπειρίας.

Αν δούμε το 6 ως «Γιν», τότε το 7 είναι το «Γιανγκ» του, μια «ανάποδη», σχεδόν αποδομητική ανάγνωση του ίδιου υλικού από τον χορογράφο. Οι έξι χορευτές προβάλλουν αυτή τη φορά λευκοντυμένοι, σε ένα απομυθοποιητικά λευκό φόντο, η χορογραφία είναι σχεδόν όμοια με εκείνη του 6, όμως αυτή τη φορά ο ήχος παράγεται από τα σώματά τους δημιουργώντας μια μουσική σύνθεση που υπογράφει ο ίδιος ο Τάο Γιε. Η ανάσα, ο ήχος, το σώμα συνθέτουν ένα ίδιο μα διαφορετικό τοπίο, το οποίο επανατοποθετεί όλο το έργο που έχουμε ήδη δει και μας αποκαλύπτει έναν ξεχωριστό δημιουργό.

 • Χορογραφίες: Tao Ye
 • Μουσική: Xiao He (6), Tao Ye (7)
 • Φωτισμοί: Ellen Ruge (6), Ma Yue,Tao Ye (7)
 • Κοστούμια: Tao Ye, Li Min
 • Ερμηνεύουν: Οι χορευτές του TAO Dance Theater
 • Παγκόσμια πρεμιέρα 6: 1 Φεβρουαρίου 2014, NorrlandsOperan, Σουηδία
 • Με την υποστήριξη: Umea2014, Swedish Arts Council, Swedish Arts Grants, Committee Region Vasterbotten, China Literature and Art Foundation
 • Παγκόσμια πρεμιέρα 7: 19 Σεπτεμβρίου 2014, OzAsia Festival, Adelaide Festival Centre, Αδελαΐδα Αυστραλίας
 • Ανάθεση: Sadler’s Wells, Adelaide Festival Centre, Development
 • Με την υποστήριξη: Sadler’s Wells New Wave Associates Program
 • Παραγωγή: Ping Pong Productions

Περισσότερα:

Το 6 ήταν παραγγελία της NorrlandsOperan στη Σουηδία, ενώ το 7 του λονδρέζικου θεάτρου Sadler’s Wells, στο πλαίσιο του New Wave Associates Program, που αναδεικνύει τον Τάο Γιε σε νέο μόνιμο συνεργάτη.

Το σύνολο των δύο χορογραφιών βασίζεται σε βαθιά έρευνα της ανθρώπινης κίνησης και της εκφραστικότητας του σώματος και στην εντατική εκπαιδευτική διαδικασία που προσδίδει μια θαυμαστή ομοφωνία κίνησης στους χορευτές της ομάδας.

Το μινιμαλιστικό στυλ των χορογραφιών του Τάο Γιε έχει προκαλέσει το θαυμασμό του κόσμου της μόδας και, ως εκ τούτου, πλήθος συνεργασιών με δημιουργούς μόδας, περιοδικά και φωτογράφους. Στις 28 Ιουνίου του 2015, το 6 παρουσιάστηκε στο Παρίσι, στην επίδειξη του Y-3, της κολεξιόν της Adidas που υπογράφει ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής Yohji Yamamoto, στο πλαίσιο του Men's Fashion Week Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016.

Ο Τάο Γιε γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση: «Με ρωτούν συχνά τι θέλω να πάρει μαζί του το κοινό που βλέπει τη δουλειά μου. Θα αντιστρέψω την ερώτηση: ΕΣΕΙΣ τι θέλετε να πάρετε μαζί σας βλέποντας τη δουλειά μου; Αρνούμαι τον ισοπεδωτικό καταναλωτισμό που χαρακτηρίζει την εποχή μας και πιστεύω ότι όσο πιο πολύ θέλεις να πάρεις κάτι από ένα έργο τέχνης, τόσο πιο μακριά βρίσκεσαι από αυτόν το στόχο.»

Το 8, η πιο πρόσφατη χορογραφία του, είναι παραγγελία του Institute of Asian Cultural Development και του Asian Culture Complex – Asian Arts Theatre, στην Γκουαντζιού της Νότιας Κορέας.

Ο Τάο Γιε σπούδασε στη σχολή χορού του Τσονγκόινγκ. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως χορευτής στο Shanghai Army Song & Dance Ensemble. Το 2004 έγινε μέλος του Jin Xing Dance Theatre στη Σαγκάη, ενώ το 2006 της Ομάδας Σύγχρονου Χορού του Πεκίνου. Το Μάρτιο του 2008 ίδρυσε το TAO Dance Theatre. Οι χορογραφίες του, Weight X 3, 2 και 4, έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ο ίδιος έχει διδάξει την ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το 2011, ο Τάο Γιε πρωταγωνίστησε στην ταινία Blue Bone του Cui Jian, με διευθυντή φωτογραφίας τον Christopher Doyle, γνωστό σε εμάς από τις εικαστικά καταπληκτικές ταινίες του Wong Kar Wai.

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Τάο Γιε στο Time Out της Νέας Υόρκης, το 2012:

Time Out: Γιατί επιλέξατε να μείνετε στην Κίνα; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του να ζει και να δημιουργεί ένας καλλιτέχνης εκεί;
Τάο Γιε: Η Κίνα είναι ένα μέρος γεμάτο προοπτικές και ευκαιρίες για αλλαγή. Το αρνητικό της είναι ότι αισθάνεσαι μόνος, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αυτά που πρεσβεύεις άσχετα με το πλαίσιο και σε βλέπουν σαν εξωγήινο. Το πλαίσιο δεν μπορεί να αλλάξει από έναν άνθρωπο μόνο. Περιμένω τη στιγμή που θα γίνουν οι αλλαγές, ενώ συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω. Ίσως αυτό είναι το νόημα του ότι μένω εκεί.

Time Out: Πού ζείτε στην Κίνα; Πώς είναι το καλλιτεχνικό κλίμα εκεί;
Τάο Γιε: Το 2011 αποκτήσαμε μια έδρα για την ομάδα μας, όπου τώρα ζούμε και εργαζόμαστε. Είναι σε μια μάλλον ήσυχη καλλιτεχνική περιοχή, σε ένα προάστιο του Πεκίνου. Πολλοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται εκεί. Η ατμόσφαιρα είναι απολύτως κατάλληλη για δημιουργική δουλειά.

Time Out: Ποιες είναι οι ελπίδες σας για το μοντέρνο χορό στην Κίνα, σε σχέση με την εκπαίδευση και τη χορογραφία, και αντίστοιχα για εσάς και την καριέρα σας;
Τάο Γιε: Οι ελπίδες μου για το μοντέρνο χορό στην Κίνα αντικατοπτρίζονται σε αυτό ακριβώς που προσπαθώ να κάνω με το έργο μου. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!

Πληροφορίες
Χορός στη Στέγη
6 & 7
Tao Dance Theater

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Κεντρική Σκηνή

9 & 10 Απριλίου 2016 | 20:30
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα (με διάλειμμα)

Εισιτήρια
Κανονικό: 15 – 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
• ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

http://www.sgt.gr/gre/SPG1398/

Έκθεση εικόνων