Φτιάξτο μόνος σου - Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 5 και στις 13 Απριλίου 2014 στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» σειρά χρήσιμων εργαστηρίων -όπως συντήρησης ποδηλάτων και μεταποίησης παλιών ρούχων- στο πλαίσιο της βέλτιστης πρακτικής στον τομέα του σεβασμού του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Τα εργαστήρια στοχεύουν στην παροχή των γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα βελτιώνουν την καθημερινότητα και καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη όμως θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

11.00 – 12.30 Κατασκευάζω κάδο κομποστοποίησης
Κομποστοποίηση με Γαιοσκώληκες & Κομποστοποίηση με Bokashi

13.00 – 14.30 Κάνω συντήρηση στο ποδήλατό μου

Τεχνικός έλεγχος και συντήρηση ποδηλάτου

15.00 – 16.30 Παρασκευάζω μόνος μου βασικά είδη διατροφής

Παρασκευή Ψωμιού & Γιαουρτιού

17.00 – 18.30 Φρεσκάρω το παλιού μου αγαπημένο t – shirt

Μεταποίηση t – shirt

19.00 – 20.30 Βρίσκω την εσωτερική μου ηρεμία και ισορροπία
Συνεδρία Yoga

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

11.00 – 16.00 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Συναρμολόγηση & Λειτουργία Ανεμογεννήτριας

Χώρος διεξαγωγής: Οικόπολις Πτολεμαίων 29 Α' (εντός στοάς) 5ος όροφος
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχών: Τηλ.: 2310 222503 (ώρες 10.00-13.00)
E –mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είναι μία από τις παλαιότερες οικολογικές κινήσεις στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1982 και από τότε έχει οργανώσει δεκάδες εκστρατείες για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, έχει διοργανώσει εκατοντάδες δράσεις για οικολογικά προβλήματα, για την ειρήνη και μη βία, για τη συμμετοχική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν μένει στην επιστημονική προσέγγιση ή τη φιλολογική συζήτηση γι΄αυτά τα θέματα, αλλά πέρα από πρακτικές και τεκμηριωμένες λύσεις που έχει προτείνει, έχει εφαρμόσει δίκτυο ανακύκλωσης από τη δεκαετία του '80, έχει ασχοληθεί με περίθαλψη αγρίων ζώων αλλά και αδέσποτων του αστικού χώρου, προώθησε τη χρήση του ποδηλάτου και συμμετείχε σε αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό, το μιλιταρισμό και υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της συμπαράστασης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο κοινωνικός χώρος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο στον 5ο όροφο του κτηρίου στην οδό Πτολεμαίων 29 Α. Στόχοι του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι: η διάδοση και εφαρμογή των πράσινων ιδεών και αξιών και των εναλλακτικών λύσεων μέσα από την οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, συζητήσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων με θέματα οικολογικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη, καθώς και η πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, βίας κ.λπ. αλλά και υποστήριξης στα άτομα που τις υφίστανται.