«Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό»

Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό

Προβολή και συζήτηση πάνω στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κράββαρη που καταγράφει τη δημιουργία ενός υπαίθριου γλυπτικού πάρκου στο χωριό Ελληνικό της Ηπείρου από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη και τους συνεργάτες του. Την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στις 15:00, στο ΚΕΤ.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης μαζεύει κάθε χρόνο φίλους, συνεργάτες και παλιούς μαθητές του στη γενέτειρά του, το χωριό Ελληνικό στην Ήπειρο, και φτιάχνει μια πορεία γλυπτών από την είσοδο του χωριού προς το ιστορικό μοναστήρι της Τσούκας, χτισμένο τον 12ο αιώνα στο χείλος μιας χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Άραχθο. Ο Κώστας Δικέφαλος δημιουργεί ένα ζεύγος τεράστιων μαρμάρινων όγκων που αναπαριστούν τις βουνοκορφές σαν ένα αέτωμα. Ο Σπύρος Λισγάρας φτιάχνει ένα μεταλλικό μάτι που στηρίζεται σε υλικά από κεραίες, σαν ένα κοσμικό ραντάρ. Ο Θανάσης Μπερούτσος μεταμορφώνει μια πέτρα του τοπίου σε προσκυνητάρι, καθώς ο φυσικός σταυρός που σχηματίζει μια τρύπα στο κέντρο της φωτίζεται από ένα λαμπάκι που παίρνει ενέργεια από την ίδια τη γη. Οι γλύπτες εμπνέονται από τις μνήμες της ζωής στην ύπαιθρο και το φυσικό τοπίο, ενώ ο τόπος προσφέρει και τα υλικά: η διάσπαρτη πέτρα, άχρηστα μέταλλα από μάντρες ανακυκλώσιμων υλικών, μάρμαρα που γίνονται δωρεά από μαρμαράδικα των Ιωαννίνων μετατρέπονται μέσα σε 20 μέρες σε έργα τέχνης. Μαζί με το μουσείο που ίδρυσε πριν 4 χρόνια στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου πήγαινε μαθητής, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης δημιουργεί ένα υπαίθριο γλυπτικό πάρκο στήνοντας έναν χώρο τέχνης μοναδικό στην Ελλάδα.

papagiannhs1

Θεόδωρος Παπαγιάννης

Σπούδασε Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.
Διευθυντής του Ά Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά στο δημόσιο χώρο. Επίσης στα πλαίσια των ανταλλαγών προγραμμάτων Erasmus συνεργάζεται με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera, δημιουργώντας workshops σε ομάδες σπουδαστών. Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα πλαστικών τεχνών. To 2009, δημιούργησε το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

http://theodoros-papagiannis.gr/el

papagiannhs2

Κώστας Δικέφαλος

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο τo 1956. To 1963 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Από το 1972 οργανώνει και εκθέτει ζωγραφική και κατασκευές. Το 1976 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών και σπουδάζει γλυπτική με δασκάλους τους Γιάννη Παππά, Θόδωρο Παπαγιάννη και Γιώργο Νικολαΐδη. Από το 1992 έως το 1998 διδάσκει γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθηνών. Διατηρεί δύο εργαστήρια γλυπτικής στου Ζωγράφου (Αθήνα) και στο Μαρκόπουλο Αττικής. 'Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην συλλογή γλυπτών της ΑΣΚΤ, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, στην Άνδρο, στο Πνευματικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Υπαίθριο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Fujimi στην Ιαπωνία, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

papagiannhs3

Χρήστος Σκαλκώτος

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με πτυχίο στην Γλυπτική και Συντήρηση Πέτρας & Μαρμάρου και σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας. Η 30ετής παραμονή του στην Ιταλία είναι πλούσια συμμετοχών σε εκθέσεις και βραβεία. Από το 1980 ασχολείται με εικαστικές εγκαταστάσεις στο χώρο χρησιμοποιώντας νέον, μάρμαρο, μέταλλα, κεραμικό, media. Διδάσκει Γλυπτική και Μάρμαρο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνη.

papagiannhs4

Παναγιώτης Κράββαρης

Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια στην APA International Film School στο Sydney και στο Central Institute of Technology στο Perth της Αυστραλίας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., όπου ειδικεύτηκε στη διεύθυνση φωτογραφίας. Εργάζεται κυρίως ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτης και εικονολήπτης, ενώ έχει συνεργαστεί ως διδάσκων με το τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Δ. 407) και με το τμήμα εικονοληπτών του δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς. Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων, επιμελείται τα τελευταία 2 χρόνια το πρόγραμμα προβολών του δημοτικού κινηματογράφου.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό»
ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κράββαρη
προβολή και συζήτηση @ΚΕΤ

Κυριακή 13 Απριλίου στις 15:00
είσοδος 5 ευρώ
15:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ (45').
16:00: Συζήτηση με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, τους γλύπτες Κώστα Δικέφαλο και Χρήστο Σκαλκώτο και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κράββαρη.
Κρατήσεις θέσεων: 213.00.40.496213.00.40.496 / 69.45.34.84.4569.45.34.84.45.

theatre / performance art / poetry / installation / readings / documentary / creative writing / music
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα
Τ: (00 30) 213 00 40 496(00 30) 213 00 40 496 || Mobile: (00 30) 69.45.34.84.45(00 30) 69.45.34.84.45
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site: http://polychorosket.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/kentron.el
Twitter: https://twitter.com/TVControlCenter
Flickr: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets
YouTube: http://www.youtube.com/channel/UC0rOD1_SgjuNrkNmx59_sMg?feature=mhee
Vimeo: https://vimeo.com/user16922222/videos
Teaser (παρουσίαση του χώρου): http://www.youtube.com/watch?v=74G9Da77Vxo

Πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 || τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 || τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 || ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια).
Χάρτης GoogleMaps: https://plus.google.com/115399163603766834337/about?gl=fr&hl=en