Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα, το Σάββατο 27 Απριλίου. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ημερίδας, καθώς και προβολές επιλεγμένων ταινιών από την ένατη εκδήλωση του Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο προφεστιβαλικών δράσεων ενόψει της επερχόμενης δέκατης επετειακής εκδήλωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας που θα λάβει χώρα το διάστημα από 25 έως 29 Σεπτεμβρίου 2013. Επιπλέον, το ΦΚΝ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έναν από τους σημαντικότερους φορείς παραγωγής πολιτισμού στη χώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινηματογραφική δημιουργία και τη νεανική δραστηριότητα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου με ημερίδα με θέμα «Πολιτική και Κινηματογράφος». Η ημερίδα πρόκειται να εστιάσει στη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου. Θα επιχειρηθεί να γίνει διακριτή η έννοια του πολιτικού σινεμά, να αναλυθεί η επιρροή της πολιτικής στην κινηματογραφική δημιουργία, να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα των κινηματογραφικών ταινιών ως μέσου επίτευξης πολιτικών στόχων.

Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθεί να αποσαφηνισθεί η προσέγγιση ιστορικών γεγονότων μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, η σύνδεση της έβδομης τέχνης με τις διεθνείς σχέσεις, η σχέση κράτους – σινεμά, η αποτύπωση της εθνικής ταυτότητας στη μεγάλη οθόνη, η θέση της προπαγάνδας, του πολέμου, των κρίσεων στην κινηματογραφική παραγωγή.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα κληθούν να αναπτύξουν θέματα σχετικά με τις κεντρικές θεματικές της διημερίδας σε διάστημα 15 λεπτών, ενώ μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει η ημερίδα ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων, παράθεσης θέσεων που θα συμβάλλει στην κατανόηση της σχέσης πολιτικής και κινηματογράφου. Επιπλέον, προσδοκία τους είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και του κοινού για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου το κοινό της Αθήνας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επιλογή ταινιών που διακρίθηκαν στην ένατη εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι ταινίες που βραβεύθηκαν από τις Κριτικές Επιτροπές του Φεστιβάλ, καθώς και ταινίες που ξεχώρισαν στη ψηφοφορία του κοινού. Ένα τρίωρο απολαυστικού σινεμά περιμένει τους φίλους του κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

11.00 – 14.00 Ημερίδα «Πολιτική και Κινηματογράφος»
19.00 – 20.30 Α' κύκλος προβολών
21.00 – 22.30 Β' κύκλος προβολών

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη