Mycity2: Η πόλη των επιθυμιών σου

Πως θέλεις να μοιάζει η πόλη σου; Τι θα άλλαζες αν κάποιος σου έδινε την ευκαιρία να κάνεις οποιαδήποτε παρέμβαση, όσο απίθανη ή φανταστική και δύσκολη κι αν ήταν; Δύο αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη, ο Φώτης Σαγώνας και ο Γιάννης Οικονόμου, βγαίνουν από το "λυχνάρι" τους και πραγματοποιούν, με τη βοήθεια και άλλων αρχιτεκτόνων ακόμα και το πιο ακραίο όνειρο για τη πόλη σας!

Η mycity2 είναι μια απόπειρα επαναπροσδιορισμού της πόλης βασισμένη στις επιθυμίες των κατοίκων της, με εικονικό πεδίο δράσης μια πλατφόρμα, η οποία αιωρείται πάνω από την πόλη αποδεσμευμένη από τους περιορισμούς του συμβατικού αστικού πολεοδομικού ιστού. Χωρίς να ακολουθεί καμία πολεοδομική νομοτέλεια, η mycity2 προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συγκέντρωσης επιθυμιών, η οποία δεν δεσμεύεται από κανενός είδους θεσμικό περιορισμό. Οι εμπνευστές του έχουν φτιάξει μία πλατφόρμα μέσα από την οποία οι επιθυμίες των κατοίκων της πόλης διοχετεύονται με τη συμπλήρωση μιας φόρμας επικοινωνίας σε αρχιτέκτονες, οι οποίοι στις επόμενες 24 ώρες αναλαμβάνουν να τις μορφοποιήσουν και να τις τοποθετήσουν στην αιωρούμενη πλατφόρμα.

X06Y11_copy"Επιθυμία κατοίκου 02 για το τετράγωνο Χ06Ψ11

Επιθυμητή χρήση: Υπαίθρια κινηματογραφική πραγματικότητα

Περιγραφή μορφής: Σαν μια υπενθύμιση του κινηματογράφου

ΦΑΡΓΚΑΝΙ που παρακμάζει σιωπηλά, στις αντίστοιχες συντεταγμένες της ??πραγματικής?? Θεσσαλονίκης, Προτείνεται όγκος του οποίου οι εξωτερικές επιφάνειες είναι διαφορετικά πάνελ σε διάφορα επίπεδα, που προβάλλουν ταυτόχρονα αριθμό ταινιών για τους κατοίκους της περιοχής χωρίς αντίτιμο και με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση. Η επιλογή των ταινιών γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες μετά από μεταξύ τους συνεννόηση όλο το 24ωρο..."

Η mycity2 ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, στη Νάπολη, και θα περιλάβει σύντομα μέρος της Ρώμης και πόλεις της Κύπρου. Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται επιθυμίες όπως η παραπάνω, αλλά και άλλες, σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά πολύπλοκες.

Οι πόλεις των επιθυμιών μας όμως δεν θα μείνουν εγκλωβισμένες μονάχα στις οθόνες των υπολογιστών μας, αλλά, μπορούν να μας συνοδεύουν καθώς θα περιδιαβαίνουμε τη πόλη, ή σε επόμενη φάση, να γίνονται διαθέσιμες στο ευρύτερο κοινό με τη μορφή μιας εφαρμογής για smartphones και iPhone. Συγκεκριμένα, όταν η mycity2 διαμορφωθεί πλήρως θα παρουσιασθεί, με σειρά εκθέσεων στις αντίστοιχες πόλεις, κουβαλώντας πάνω της όλες τις μορφοποιημένες επιθυμίες. Ταυτόχρονα μια εφαρμογή για smartphones θα επιτρέψει την πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο μέσα στις νέες πόλεις. Μέσα από την ανάποδη διαδικασία σχηματισμού και την ελευθερία της, συνιστά τελικά ένα καθρέφτη, μέσα στον οποίο μπορούμε να ατενίσουμε τη πόλη των επιθυμιών μας.

Παράλληλα το project είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για τους αρχιτέκτονες στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της νέας πόλης, να δοκιμαστούν ως προς την ευελιξία τους να μορφοποιήσουν το ακραίο και το φανταστικό σε υλοποιήσιμους όρους, αλλά και αναδείξουν αυτές τους τις δυνατότητες. Οι αρχιτέκτονες μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας τη φόρμα με τα στοιχεία τους στη ιστοσελίδα της mycity2, και να αναλάβουν την υλοποίηση κάποιας από τις επιθυμίες που θα τους ανατεθεί τυχαία από τον διαχειριστή. Η μορφοποίηση της επιθυμίας συνίσταται σε ένα αρχείο sketch up, το οποίο θα αναδεικνύει την ογκοπλασία της επιθυμίας, καθώς και σε μια εικόνα, η οποία θα μεταφέρει την ατμόσφαιρα της χωρικής εμπειρίας. Το sketch up αναρτάται στη mycity2 συνιστώντας ταυτόχρονα και ένα link προς την εικόνα και την αίτηση της επιθυμίας. Στην ίδια διαφάνεια παρατίθενται πληροφορίες σχετικές με τη δράση των αρχιτεκτόνων και τη ταυτότητα τους.

Φωτογραφίες από το mycity2 project

Η ιδέα της mycity2 ανήκει στον Φώτη Σαγώνα και τον Γιάννη Οικονόμου.

Ο Φώτης Σαγώνας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και τη Ν. Υόρκη, είναι αρχιτέκτονας & εικαστικός και διερευνά την ψηφιακή συνθήκη μέσα από την ιδέα του immersive design. Συμμετείχε με έργο του στη δράση «ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ» στην 1η Βiennale εικαστικών της Θεσσαλονίκης, ενώ κατασκευές του έχουν εκτεθεί στην ελληνική συμμετοχή στην 10η Βiennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (2006), έλαβε μέρος στην έκθεση «Το Όμορφο δεν είναι παρά η αρχή του Τρομερού» που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος 2009). Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη (dynamo project space, Ιούνιος 2009, και Kalos&Klio showroom, Σεπτέμβριος 2010).

Ο Γιάννης Οικονόμου, αρχιτέκτων ? πολεοδόμος, έχει ιδρύσει το γραφείο oiio architecture studio στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με την εκπόνηση μελετών στο επίπεδο του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Στα όρια της ηλεκτρονικής τοποθεσίας www.oiio.gr προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων διαδικτυακών εργαλείων της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσεγγίζοντας την αρχιτεκτονική μέσα από τον αστικό της ρόλο. Ο Ιωάννης Οικονόμου πιστεύει ότι το διαδίκτυο συνιστά το νέο, αλληλεπιδραστικό "ριζόχαρτο" της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας ελπίζουν ότι το mycity2 θα τύχει προσοχής από τις Αρχές των πόλεων αφού αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις επιθυμίες των ενεργών πολιτών της, και, ότι εκτός από ένα εργαλείο ενατένισης επιθυμιών, θα καταστεί ένα παράθυρο στη πόλη του κοντινού μέλλοντος μας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα της mycity2.