2nd International Healthfilm Festival 2010- Kos

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού της ΚΩ σε συνεργασία με την Λουκία Ρικάκη, οργανώνουν το "2o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣ" από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2010.

"Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου..

Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή"

απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη

Το φεστιβάλ

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με το φεστιβάλ "Ιπποκράτης" ενισχύονται οι κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, με στόχο τη διατήρηση της ιδιαιτερότητας και του πλούτου της τοπικής κοινωνίας .

Εδραιώνεται μια νέα, σύγχρονη αντίληψη για πολιτιστική, κοινωνική, περιφερειακή ανάπτυξη.

Οργανώνεται ορθολογικά και αρμονικά η διάδοση των ιδεών μέσω της κινηματογραφικής τέχνης και της ιατρικής επιστήμης.

Η Κως προβάλλεται διεθνώς, όχι μόνο ως τόπος διακοπών , όχι μόνο ως όμορφο και φιλόξενο νησί αλλά προβάλλεται επίσης και για την ισόρροπη πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξή της. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ιπποκράτης» αποτελεί θεσμό ο οποίος αξιοποιείται κάθε χρόνο, για την ενημέρωση και τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα θέματα υγείας και πρόληψης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω "Ιπποκράτης" για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης - στη γενέτειρα του Ιπποκράτη- μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη.

H πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε προνόμιο ορισμένων. Είναι δείκτης ευφυϊας. Το ανθρώπινο σώμα και η ψυχή μετουσιώνουν την ενέργεια που παίρνουν (από την τροφή, το φώς και τα εξωτερικά ερεθίσματα) σε «ζην», δημιουργία και προσφορά.

Το «ευ πράττειν», ανταποδοτικά, χαρίζει ποιότητα στην ζωή και πολλαπλασιάζει τα χρόνια μας. Τα χρόνια μας και οι «χρεώσεις» μας, καταγράφονται στα κύτταρά μας. Όμως η βιολογική «πιστωτική μας κάρτα» , έχει αυστηρά χρεωστικό όριο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις Σκηνοθετών και φορέων που παραχωρήθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου στο Υ.Π.Π.Ο (6/5/2010) από την δημοσιογράφο του τοπικού καναλιού της Κω, Κα Ευτυχία Σταθοπούλου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμο της Κω (ΔΗ.ΡΑ.Σ) για την διάθεση του υλικού των συνεντεύξεων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΚΩ

Πληροφορίες:
Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια:
Λουκία Ρικάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διοργάνωση φεστιβάλ: Δήμος Κω, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κω
Χορηγοί Φεστιβάλ: φαρμακευτικές εταιρείες PFIZER, ALAPIS, εταιρείες ΖEWA, DUREX SSL-EUROPE. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα
Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗΡΑΣ, Onculture.eu, Art Magazine
Συνεργάτες της διοργάνωσης: Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ,ο Ιατρικός σύλλογος Κω, η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙΛΕΚΩ).

 


ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το φεστιβάλ διαρκεί πέντε ημέρες, είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, προβάλλει ταινίες πρόσφατης παραγωγής για την υγεία και τον άνθρωπο, από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία του φεστιβάλ. Oι ταινίες κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, σκηνοθέτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.

Οι σκηνοθέτες των βραβευμένων ταινιών θα παραλάβουν τα βραβεία 1ου και 2ου μεγάλου μήκους, 1ου κα 2ου μεσαίου μήκους,1ου και 2ου μικρού μήκους και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 2010

  • Χένρυ Μαρς

Γεννημένος το 1950 , είναι επιφανής, πρωτοπόρος νευροχειρουργός στην Αγγλία και στην Ουκρανία. Αριστούχος απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διευθύνει το ειδικό τμήμα χειρουργικής εγκεφάλου σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδικά κέντρα χειρουργικής εγκεφάλου της Αγγλίας. Ειδικεύεται στην χειρουργική εγκεφάλου με τοπική αναισθησία και ήταν πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ ?Ο Άγγλος Χειρουργός?, που κέρδισε πολλά βραβεία διεθνώς. Στον ελεύθερο χρόνο του, κατασκευάζει έπιπλα ή χειρουργεί στην Ουκρανία.

  • Χανς Μπούργκσμιτ

Κατοικεί στον Καναδά και είναι σύμβουλος σε περισσότερα από δεκαπέντε φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών φεστιβάλ του Τορόντο, Μαϊάμι και Ντουμπάϊ. Έχει σπουδάσει Φυσικοπαθητική Ιατρική, Ψυχολογία και Περιβαλλοντολογικές Επιπτώσεις στην Υγεία. Αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πολιτικά, όταν κατάλαβε ότι τα επικρατούντα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στο να διατηρούν τους πολίτες σε άγνοια για τα πολύ κρίσιμα θέματα. Από το 1998 διευθύνει τον Συλλογικό Οργανισμό Υπόγειων Ρευμάτων, που ίδρυσε ο ίδιος και είναι ένας οργανισμός εργατών της ενημέρωσης που είναι αφοσιωμένοι στο να παράγουν τολμηρά ντοκιμαντέρ, κοινωνικού και περιβαλλοντολογικού περιεχομένου για την τηλεόραση και για το ραδιόφωνο. Επικεντρώνεται στην κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που κάνουν τους ανθρώπους να καταστρέφουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον και μεταξύ τους. Στον ελεύθερο χρόνο του, κτίζει κινηματογράφους.

  • Αντίνα Πιντιλιέ

Γεννήθηκε το 1980 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Παρακολούθησε για ένα χρόνο (2001-2002) το τμήμα Σεναριογραφίας & Ιστορίας Κινηματογράφου του Εθνικού Πανεπιστημίου Θεάτρου & Κινηματογράφου του Βουκουρέστι. Το 2002 μπαίνει στο τμήμα Σκηνοθεσίας του ίδιου πανεπιστημίου και αποφοιτεί το 2008. Κατά την περίοδο 2006-2007 συμμετέχει σε διάφορα εργαστήρια, μεταξύ άλλων και τα Berlinale Talent Campus, το Aristotle Workshop, το Script & Pitch Workshop, και το Sarajevo Talent Campus.

  • Ρικ Μίννιχ

Ο Ρικ Μίννιχ γεννήθηκε στην Πομόνα της Καλιφόρνια το 1968 και μεγάλωσε στο Κάνσας της Αριζόνα και στην Καλιφόρνια. Το 1990 παίρνει πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και φεύγει για το Βερολίνο όπου σπουδάζει σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Konrad Wolf. Το ντοκιμαντέρ-πτυχιακή εργασία του ?Παράδεισος στην Γη? κέρδισε το βραβείο Babelsberg καλύτερου φοιτητικού ντοκιμαντέρ της Γερμανίας (2001), ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη διακρίσεις του σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

  • Ιούπ βαν Ουϊκ

Γεννήθηκε το 1950 στην Ολλανδία, σπούδασε Ιατρική στην Ουτρέχτη και εργάστηκε στον ιατρικό χώρο στην Αφρική και στην Ολλανδία. Το 1978 αποφάσισε να ασχοληθεί με το κινηματογράφο και είναι ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής Molenwiek Film. Ήταν συμπαραγωγός και συν- σκηνοθέτης σε πολλές βραβευμένες ταινίες.

  • Γκάργτζι Σεν

Γεννήθηκε 1962 στην Ινδία και είναι σκηνοθέτρια, έφορος και διανομέας ταινιών. Σπούδασε οπτική και εικαστική επικοινωνία στην Ινδία και στην Αγγλία. Έχει γυρίσει πάνω από 20 ντοκιμαντέρ με σύγχρονη θεματολογία και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Είναι ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μagic Lantern Foundation που συνεργάζεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Χανα Φίσερ

Διευθύντρια Φεστιβάλ Βανκούβερ, συνεργάτρια των Φεστιβάλ Ντουμπάϊ , Καλκούτας και Καναδά.

  • Ιλία Γκάρντι

Ο Δρ Γκάρντι έχει ειδικότητα στην Επεμβατική Καρδιολογία και στην Παιδιατρική Καρδιολογία καθώς επίσης και διδακτορικό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ιατρικών Υπηρεσιών. Εργάζεται ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού MEDCHILD στην Γένοβα της Ιταλίας. Ήταν επικεφαλής του Πιλοτικού Προγράμματος Ιατρικής Περίθαλψης στο Βόρειο Ιράκ . Έχει συνεργαστεί με την Ιταλική κυβέρνηση σε πολλά θέματα που άπτονται των ειδικοτήτων του.

  • Αντώνης Φρουζάκης

Εκπρόσωπος Κινηματογραφικής Λέσχης Κω , Κι.Λε.Κω.

 

Ειδικά θεματικά αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ .Τα αφιερώματα θα πλαισιώνονται από ειδικά κείμενα μελέτες και παρουσιάσεις που θα έχουν στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο.

Επίσης θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο, έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την "Ρευματοειδή Αρθρίτιδα" σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Στόχος του φεστιβάλ θα είναι να μπει μέσα στην κοινωνία του νησιού και οι πολίτες να κατανοήσουν στην πράξη ότι δεν θα είναι απλά ένας καλλιτεχνικός θεσμός που δεν τους αφορά αλλά τους αγκαλιάζει στο πιο ευαίσθητο θέμα που είναι η υγεία.


Από τις νέες παραγωγές υπάρχουν ταινίες που έχουν θέμα τον αυτισμό, την οικογένεια των αυτιστικών παιδιών, την συμμετοχή των γονιών στην προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών αυτών και την αντίδραση του κοινωνικού συνόλου στα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ψυχική νόσο. Η επική ταινία το ΑΛΟΓΟΠΑΙΔΟ του Αμερικανού Μισέλ Οριόν Σκότ ,ο οποίος και θα παραστεί στην προβολή της ταινίας, μαζί με τον πρωταγωνιστή και πατέρα του αυτιστικού παιδιού Ρούπερτ Αϊζακσον , είναι πολυβραβευμένη και συγκινητική. Ο μοναδικά ανθρώπινος φακός του δημιουργού Μισέλ Οριόν Σκότ συνοδεύει τον πατέρα Ρούπερτ στις στέπες της Μογγολίας για να βρεθεί μία εναλλακτική ίαση για τον γιό του. Αναλυτικό και τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ με οδηγό το συναίσθημα, τη γνώση, τη μνήμη, το χρονικό . Ο Ρούπερτ Άϊζακσον είναι ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χρησικτησία της γης των ιθαγενών της Νότιας Αφρικής και είναι παντρεμένος με την Κριστίν Νέφ καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η οποία είναι διάσημη για τις έρευνές της στην Βουδιστική προσέγγιση της αυτό-εκτίμησης (www.selfcompassion.org).

Το ΑΓΟΡΙ ΕΝΤΟΣ της Καναδής Μαριάν Κάπλαν, είναι και αυτό ένα συμπαγές κινηματογραφικό επίτευγμα με θέμα τον αυτισμό και το σύνδρομο Άσμπεργκερ που είναι μία μορφή αυτισμού.

Η ταινία ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΜΟΥΗΛ παρουσιάζει τις προσπάθειες της οικογένειας του σκηνοθέτη να συμπεριλάβει το γιό του που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση ,σε κάθε έκφανση της ζωής τους καθώς επίσης και τη ζωή τεσσάρων άλλων ατόμων με παρόμοια ιατρικά προβλήματα όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

«Αν δεν έχουμε την υγεία μας, δεν έχουμε τίποτα», δηλώνει η Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια και συμπαραγωγός της ταινίας ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ. Μαζί με τις ταινίες ΟΥΔΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΣ του Γερμανού Νίκο φον Γκλάσοφ, ΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ του Ινδού Χοαμπάμ Παμπάν Κούμαρ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ της Ολλανδής Τζέσικα Βιλέριους, ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΙΣ ΖΩΕΣ της Ιταλίδας Τάνια Πεντρόνι αποτελεί μια ενότητα με αποκλειστικό θέμα την εξωτερική μας εμφάνιση . Τι είναι η ομορφιά, που βρίσκεται η ομορφιά, ποιος κατέχει την ομορφιά και πως αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά. Άνθρωποι παραμορφωμένοι λόγω φαρμάκων, άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, υπέρβαρα άτομα, όλοι έχουν θέση στην κοινωνία, διότι η κοινωνία είναι ο καθρέφτης όλων. Και σε όλες τις περιπτώσεις, η ίδια αυτή κοινωνία είναι και ο θύτης . Ακόμα και άτομα οροθετικά, πασχίζουν να αναπτύξουν μύες για να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Οι ταινίες ΜΑΜΑ της Αντελάϊντ Ρόουζεν και ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ του Ιρανού Σιμιν Φαλαχζάντε Τεχράνι προβληματίζουν με το θέμα της γεροντικής άνοιας και τη νόσο Άλτζχάϊμερ. Όσο αυξάνεται η ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων τόσο πιο διαδομένη και επίκαιρη είναι το πρόβλημα των πασχόντων από την άνοια. Είναι κοινωνικό πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ,οι οργανωμένες πολιτείες και κυβερνήσεις να μεριμνήσουν γι? αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους που δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν την εκπαίδευση και τον χρόνο να ασχοληθούν με την εξεύρεση κατάλληλου περιβάλλοντος ή ασύλου για τον συνάνθρωπο/συγγενή τους.

Ενδιαφέρουσες , ενημερωτικές, χιουμοριστικές και άρτιες ταινίες είναι ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε. και Ο ΣΤΥΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ που περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις ειδικών ιατρών και επιστημόνων . Το θέμα αυτών των ταινιών είναι αυτονόητο από τον τίτλο τους: oι φαρμακευτικές βιομηχανίες και η κατανάλωση φαρμάκων για τον γυναικείο οργασμό και για την στυτική δυσλειτουργία. Είναι εφικτή η βελτίωση της ποιότητας της ερωτικής συνεύρεσης ? Τα φάρμακα τελικά κάνουν την διαφορά? Μήπως είναι ένα μείγμα πολλών ερεθισμάτων η αναζητούμενη σεξουαλική ικανοποίηση ? Πολλά ερωτηματικά, πολλές συζητήσεις για το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τον καθένα από εμάς.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ είναι η συγκλονιστική ταινία του Πολωνού Ταντέους Κρόλ. Συνεντεύξεις με λήπτες πτωματικών μοσχευμάτων, οι οποίοι συγκινημένοι αφηγούνται τα συναισθήματα που νοιώθουν προς τα άτομα που τους δώρισαν την καρδιά τους. Βλέπουμε ταυτόχρονα και την εγχείρηση μεταμόσχευσης καρδιάς, καθώς και μία μάνα που επίμονα ψάχνε ι και τελικά ανακαλύπτει τον λήπτη της καρδιάς του νεκρού γιού της.

Τις ζωές διάσημων και επιφανών ατόμων που έδωσαν γενναιόδωρα τις γνώσεις τους και την ζωή τους στις επιστήμες, παρακολουθούμε σε μία σειρά από καλλιτεχνικές δημιουργίες των συμμετεχόντων σκηνοθετών. Στην ταινία Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ της Συλβάνα Σέσι και του Ρέτο Στάμμ διεισδύουμε στην οικογενειακή , κοινωνική και επιστημονική ζωή της διάσημης Γερμανίδας σεξολόγου Μόνικα Κράουζε που πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο προσπαθώντας να διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά την νεολαία.

Στην ταινία Η ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ του Μπόσσε Λίντκουϊστ εστιάζουμε στην επιστημονική και στην ιδιωτική ζωή του Δρος Κάρλτον Γκάζντουσεκ πού έλαβε το βραβείο Nομπέλ για την ανακάλυψη των Πρίον που είναι οι μολυσματικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η νόσος των τρελών Αγελάδων. Οι υιοθετήσεις 57 αγοριών θεωρήθηκαν σπουδαίες πατρικές πράξεις, αλλά στο απόγειο της καριέρας του άρχισαν να διαδίδονται φήμες πως ήταν παιδόφιλος.

Στην ταινία ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ του Αυστριακού Αντονίν Σβόμποντα, παρακολουθούμε τις άγνωστες πτυχές του διάσημου ψυχαναλυτή, που μαθήτευσε δίπλα στον Σίγκμουντ Φρόϋντ και πέθανε σε Αμερικανικές φυλακές τιμωρημένος για τα πιστεύω του και τις έρευνές του.

Η αντίληψη που είχε για τα πράγματα και οι ανακαλύψεις του ήταν πολύ πλατιές και δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στα "στενά καλούπια" της τότε επίσημης επιστήμης. Έτσι έφτασε στο σημείο να θεωρηθεί από πολλούς ως τρελός.

Από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε ότι ίσως πέρα από τη λίμπιντο του Φρόϋντ να κρύβεται μια πραγματική ενέργεια που διακατέχει τον άνθρωπο. Η βάση που στηρίζεται η θεωρία του Ράιχ για την ανθρώπινη παθολογία είναι ο παραλληλισμός του οργασμού με ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που υπάρχει συσσωρευμένη στον άνθρωπο. Όταν υπάρχει ανικανότητα εκφόρτισης αυτής της ενέργειας (θωράκιση), τότε μπορεί να υπάρξουν σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες. Ο Ράιχ παρατήρησε πως, όταν η θωράκιση αφαιρείται με τη θεραπευτική προσέγγιση, τότε αυτή η ενέργεια που υπάρχει στον οργανισμό, δεσμευμένη πριν στη θωράκιση, κινείται ελεύθερα και εμφανίζει έναν παλμό. Προεκτείνοντας τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη θωράκιση στον κοινωνικό χώρο, διαπίστωσε ότι τα θωρακισμένα άτομα γίνονται απαθή, υποχωρητικά κι έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης, και ακόμα διαμορφώνουν τυραννική συμπεριφορά, ακριβώς γιατί το βιοσύστημά τους είναι άκαμπτο.

Η ταινία ΚΑΡΛ ΤΖΕΡΑΣΙ ? Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ ΧΑΠΙΟΥ του Έμπερχαρντ Μπουέσεμ επικεντρώνεται στην ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης χημικού Καρλ Τζεράσσι, που είναι ο εφευρέτης του αντισυλληπτικού χαπιού, συλλέκτης τέχνης και συγγραφέας και ζει ανάμεσα στη Βιέννη και στην δεύτερη πατρίδα του τις Η.Π.Α.

Η ταινία ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΤΕ της Αμερικανίδας Τζούλια Γκρέϋερ αναλύει το πώς οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονται για το 70% των θανάτων στην Αμερική. Παρ? όλα αυτά κάποιοι γιατροί και επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό μπορεί να αναστραφεί με σωστές διατροφικές επιλογές. Γίνονται συγκλονιστικές έρευνες σχετικά με τη διατροφή, που θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο θεραπείας των χρόνιων ασθενειών. Αντίθετα , επειδή δεν είναι κερδοφόρο, οι βιομηχανίες της σίτισης, των φαρμάκων και τα συλλογικά όργανα των ιατρών γυρίζουν την πλάτη σε αυτές τις έρευνες.

Με το ίδιο θέμα αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, είναι η ταινία ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΕΩΝ του Ιάπωνα Γιούρι Νομούρα. Στην Ιαπωνία υπάρχουν άλλα ήθη και άλλα έθιμα, εκ διαμέτρου αντίθετα με τον ?πολιτισμένο? δυτικό τρόπο κατανάλωσης φαγητού. Το φαγητό, προετοιμασμένο με τον Βουδιστικό τρόπο , είναι απόλαυση με αμοιβαίο σεβασμό. Είναι υπέρτατη απόλαυση διότι χρησιμοποιούνται και οι πέντε αισθήσεις. Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι τρώγοντας καλό και υγιεινό φαγητό, παραμένουμε υγιείς. Και σέβονται το αγαθό αυτό, την τροφή. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι δούλεψαν πολύ σκληρά για να φτάσει στο πιάτο μας.

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΔΡΑΣ είναι η ταινία της Αυστραλής Σαφίνα Ουμπερόϊ. Και αυτή, μια επική , ολοκληρωμένη ταινία. Είναι η ιστορία ενός αγρότη που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την γυναίκα της ζωής του η οποία έπαθε βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο όταν εγκυμονούσε το πρώτο τους παιδί. Η γυναίκα του μένει τετραπληγική και παρ? όλες τις αντιξοότητες και τις καθημερινές δυσκολίες, κάνουν και δεύτερο παιδί. Παράλληλα, για να αυξήσει το εισόδημά του, ο αγρότης μαζί με έναν φίλο του, χτίζουν και ανοίγουν έναν οίκο ανοχής. Η επιχείρηση δεν ευδοκιμεί γιατί απλά δεν είναι γεννημένοι εκμεταλλευτές. Το εκπληκτικό επίτευγμα της σκηνοθέτιδας είναι ότι με τον φακό της καταγράφει το αστείρευτο χιούμορ του αγρότη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υγείας της γυναίκας του με αγάπη, γέλιο, αισιοδοξία. Αξέχαστες στιγμές δοσμένες με δυναμισμό και χιούμορ.

ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΛΙΝΙΑ του Πολωνού Ραφάτ Σκάλσκι είναι επίσης μια συγκινητική και αισιόδοξη ταινία για την αγάπη και τον έρωτα των ανθρώπων που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια και των συντρόφων τους, οι οποίοι τούς φροντίζουν με περισσή τρυφερότητα και αφοσίωση. Ασχέτως της πάθησης , του φύλου και της εξωτερικής εμφάνισης.

ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ της Καναδής Μιν Σουκ Λι είναι ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τις τοξικές ουσίες που περιέχονται στο παιδικό γάλα σε σκόνη, στις συσκευασίες των παιδικών τροφών και αγγίζει το θέμα των εμβολίων. Τι παρενέργειες προκαλούν και πόσο προστατεύουν από ασθένειες? Τι γίνονται οι χιλιάδες πάνες μωρών που μολύνουν συνέχεια το περιβάλλον?

Ταινίες για την μάστιγα του αιώνα το Έϊτζ , είναι το ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ ή ΑΦΗΣΕ ΜΕ του Ολλανδού Μάρκ Κράμα, ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 81 του Μαροκινού Τζαμάλ Ιντμουτζούμπ, ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΪΤΖ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ του Καναδού Πήτερ Ντέϊβις, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ του Έλληνα Δημήτρη Άντζους, ΘΕΤΙΚΟ? του Έλληνα Δημήτρη Μπαβέλλα και επίσης Ο ΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ του Ινδού Χοαμπάμ Παμπάν Κούμαρ που έχει θέμα το άθλημα ΄Μπόντυ Μπίλντινγκ? ενός φορέα του Έϊτζ.

Συγκλονιστική η ταινία 4 ΔΙΑΣΗΜΑ (τα 4 Σώματα των ενόπλων δυνάμεων: Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες) του Αμερικανού Μάϊκ Άττι. Θέμα της ταινίας οι απόμαχοι των 4 σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων ,που ζουν τις τελευταίες τους μέρες σε συνθήκες ,όσο το δυνατόν, πιο άνετες και ανώδυνες. «Έμαθα πολλά για την Ζωή από ανθρώπους που πεθαίνουν», λέει ο σκηνοθέτης.

Χαρούμενη η μικρού μήκους ταινία ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΟΟΥΝ της Αυστραλής Λόρα Ντρουμμόντ για τις επαγγελματίες διασκεδάστριες/κλόουν που δουλεύουν σε παιδιατρικό νοσοκομείο και προσπαθούν να δώσουν χαρά και κέφι στα παιδιά που υποφέρουν.

Απίστευτη και όμως αληθινή, η ταινία ΜΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ της Ισραηλινής Τσίπι Μπράντ Φράνκ . Ένας επιχειρηματίας μέσω ίντερνετ, πουλάει έτοιμα μωρά που έχουν συλληφθεί εξωσωματικά. Τα ωάρια αγοράζονται από γυναίκες στις Η.Π.Α., και αφού γονιμοποιηθούν σε εργαστήριο , εμφυτεύονται σε ανάδοχες γυναίκες στην Ινδία. Εν ολίγοις, μήτρες προς ενοικίαση. Οι Δυτικοί πελάτες θέλουν λευκά μωρά. Σε αυτήν την ταινία παρακολουθούμε το πώς η ανέχεια και η ανάγκη γίνονται ?μητέρες? της εφευρετικότητας.

Επίσης συμμετέχει και η ταινία ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ της Ισραηλινής Γκάλια Όζ (κόρης του γνωστού συγγραφέα Αμος Όζ) που θέμα της έχει την εμμονή μιας ηλικιωμένης γυναίκας με το ζωγραφικό έργο του πατέρα της . Έχει όλη την συλλογή των έργων του και επιμένει να την βγάλει από την αφάνεια.

Ελληνικές συμμετοχές:

Πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές των Ελλήνων σκηνοθετών φέτος. Οι μαρτυρίες , τα ντοκουμέντα και τα αποσπάσματα προσωπικών συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών, μας εξοικειώνουν με τα δύσκολα προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα προσεγμένη η φετινή παραγωγή: Η ΦΑΚΑ της Μαρίνας Δανέζη, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΗΣ του Ανδρέα Σιαδήμα, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ του Γιώργου Γκόρτσου και της Ανθής Αποστόλου, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ του Γιώργου Πετρίτση, ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ του Παναγιώτη Καραντιά, ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ του Σταύρου Ψυλλάκη, ΘΕΤΙΚΟ? Του Δημήρη Μπαβέλλα, ΤΟ ΛΑΘΟΣ του Χάρη Σταθόπουλου, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ του Δημήτρη Άντζους, ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ του Θανάση Τότσικα, ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΗΔΕΝ του Δημήτρη Παπαθανασίου, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΣΤΡΑΚΟΝ ή ΡΑΜΟΝΑ Σ?ΑΓΑΠΩ του Νίκου Αλευρά, TRY AGAIN του Κώστα Μαχαίρα, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ του Φρέντυ Βιανέλλη, CORRELATIONS (Συσχετισμοί) της Φανής Τρανταφύλλου, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΝΥΧΤΑ του Στήβεν Κακαβούλη, ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΣ του Αντώνη Λιόλιου και ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ του Τάκη Σακελλαρίου.