Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 01:00

Δημήτρης Πιτερός: «Έχει μεγάλη σημασία το να ζεις και να δουλεύεις κοντά στη φύση»

Γράφτηκε από την 

Ένας νέος δημιουργός που ως πρώτη ύλη για τα έργα του χρησιμοποιεί αποκλειστικά υλικά που συλλέγει από τη φύση, είναι σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση. Ξύλα που ξεβγάζει η θάλασσα, ρίζες, κορμοί δέντρων, σκουριασμένα σίδερα, σκοινιά, φελλοί, δίχτυα και όστρακα, συνδυάζονται αρμονικά σε πρωτότυπες ξυλοσυνθέσεις. Ο Δημήτρης Πιτερός ζούσε στην Αθήνα μέχρι τα εφηβικά του χρόνια και όταν οι συνθήκες τoν έφεραν στην Κρήτη, η πρωτόγνωρη επαφή του με την φύση ξύπνησε μέσα του την καλλιτεχνική δημιουργία. Από τότε περιδιαβαίνει θάλασσες και ποτάμια για να συλλέξει οτιδήποτε μπορεί να του φανεί χρήσιμο στις εικαστικές συνθέσεις του. Τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήριό του για μια συνομιλία μαζί του...

-Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά υλικά που συλλέγετε από τη φύση. Περιγράψτε μας την διαδικασία μετατροπής των φυσικών υλικών σε έργα τέχνης.
Σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου είναι από φυσικούς πόρους ζωής. Όσο αφορά τη διαδικασία μετατροπής τους, αυτή μπορεί να είναι από την πλέον απλή, έως και αρκετά δύσκολη. Συνήθως εξαρτάται από την ποιότητα, τη μορφολογία και τη φθορά που έχει υποστεί το ξύλο. Πάντα σέβομαι και φροντίζω να διατηρώ στα έργα μου τα φυσικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που χρησιμοποιώ. Όταν βέβαια αναφερόμαστε σε κάτι πιο χρηστικό, όπως είναι για παράδειγμα οι καθρέπτες, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιώ τοποθετούνται αρμονικά πάνω στην ήδη διαμορφωμένη κορνίζα.

piteros1- Διατηρείτε Εργαστήρι Ξυλοσύνθεσης στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης, ενώ η καταγωγή σας είναι από την Αθήνα. Σας επηρέασε η μετακίνησή σας από την πρωτεύουσα κοντά στην κρητική φύση και τη θάλασσα;
Σίγουρα έχει μεγάλη σημασία το να ζεις και να δουλεύεις κοντά στη φύση. Μόνο που αναπνέεις και αισθάνεσαι τον καθαρό αέρα, αυτό είναι μεγάλο προτέρημα για ένα δημιουργό που, εκ φύσεως, έχει την ανάγκη να νιώθει ελεύθερος και να μην καταδυναστεύεται από κανένα εξωτερικό περιορισμό. Το καυσαέριο και η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων - τα οποία σημειωτέον έχω βιώσει στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, όταν ζούσα στην Αθήνα - θεωρώ ότι θα μου στερούσαν σήμερα τη δυνατότητα  να αναπτύξω το είδος της δημιουργίας με το οποίο καταπιάνομαι.

- Διαβάζουμε στον δικτυακό σας τόπο: «Η Φύση χαρίζει απλόχερα την πρώτη ύλη και την έμπνευση». Πόσο εύκολο είναι για τον κάθε άνθρωπο που ζει στην πόλη να εμπνευστεί από τη φύση;
Είναι αναμφίβολα κάπως δύσκολο να αποκτήσεις ερεθίσματα για δημιουργία, όταν δεν βρίσκεσαι στην εξοχή, στην ύπαιθρο. Όταν η εγγύτητα και η επαφή με τη φύση δεν έχει γίνει τρόπος ζωής για εσένα. Η καθημερινή τριβή με το χώμα και το νερό, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, εντούτοις σού προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα να συνθέσεις ένα καλλιτεχνικό έργο.

piteros2- Τι είναι εκείνο που σας συγκινεί και σας εμπνέει καλλιτεχνικά;
Σε πολλά πράγματα θα μπορούσα να αναφερθώ. Στην ομορφιά που γεννά το χαμόγελο, στα πηγαία, αυθόρμητα συναισθήματα των ανθρώπων, στη δύναμη που εμπνέει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και την ανάληψη γενναίων πράξεων, στην ανθρώπινη επικοινωνία που αποδιώχνει τη μοναξιά και την αποξένωση, στη φαντασία που μετουσιώνεται σε πνευματικό ή καλλιτεχνικό έργο. Όπως επίσης και το να ατενίζω το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

- Ποιος είναι ο καλλιτεχνικός σας στόχος μέσα από τα έργα τέχνης που δημιουργείτε;
Καταρχάς τα έργα που δημιουργώ θα πρέπει να είναι αρεστά σε εμένα, να ανταποκρίνονται πλήρως στην προσωπική μου αισθητική αντίληψη. Μόνο τότε τα αποδέχομαι, τα υπογράφω και τα παρουσιάζω στον κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν η δουλειά μου αρέσει σε εμένα, το ευρύ κοινό στο οποίο αυτή απευθύνεται, θα την αγαπήσει. Τουλάχιστον αυτό έχει αποδείξει η έως τώρα εμπειρία μου.

- Σε τι διάθεση συνήθως βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Ακούτε μουσική όταν δημιουργείτε;
Στο εργαστήριό μου δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς μουσική, είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Κατά την εργασία μου επιδιώκω την εναλλαγή. Για παράδειγμα, όταν θα έχω ολοκληρώσει ένα καράβι και εφόσον βεβαίως έχω τη διαύγεια και τις αντοχές να συνεχίσω να εργάζομαι, προτιμώ να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγω την επανάληψη. Ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός με κουράζει και κυρίως με αποσυντονίζει.

piteros3- Βλέπουμε ότι συνδυάζετε αρμονικά το ξύλο, ως φυσικό υλικό, με το χρώμα. Τι νομίζετε ότι προσδίδει το χρώμα στις δημιουργίες σας;
Το χρώμα είναι σημαντικό στη δουλειά μου. Εξάλλου και στη ζωή μας δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρώμα. Όταν παρεμβαίνω χρωματικά στα έργα μου,  προσπαθώ να το κάνω με όσο το δυνατό πιο διακριτικό τρόπο. Θεωρώ ότι οι έντονες χρωματικές αποχρώσεις δε θα πρέπει να επιλέγονται σε συνθέσεις που παράγονται από φυσικά υλικά, καθώς κουράζουν το βλέμμα του αποδέκτη και τελικά λειτουργούν εις βάρος της ίδιας της δημιουργίας. Προτιμώ γενικά τα γήινα χρώματα που υπογραμμίζουν διακριτικά τα έργα μου.

- Όλα ξεκίνησαν από τα χέρια του ανθρώπου και σιγά - σιγά βιομηχανοποιήθηκαν. Μπορεί ένας σύγχρονος καλλιτέχνης να αντισταθεί στη βιομηχανοποίηση της τέχνης;
Η βιομηχανοποίηση έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην καλλιτεχνική δημιουργία. Προσωπικά πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να αντισταθεί στη βιομηχανοποίηση, επενδύοντας στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της εκάστοτε καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Η τέχνη που διαθέτει ποιότητα δε συνάδει με τη βιομηχανοποίηση που παράγει χαμηλής ποιότητας αντίγραφα σπουδαίων ενίοτε έργων.  Ένα εικαστικό έργο είναι ποτισμένο με συναίσθημα. Φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού που το συνέθεσε άπαξ σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό μαρτυρά την αυθεντικότητα μιας και μόνο καλλιτεχνικής δημιουργίας, την οποία πρέπει να προασπίσουμε όλοι όσοι θέλουμε να αποκαλούμαστε φιλότεχνοι.

Δημιουργίες του Δημήτρη Πιτερού μπορείτε να δείτε στην προσωπική του σελίδα στο Artspot καθώς και στον δικτυακό τόπο www.piteros.net
Ειρήνη Σπυριδάκη

Aσχολούμαι με την μοντέρνα ζωγραφική και κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακά στο ΕΑΠ. Μαθήτευσα στο εργαστήρι ζωγραφικής του λέκτορα αισθητικής αγωγής Αζαρία Μαδανιάν. Έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς και έχω πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση.