Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 16:21

Ας είναι το 2015 έτος Πολιτισμού!

Γράφτηκε από τον 

Το 2014 μας αφήνει με ανάμεικτα συναισθήματα, εικόνες και εμπειρίες. Μια χρονιά με τα καλά της (θεαματική αύξηση τουριστών, τεράστια αύξηση επισκεψιμότητας σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους) αλλά και με αυτά που έχουμε δυστυχώς συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, όπως το άγχος των δόσεων, οι μνημονιακές υποχρεώσεις, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις τελευταίες ημέρες η εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας...

 

Μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα γεμάτη αβεβαιότητες και ανασφάλεια, ο Πολιτισμός είναι σίγουρα σταθερός πυλώνας ηρεμίας, εσωτερικής αναζήτησης και προσωπικής ευδαιμονίας. Όσες περισσότερες δόσεις Πολιτισμού στην καθημερινότητα και τον ελεύθερο χρόνος μας άλλο τόσο άγχος, ένταση και μιζέρια αποβάλλουμε απο αυτήν. 

Το 2015 θεωρείται από πολλούς ως σημαντικό έτος για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας. Νέα Μουσεία πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν ένα κοινό που διψάει απο νέους χώρους Πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης. Νέοι αρχαιολογικοί χώροι πρόκειται και αυτοί να γίνουν επισκέψιμοι με πρώτο και καλύτερο αυτόν της Αμφίπολης. Θα δωθεί αγώνας δρόμου για να μπορέσει αυτός ο επιβλητικός αρχαίος τάφος να γίνει έστω και μερικώς επισκέψιμος μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων. 

Το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φαίνεται πως αποβάλλει τα χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας και κωλυσιεργίας των υπευθύνων και πρόκειται να ανοίξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Πρόκειται για Μουσείο που τα εγκαίνια του έχουν αναβληθεί πάμπολλες φορές και που ο λόγος που σήμερα παραμένει κλειστό ενώ είναι ολοκληρωμένο είναι γιατί δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός για την στελέχωση του εδώ και τόσα χρόνια. Φαίνεται όμως οτι και αυτή η μαύρη τρύπα του Πολιτισμού στην πόλη κλείνει μια για πάντα σύντομα. 

Μυστήριο επικρατεί σχετικά με το αν τελικά το μεγάλο έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου θα ξεκινήσει ή όχι μέσα στο 2015 ή αν θα ξεκινήσει γενικώς... Και αυτό γιατί η Ευρωπαική Επιτροπή απένταξε απο την κοινοτική χρηματοδότηση το έργο αυτό θεωρώντας το "έργο πολυτελείας". Μένει να φανεί απο που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνει και αυτό το έργο πραγματικότητα (η συμβολή ιδιωτών ίσως φανεί καταλυτική).

Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Και σε αυτή τη περίπτωση τα αρμόδια Υπουργεία καλούνται να βρουν την χρυσή τομή προκειμένου να δώσουν λύση στην εξεύρεση κονδυλίων. Ευχή όλων είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα δυο κομβικής σημασίας έργα που προαναφέρθηκαν να ξεκινήσουν ομαλά και να παραδωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων στους πολίτες. 

Τέλος, εκείνο το έργο που θα αλλάξει πραγματικά την εικόνα της Αθήνας είναι το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Το 2015 θα είναι το κομβικότερο στην ολοκλήρωση των έργων, που προβλέπουν την δημιουργία νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και νέας Λυρικής Σκηνής σε ένα τεράστιο πάρκο πρασίνου και τεχνών δίπλα στην θάλασσα. Προς το τέλος του 2015 το τεράστιο εργοτάξιο του Φαλήρου θα έχει δώσει την θέση του σε έναν παγκόσμιας συμβολικής και κύρους πολιτιστικό χώρο που θα είναι επισκέψιμος απο εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο. Θα αποτελέσει έργο πνοής για την περιοχή και το καμάρι της Αθήνας στον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. 

Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον αρκεί να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Για αυτά, το 2015 είναι έτος καμπής. Μαζί με πολλά θετικά βήματα που έγιναν στο πολιτιστικό και τουριστικό πεδίο, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κέντρο Πολιτισμού για όλη την Ευρώπη και παράδειγμα πολιτιστικής ανάπτυξης για πολλούς άλλους. Αρκεί να δώσει έμφαση στην οργάνωση, την μεθοδικότητα και την επιμονή σε μια μακροχρόνια πολιτική Πολιτισμού που είναι περισσότερο απο ποτέ απαραίτητη για την ανάπτυξη της.

Χρόνια πολλά και καλά για ένα νέο έτος γεμάτο Πολιτισμό και Υγεία! 

 

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.