Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 13:39

Περί "Indie" μουσικής

Γράφτηκε από τον 
Όλο και συχνότερα ακούμε ξανά και ξανά το όρο "Indie" και συχνά πυκνά κολλάμε ένα "music" δίπλα και όλο αυτό το θεωρούμε είδος μουσικής. Τελικά τι ειναι αυτό το indie και γιατί όλο και περισσότερα μουσικά σχήματα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν να αυτο-προσδιοριστούν;

H λέξη "Indie" ειναι μια σύντμηση του "Indepentent" ( αναξάρτητος) η οποία δημιουργήθηκε για να να ειναι ποιο άμεση και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη(!) Ναι, μπορεί η λέξη ως λέξη όπου μπαίνει να σημαίνει ότι η μουσική αυτή που ακούμε απέχει απο μεγάλα δισκογραφικά labels και ειναι ανεξάρτητη, την ίδια στιγμή όμως την λέμε "indie" και έχουμε ονοματάκι που βοηθάει κατα πολύ στο ξεπούλημα. Έτσι λοιπόν μετα την λέξη "indie" καλό θα ήταν να βάζουμε και το μουσικό είδος δίπλα. Indie pop; Indie Rock; Indie μπορεί να ειναι και μπουζουκλερί φολκλόρ!

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Οι πρώτες αντιδράσεις των καλλιτεχνών κατά των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών ήρθαν στην χρυσή εποχή των 60's. Ήταν τότε που αρκετοί προσπάθησαν να φτιάξουν μικρά και ευέλικτα labels αλλά... δεν επιβίωσαν. Η παντοκρατορία των μεγάλων μπλόκαρε κάθε προσπάθεια προβολής ανεξάρτητων παραγωγών απο όλα τα media. Έτσι λοιπόν, το ελάχιστο ποσοστό που επιβίωσε κινήθηκε προς την underground σκηνή. Ειδικά με την Punk μουσική στο Λονδίνο την δεκαετία του 80' δημιουργήθηκε πληθώρα τέτοιων νέων μικρών εταιρειών.

theafternoons-indie

Οι δεκαετίες που ακολούθησαν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε οι ανεξάρτητοι να οργανωθούν καλύτερα και να πλασαριστούν αντίστοιχα πιο δυναμικά στα μέσα. Στα τέλη της δεκαετίας του 90' και με την παντοκρατορία του ηλεκτρονικού φορμάτ Mp3, το τοπίο άλλαξε ολοκληρωτικά. Η τεχνολογία και η εξάπλωση του διαδικτύου παγκοσμίως τσάκισε την μουσική βιομηχανία και βέβαια τα ανεξάρτητα μικρά labels βρήκαν ένα παρθένο έδαφος να παίξουν μπάλα όπως ποτέ άλλοτε. Πλέον για τους μικρούς, η προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν σχεδόν ανέξοδη και κάπως έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε ποιοτικές δουλειές με κόστος ανά κομμάτι, χωρίς έξοδα συσκευασίας, διανομής και διαφήμισης.

Στο σήμερα

Η ανεξάρτητη μουσική πλέον είναι εδώ, αναγνωρίζεται και απ' ότι φαίνεται θα παραμείνει για πάντα. Το διαδίκτυο και η τεχνολογία έχει προσφέρει τέτοιες λύσεις όπου μια παρέα φίλων που έχει ψώνιο με την μουσική μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα σε γενικές γραμμές, φθηνό εξοπλισμό για να κάνει ανεξάρτητα την παραγωγή ενώ στην συνέχεια χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να την προωθήσει. Ο μέγιστος φορέας που περιλαμβάνει χιλιάδες τέτοια σχήματα εξακολουθεί να είναι εδώ και μια οκταετία το myspace.com. Αυτή η ιστοσελίδα παρόλο που σήμερα φαντάζει ολοκληρωτικά χαοτική, περιλαμβάνει ανεξάρτητους δημιουργούς απο ολόκληρο τον πλανήτη. Ουκ ολίγες φορές, ακόμα και Έλληνες καλλιτέχνες πετυχαίνουν να κάνουν ένα δίσκο, να πουλήσουν ενα τραγούδι ή να καλεστούν σε διεθνή φεστιβάλ, χρησιμοποιόντας τέτοιες ιστοσελίδες!

fernando-kitchenΕίναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι πλέον, οι δισκογραφικές εταιρείες του πλανήτη σκανάρουν αδιάκοπα τέτοιες ιστοσελίδες προς αναζήτηση νέων ταλέντων. Πλέον δεν χρειάζεται να στείλει κανένας demo η βιογραφικό. Μιλάει η σελίδα του προφίλ του καλλιτέχνη από μόνη της. Το θέμα είναι πως αν ο καλλιτέχνης έχει την λογική του ανεξάρτητου, σήμερα έχει την επιλογή να κινηθεί αυτόνομα. Μικρότερα βήματα, σαφώς λιγότερη αναγνώριση αλλά έχει και αυτή την επιλογή.

Προβλέπω να δημιουργούνται όλο και περισσότερα ανεξάρτητα labels, τα οποία θα γίνονται μεγάλες δισκογραφικές και τελικά ο κύκλος θα τα φέρνει όλα στο ίδιο σημείο. Γιατί τελικά ποια η διαφορά του ανεξάρτητου με τον μεγάλο; Σύμφωνα με τον ΑΙΜ (Association of Independent Music ) για να θεωρηθείς μεγάλος θα πρέπει να κατέχεις πάνω από το 5% των πωλήσεων της παγκόσμιας αγοράς. Η εμπορική εκμετάλλευση της τέχνης θα έχει πάντα τον νταβατζή της. Τώρα πλέον που έχουμε και Charts για τις Indie παραγωγές, παρατηρώ με επιφύλαξη την νέα τάξη πραγμάτων. Για το μόνο πράγμα που χαίρομαι ειναι ότι ο ίδιος ο δημιουργός εχει περισσότερη ελευθερία, κρατάω τις επιφυλάξεις μου για όλα τα υπόλοιπα. Αραγε ειναι τυχαίο που η Madonna κινήθηκε αυτόνομα, έβγαλε τον δίσκο της online και σκοπεύει να εισπράτει σχεδόν κατα αποκλειστικότητα απο τα Tour;

Η ταχύτητα δε, της εξάπλωσης της μουσικής ενός σχήματος είναι εντυπωσιακή. Ένα πραγματικό παράδειγμα; Περπάτησα προς έναν σταθμό μετρό του Λονδίνου και βρέθηκα αντιμέτωπος με μια μπάντα ( Fernando's Kitchen), πλήρως οργανωμένη με καλούμπες και γεννήτριες στην είσοδο του σταθμού. Στις πρώτες τους νότες κατάλαβα, πως αυτό που ακούω δεν είναι τυχαίο. Φεύγοντας μίλησα με τους καλλιτέχνες, αγόρασα cd τους και έκτοτε παρατηρώ την σελίδα τους στο myspace και τα νέα τους στο Facebook ενώ παίζω την μουσική τους στο artspot radio. Όλο αυτό έγινε έτσι απλά ένα απόγευμα κάπου εκεί στις αρχές του Απρίλη.

Ενδεικτικά αναφέρω πηγές στην Ελλάδα που έπεσαν στην αντίληψη μου και ασχολούνται με την προβολή και παραγωγή δουλειάς ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

Ελληνικά Media

  • Musine ( περιοδικό )
  • Batterie ( Free press περιοδικό )

"Indie" Ελληνικές δισκογραφικές

  • Inner Ear ( http://www.inner-ear.gr/ )
  • Low Impedance. (http://www.lowimpedance.net/ )
  • Puzzlemusic ( http://www.myspace.com/puzzlemusik )
Η παραπάνω λίστα θα ανανεώνεται όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Αν γνωρίζετε εσείς επιπλέον πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μου
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.