Έκθεση "Όταν η χαρακτική συναντά τη γλυπτική" στη Δημοτική Πινακοθήκη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο από 12 Μαρτίου έως 29 Απριλίου, την έκθεση "Όταν η χαρακτική συναντά τη γλυπτική".

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνης, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο χαράκτης Νίκος Δεσεκόπουλος συνομιλούν σε μία έκθεση όπου πρωταγωνιστούν οι φιγούρες.

Τα πρωτότυπα και μνημειακά γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη, που ήδη τον έχουν καθιερώσει σε περίοπτη θέση στην νεότερη Ελληνική γλυπτική, γίνονται η κύρια πηγή έμπνευσης, σχεδίου και χάραξης, από έναn καταξιωμένο στο χώρο της Ελληνικής χαρακτικής ξυλογράφο, τον Νίκο Δεσεκόπουλο. Τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη θα συνυπάρξουν στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με 24 ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους 170Χ 50 εκ. , σχέδια και μήτρες του Νίκου Δεσεκόπουλου.

papagiannis-desekopolos

Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης γράφει για την έκθεση:

«Μου άρεσε η ιδέα του Δεσεκόπουλου να κάνουμε μία έκθεση μαζί, μια και όπως μου είπε, είχε κι αυτός κάνει μια σειρά από μεγάλες ξυλογραφίες με ανθρώπινες φιγούρες, που είχε εμπνευστεί από τα τοτεμικά μου γλυπτά που έφτιαξα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου......Τα έργα που εκθέτω έχουν ιδιαίτερη αξία για μένα, δεν είναι οποιαδήποτε έργα. Έχουν γίνει με πολύ μεράκι και πολύ δουλειά. Βγήκαν από πολύ σκέψη, πίκρα και πόνο, που με σημάδεψαν. Τα ονόμασα ''τα φαντάσματά μου'' , 20 χρόνια δούλεψα και πιστεύω πως δεν θα τα ξανακάνω , όχι , γιατί δεν θα καεί ξανά το πολυτεχνείο!...»

Ο χαράκτης Νίκος Δεσεκόπουλος γράφει με την σειρά του:

« Η περιπέτεια της έκθεσης αυτής ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, καθώς η ανθρώπινη μορφή ήταν το νέο αντικείμενο μελέτης στη χαρακτική μου πορεία, μετά από τις άλλες θεματογραφικές μου ενότητες. Την ίδια χρονική περίοδο, το 2010, σε ομαδική έκθεση γλυπτικής, ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Θεόδωρος Παπαγιάννης με τα επιβλητικά όσο και αναγνωρίσιμα για το ύφος τους γλυπτά του. Βλέποντάς τα, στιγμιαία αισθάνθηκα να αναδύονται χαρακτικά μοτίβα, συνθέσεις, σε ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους. Τα καθαρά περιγράμματα, η πληθώρα των υλικών που δημιουργεί γραμμικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες ματιέρες, ήταν πρόκληση για μελέτη......Τα χαρακτικά ακολουθούσαν το ένα το άλλο και οργανώθηκαν σε ενότητες - τρίπτυχα. Κάποια από τα χαρακτικά ʽʼγεννήθηκανʼʼ σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ για κάποια άλλα το ʽʼκέντημαʼʼ κράτησε περισσότερο από μήνα. Μέσα από το παιγνίδι σχεδίου και ξύλινης επιφάνειας με τα καλέμια χάραξης δόθηκαν λύσεις στην κάθε σύνθεση και μοτίβα που παίζουν με το άσπρο - μαύρο, το φως και την σκιά....»

Γενικές Πληροφορίες
  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:Κτίριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση Μετρό: Μεταξουργείο/Τηλ.: 210 52 02 420 - 1
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 - 21:00, Τετάρτη - Σάββατο: 10:00 - 19:00, Κυριακή: 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά