Ράνια Ράγκου:Noble lies – Tracey Snelling:Nothing @ γκαλερί TinT

Ράνια Ράγκου:Noble lies – Tracey Snelling:Nothing

3 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2012

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η γκαλερί TinT παρουσιάζει από τις 3 Νοεμβρίου ως την 1 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την έκθεση Ράνια Ράγκου:Noble lies – Tracey Snelling:Nothing

Ράνια Ράγκου:Noble lies

Μήπως το μέλλον έχει ήδη γραφτεί ως μία επανάληψη του παρελθόντος;
Υπάρχει άραγε το «νέο», ή πρόκειται για το «παλιό» σε μία νέα εκδοχή;

Μήπως εντέλει το μέλλον είναι μέρος μιας σειράς «ευγενών και γενναίων ψεμάτων»; Πιθανόν το απροσδόκητο να είναι κι αυτό ένα γενναίο ψεύδος. Πόσο απροσδόκητο μπορεί να είναι το «απροσδόκητο»; Η Ράνια Ράγκου στην καινούρια της ατομική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ζωγραφική, κολάζ και επεξεργασμένες φωτογραφίες συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ανιχνεύοντας τον κοινό τόπο μεταξύ τους.

Δημιουργώντας ένα «δωμάτιο συνύπαρξης του ασυνείδητου με το συνειδητό», φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα, αντιφάσεις, σενάρια, φόβους και μάχες που έχουν να κάνουν με την βίαιη αλλαγή, την επανάληψη των πραγμάτων και την αναπόφευκτη ακινησία. Ευγενή ή γενναία ψέματα για τον τρόπο της ιστορίας, τη ροή και τη διαδοχή των γεγονότων, ως προς αυτό που λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή, αλλάζοντας την κοινή αντίληψη για την πραγματικότητα.

ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα, Σεπτέμβριος 2012

R.RangouH Ράνια Ράγκου γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1989 – 1994), στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (1994 – 1995), στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη και στο New School University στη Νέα Υόρκη (1998 – 1999). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, ανάμεσα στις οποίες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Εικαστικό Κέντρο Ρεθύμνης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Tracey Snelling: Nothing

Η μικρού μήκους ταινία της Tracey Snelling με τίτλο Nothing αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Τζέιν. Η Τζέιν έχει αφεθεί σε μια ζωή με έναν άνθρωπο που δεν αγαπά και σε μια αδιέξοδη δουλειά ως καμαριέρα σε ένα μικρό υποβαθμισμένο μοτέλ. Για αυτήν, μια μορφή διαφυγής είναι να υποδύεται τη ζωή αυτών που διαμένουν στα δωμάτια που καθαρίζει. Καθώς καθαρίζει απρόθυμα, παίζοντας αδέξια το παιχνίδι των ρόλων, έρχεται αντιμέτωπη με τη δική της ζωή, με έναν τρόπο τρομακτικό και ειλικρινή.

Στο Twentynine Palms, μια μικρή πόλη που φλέγεται από τη ζέστη, το τοπίο της ερήμου γίνεται το ίδιο ένας χαρακτήρας, και η ταινία αγγίζει τη γραμμή μεταξύ τέχνης και αφήγησης.

Το φιλμ παρουσιάστηκε στο San Francisco International Film Festival (Απρίλιος 2012), στη Samek Gallery, Bucknell University (Ιούνιος - Αύγουστος 2012), στο Naperville Independent Film Festival (Σεπτέμβριος 2012) και στο Oakland Underground Film Festival (Σεπτέμβριος 2012).

Η TRACEY SNELLING γεννήθηκε το 1970 στο Όκλαντ της Kαλιφόρνιας. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο San Joaquin Delta College, στο Στόκτον της Kαλιφόρνιας και φωτογραφία στο Art Studio του University of New Mexico, στην Aλμπουκέρκη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις HΠA και Eλλάδα και έχει πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις στις HΠA, Oλλανδία και Aγγλία. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές μουσείων στις HΠA.

Γκαλερί TinT
Χρυσ. Σμύρνης 13, 546 22 Θεσσαλονίκη
tel. + 30 2310 235 689 - fax + 30 2310 220 191 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.tintgallery.gr