Έκθεση AΩ, με έργα από την Συλλογή Δάκη Ιωάννου

Η Έκθεση AΩ, με έργα από την Συλλογή Δάκη Ιωάννου στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ από τις 16 Ιουνίου  έως και 19 Δεκεμβρίου 2010.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη!!

«[Το έμβιο όν] δεν είχε καμία ανάγκη ματιών, αφού δεν υπήρχε τίποτε ορατό έξω από αυτόν, ούτε ακοής, αφού τίποτε δεν μπορούσε να ακουστεί. Αέρας γύρω του δεν υπήρχε για να αναπνέει, ούτε χρειαζόταν να έχει κάποιο όργανο για να δέχεται τροφή ή για να απαλλάσεται μετά την πέψη από τα υπολείμματά της. Τίποτε δεν έφευγε από αυτόν και τίποτε δεν ερχόταν σε αυτόν από πουθενά ? αφού τίποτε άλλο δεν υπήρχε. Το έντεχνο σχέδιο της δημιουργίας του ήταν τέτοιο, που του επέτρεπε να τρέφεται από την ίδια του τη φθορά και να είναι ο ίδιος θέατρο, αντικείμενο και υποκείμενο της δικής του δράσης. Γιατί ο κατασκευαστής σκέφτηκε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν ήταν αυτάρκης παρά αν ήταν εξαρτημένος.

Θεώρησε μάταιο να του προσθέσει χέρια ? τι άραγε θα έπιανε και από ποιόν θα αμυνόταν; - ή πόδια ή οποιαδήποτε βάση στήριξης. Του προσέδωσε όμως εκείνη την κίνηση που ταιριάζει στο σχήμα του σώματός του, τη μόνη από τις επτά κινήσεις που συνδέεται ευθέως με τον νου και τη φρόνηση. Τον έκανε λοιπόν να στρέφεται γύρω γύρω, με την ίδια πάντοτε περιστροφή, μένοντας στον ίδιο τόπο, μέσα στα όριά του, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή στις άλλες έξι κινήσεις. Και καθώς για την εκτέλεση αυτής της περιστροφής δεν χρειάζεται πόδια, τον γέννησε χωρίς καθόλου σκέλη.»

Πλάτωνας, Τίμαιος, 33c ? 34a (Μετάφραση Βασίλης Κάλφας, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 1995)

Με το παράθεμα αυτό από τον Τίμαιο του Πλάτωνα ο Massimiliano Gioni, επιμελητής του New Museum της Νέας Υόρκης, σχολιάζει τη νέα έκθεση της Συλλογής Δάκη Ιωάννου στο χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία. Στην έκθεση ΑΩ συνδυάζονται χώροι, καλλιτέχνες και έργα, αντικατοπτρίζονται παρουσίες, οι διττότητες γίνονται ένα και οι μονάδες γίνονται διττές. Το σύνολο της έκθεσης αναπτύσσεται σε κύκλους και περιοδικές επαναλήψεις όπου το τέλος αντηχεί την αρχή.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Pawel Althamer, David Altmejd, Matthew Barney, Maurizio Cattelan, Roberto Cuoghi, Cai Guo-Qiang, Sue De Beer, Nathalie Djurberg, Urs Fischer, Katharina Fritsch, Barnaby Furnas, Robert Gober, Terence Koh, Jeff Koons, Mark Manders, Christian Marclay, Paul McCarthy, Mike Kelley, Chris Ofili, Laura Parnes, Elizabeth Peyton, Gregor Schneider, Josh Smith, Χριστιάνα Σούλου, Juergen Teller, Triple Candy, Andro Wekua, Christopher Wool

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Τετάρτη: 12:00 ? 20:00μ.μ

Σάββατο: 10:00 ? 14:00π.μ

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων για την έκθεση ΑΩ - Έργα από τη συλλογή Δάκη Ιωάννου, διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη ? από τις 12:30 και κάθε ώρα. Η τελευταία ξενάγηση πραγματοποιείται στις 18:30μ.μ.

Σάββατο ? από τις 10:30 και κάθε ώρα. Η τελευταία ξενάγηση πραγματοποιείται στις 12:30π.μ.

Σχολεία, σχολές και μεγάλα γκρουπ τα οποία ενδιαφέρονται για ξεναγήσεις εκτός των ημερών και ωρών λειτουργίας της έκθεσης παρακαλούνται να επικοινωνούν με το ΔΕΣΤΕ στο τηλέφωνο 210 27 58 490 ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ξεναγήσεις και παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Ιδρύματος και είναι δωρεάν για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ:

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Φιλελλήνων 11 & Εμ. Παππά

142 34 Νέα Ιωνία

Τηλ: 210 27 58 490

Fax: 210 27 54 862

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.deste.gr