Ναι υπάρχουν τέτοιοι υπέροχοι Έλληνες - ΣΩΤΗΡΙΑ 2nd International Healthfilm Festival Kos 2010

Στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε μια θεματική έκθεση ?με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές που παρουσιάζονται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου "Η Σωτηρία", στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι' αυτόν το σκοπό.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Κω, κυρία Λουκία Ρικάκη, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση αυτή. Το ντοκιμαντέρ, πρόκειται να γυριστεί στους χώρους της έκθεσης και θα προβληθεί στο 3ο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2011. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ταινίας http://sotiriaplan.blogspot.com/

Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Σχέδιο ΣΩΤΗΡΙΑ θα παρευρεθούν στην Κω για να παρουσιάσουν την μοναδική αυτή έκθεση στο κοινό.

Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη η τέχνη -με διαφόρους τρόπους- έχει εισέλθει στα νοσοκομεία. Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.

Η έκθεση στο Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" δεν είναι απλά μια εικαστική παρουσίαση. Το Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" αποτελεί ένα φορτισμένο ιστορικά χώρο στον οποίο ξετυλίχθηκαν πολλές ιστορίες. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο (1903) που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής αντίληψης του 19ου αιώνα. Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας τόπος εγκλεισμού -ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης. Την περίοδο της Κατοχής "Η Σωτηρία" συνδέεται -για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων. Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός, αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο φιλότεχνοι, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η ιστορική σημασία του νοσοκομείου ως χώρου αντίστασης την περίοδο της κατοχής και εκτέλεσης πατριωτών αποτελεί έναν άλλο άξονα. Το εικαστικό σχέδιο που λειτουργεί έως τον Οκτωβρίου 2010 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά δρώμενα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Οργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ), τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου ?Η Σωτηρία?.

Διάρκεια έκθεσης: Από Παρασκευή 18 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 & 19:00 - 22:00 Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 14:00

Σωτηρία: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Μετρό Κατεχάκη

Διεύθυνση, Μεσογείων 152, πληροφορίες, τηλ: 210 7751489-7472902-4

 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και σκηνοθέτρια κ. Λουκία Ρικάκη επισκέφτηκε την έκθεση και εκφράζοντας τις εντυπώσεις της, έγραψε:

«Ας κοπάσουν οι αέναες γκρίνιες και οι δεισιδαιμονίες και ας σκύψουμε με προσοχή σε ό,τι θετικό γίνεται από ανθρώπους όμορφα πρόθυμους σε όλο τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας.

Είναι εκείνοι που φτιάχνουν τη διαφορά που χαμογελούν με άλλο τρόπο που φροντίζουν και νοιάζονται για τον διπλανό με ξεχωριστό συναίσθημα και αποτελεσματική ανθρωπιστική δράση.

Αυτοί οι άνθρωποι στέκονται σιωπηλά αλλά η δράση τους είναι εξαιρετικά ηχηρή και είναι εκείνοι που περιθάλπουν τις αξίες της ζωής.

Ναι υπάρχουν καλές πρακτικές σε όλο τον κοινωνικό ιστό και εκεί που η ψυχή ζητωκραυγάζει με μοναδικό συναίσθημα ευφορίας είναι όταν συναντά αυτές τις υπέροχες πρακτικές στον χώρο της υγείας στον πιο ευαίσθητο κρίκο της ζωής.

Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://sotiriaplan.blogspot.com/

Info:

Διοργάνωση φεστιβάλ: Δήμος Κω, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κω

Χορηγοί Φεστιβάλ: φαρμακευτικές εταιρείες PFIZER, ALAPIS, εταιρείες ΖEWA, DUREX SSL-EUROPE.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗ.ΡΑ.Σ ΚΩ, CULTURE NOW.gr, ArtMagazine www.artmagazine.gr, ΠΑΛΜΟΣ-FM,

Jaba.gr, Seven Art www.sevenart.gr, Cineman.gr, MOSAIKO.gr

Συνεργάτες της διοργάνωσης: Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ,ο Ιατρικός σύλλογος Κω, η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙΛΕΚΩ).

Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ: Dr Karina Rubinstein Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.