«Σεμινάριο Βλακείας»

Σεμινάριο Βλακείας Σεμινάριο Βλακείας

Ποιος είναι βλάκας και ποιος ευφυής; Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στη βλακεία και την εξυπνάδα; Και πόσες βλακείες μένουν ατιμώρητες τη στιγμή που ευφυείς πράξεις θάβονται για πάντα;

Το Politheatro ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει στην Αθήνα στο Θέατρο «Άβατον» (Ευπατριδών 3, Γκάζι), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από 27 Φεβρουαρίου έως 25 Απριλίου 2013, και παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Σεμινάριο Βλακείας» του Σάκη Σερέφα.
Ένας μονόλογος με έντονα κωμικοτραγικά στοιχεία για τη «βλακεία» που συχνά προσάπτουμε και μας προσάπτουν με ευκολία. Μέσα από έναν ρέοντα και ζωντανό λόγο, αναδεικνύεται ο πυρήνας της ανθρώπινης φύσης και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας επιβάλλουν ένα απάνθρωπο πρότυπο ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.
Η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, του εισηγητή, στους τελειόφοιτους ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου.
Το «μάθημα ζωής» του εισηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Ο Σάκης Σερέφας μας δείχνει με γλυκόπικρο τρόπο ότι σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννιούνται μέσα σε μυαλά ευφυών ανθρώπων, μια δόση βλακείας θα έκανε τις ζωές όλων μας πιο νηφάλιες.

Βλακεία... Βλακεία... και τι να είναι άραγε η Βλακεία?

"Η Βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση, λέει μια παλιά αράβικη παροιμία. Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας;".
"Η βλακεία είναι πράξη, είναι συμπεριφορά, είναι στρατηγική, δεν είναι αφηρημένη σκέψη. Η βλακεία δεν κρύβεται μέσα στις προθέσεις μας, αλλά μέσα στις πράξεις μας".
Ένας μονόλογος με πολύ έντονο το κωμικό στοιχείο που μπορεί να γίνεται και τραγικό... γιατί "η βλακεία κατοικεί μέσα σε κάθε άνθρωπο... και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να μεγαλουργήσει". Ποια είναι αυτή η στιγμή; Πόσες είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή μας... στις ζωές όλων μας...
"Σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννιούνται μέσα σε μυαλά ανθρώπων που συχνά διακρίνονται για την ευφυΐα τους και περιτριγυρίζονται από συμβουλευτικά μυαλά, γερά σπουδαγμένα, γκόλντεν μπόις και θινκ τανκς, πιστεύω πως μια πρέζα βλακείας μέσα στον υπερνού τους θα έκανε τις ζωές μας πιο νηφάλιες.
Σε μια καθημερινότητα που ο καθένας μας την οργανώνει και τη βιώνει αλληθωρίζοντας προς τις ζωές των άλλων και τις αληθινές ή υποκριτικές ευτυχίες τους, πιστεύω πως μια τζούρα βλακείας θα μας έφερνε πιο κοντά στον εαυτό και στις εντελώς προσωπικές ανάγκες μας, θα μας ανθρώπευε κάπως.", Σάκης Σερέφας.

  • Κείμενο: Σάκης Σερέφας
  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
  • Μουσική επιμέλεια: Γιάννα Κούλα, Αχιλλέας Κάππης
  • Σκηνικά – Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
  • Το κοστούμι επιμελήθηκε ο: Τάκης Στεφάνου
  • Στο ρόλο του Εισηγητή ο Κωνσταντίνος Μπάζας

Σεμινάριο Βλακείας

Ο Σάκης Σερέφας δηλώνει για το έργο:

Σε μια καθημερινότητα την οποία ο καθένας μας, μέσα από τη στρεβλή ευφυΐα του την οργανώνει και τη βιώνει αλληθωρίζοντας προς τις ζωές των άλλων, πιστεύω πως μια τζούρα βλακείας θα μας έφερνε πιο κοντά στον εαυτό μας και στις αληθινές ανάγκες μας, θα μας ανθρώπευε κάπως. Για παράδειγμα, αν κάποιος απαρνηθεί μια σπουδαία δουλειά στο εξωτερικό και παραμείνει στη χώρα του γιατί είναι τρελά ερωτευμένος, σίγουρα θα τον χαρακτηρίσουν ως βλάκα. Είναι; Αν κάποιος δεν καταφύγει στο ρουσφέτι για να βρει το δίκιο του, πάλι θα τον χαρακτηρίσουν ως βλάκα. Είναι;
Τη βλακεία ως χαρακτηρισμό μού τον έχουν προσάψει και τον έχω προσάψει κι εγώ σε άλλους πολλές φορές, κάποτε δίκαια και κάποτε άδικα. Οπότε, διέθετα πολλά ερεθίσματα σχετικά με το θέμα της βλακείας, όταν ξεκίνησα να γράφω το Σεμινάριο Βλακείας. Κανείς δεν ξεφεύγει από το μηχανισμό της βλακείας. Υπάρχει εν υπνώσει μέσα στον καθένα μας και ενεργοποιείται σε διάφορες περιστάσεις της ζωής μας, πολλές φορές ευεργετικά. Υπάρχει στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης και πρέπει να την κάνουμε κομμάτι της συμπεριφοράς μας, αν θέλουμε να λυτρωθούμε από πολλά απάνθρωπα πρότυπα ζωής, προσωπικής, κοινωνικής και πολιτικής, που κυκλοφορούν γύρω μας.
Πιστεύω στη βλακεία και στις ευεργεσίες της.
Σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννώνται μέσα σε μυαλά ανθρώπων που συχνά διακρίνονται για την ευφυΐα τους και περιτριγυρίζονται από συμβουλευτικά μυαλά, γερά σπουδαγμένα, γκόλντεν μπόις και θινκ τανκς, πιστεύω πως μια πρέζα βλακείας μέσα στον υπερνού τους θα έκανε τις ζωές μας πιο νηφάλιες.
Κι όπως λέει κι ο Εισηγητής στο Σεμινάριο Βλακείας στους μαθητές του:
«"Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση".
Παλιά αράβικη παροιμία είναι αυτή.
Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας;»

Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Πληροφορίες

«Σεμινάριο Βλακείας»
του Σάκη Σερέφα

Πρεμιέρα 27 Φεβρουαρίου 2013

 

Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι.

 

Ώρα έναρξης: 9:15 μ.μ.
Διάρκεια: 75΄
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Τηλ. Επικοινωνίας – κρατήσεις: 210 3412689

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 3, Τ.Κ. 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνα: 2651003492- 6955416236
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Το Χώμα Λερώνει» Ούτε μια νότα, αγάπη μου »