Σάββατο, 09 Απριλίου 2011 09:25

Une DYNASTY @ Paris

Γράφτηκε από την 

Παρίσι. Μία έκθεση, δύο χώροι, 40 καλλιτέχνες και 80 προτάσεις... 5000m2. Μία έκθεση, που ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου 2010 και έριξε την αυλαία της στις 5 Οκτωβρίου 2010. Ξεχωριστή και μοναδική, άξια προσοχής και προβληματισμού.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι σε συνεργασία με το Palais du Tokyo. Στόχος; Η προβολή της οπτικής artistic ματιά τους.

Στερεοφωνικό συγκρότημα, συμμετρία, και διαλεκτική - πέρα από μια πολλαπλότητα των τεχνικών και των υφολογικών προσεγγίσεων, το πρόγραμμα σκοπεύει να αποκαλύψει την ενέργεια που ζει σε αυτούς τους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και τις έρευνές τους και χρήση της ασάφειας ή του παραδόξου, του αστείου και του σοβαρού.

Εναρμονίσεις δυναστείας στην τρέχουσα εργασία της πρόβλεψης που διευθύνεται από το 1977 από το ARC στο Mus?e d'Art moderne de la Ville de στο Παρίσι, ειδικότερα με τα ατελιέ που έχουν αποκαλύψει πολυάριθμους καλλιτέχνες, και από τις ενότητες του Palais de Τόκιο, το οποίο αφιερώνει δίμηνο - μακροχρόνιες εκθέσεις στο νέο ταλέντο. Στόχος αυτού του προγράμματος να προωθηθούν περισσότερο αυτές οι καλλιτεχνικές εργασίες στη διεθνής σκηνή της τέχνης και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα το καλλιτεχνικό κοινό της Γαλλίας. Εσείς ευαισθητοποιείστε από τη τέχνη;

une-dynasty-paris_closeupΑπαριθμούνται 40 καλλιτέχνες, ξεχώρισα τον Theo Mercier. Στο δημιούργημά του στο Μus?e d? art modern de la Ville de Paris/ARC εκθέτει «Το μοναχικό» ?Le Solitaire?. Θεωρεί ότι ο άνθρωπος πια δεν έχει χιούμορ. Τρία μέτρα το υψηλό γιγαντιαίο γλυπτό από μακαρόνια-ρητίνη-πολυστυρόλιο (300 x 100 x 80 cm) εργασία του στηρίζεται στην απεικόνιση της θλίψης και της προσδοκίας. Στο Palais de Τόκιο, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει πέντε τοτέμ: Θεοί της γης, της τρίχας, του γυαλιού, του ξύλου και της σάρκας. Συνήθως απόντες από τέτοιου είδους μουσεία, αυτοί οι Θεοί - κουτσοί, άσχημοι και μαραμένοι - βρίσκουν ένα βάθρο, εδώ. Αυτά είδωλα μεταλλάξεων. Ο καλλιτέχνης διαμορφώνεται μετά από ένα άτομο που είναι παραμορφωμένο, παρακμιακό και με μία διαχωριστική γραμμή.

une-dynasty-paris_02

Το έργο παρουσιάζεται με μία φράση του Niesche καταδεικνύοντας τη σημασία του ως έργο τέχνης. La maturit? de l'homme c'est lorsqu'il est capable de retrouver le s?rieux de l'enfant qui joue «Η ωριμότητα του ανθρώπου αποτελείται από την ικανότητα που έχει για να να ανακαλύψει τη σοβαρότητα ενός παιδιού που παίζει».

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση http://mam.paris.fr/fr/expositions/dynasty.

Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.