Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 23:29

Όταν η τυπογραφία εισβάλλει στην προσωπογραφία

Γράφτηκε από την 
Τα πορτρέτα κατέχουν σημαίνουσα θέση στο χώρο της ζωγραφικής τέχνης. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας προσωπογραφίες επιφανών ανδρών που συντέθηκαν, κατόπιν παραγγελίας, από διάσημους ζωγράφους κατά τις περιόδους του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Τα πορτρέτα όμως που βλέπετε, ορισμένα από τα οποία επίσης ανήκουν όπως θα διαπιστώσετε σε διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής, δεν είναι προϊόντα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ζωγράφων.




Είναι προϊόντα της έμπνευσης των γραφιστών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας επιλεγμένη γραμματοσειρά, αναπαράγουν με γράμματα και λέξεις τη μορφή των ανθρώπων που κάθε φορά επιθυμούν να αναδείξουν. Αυτού του τύπου τα πορτρέτα συνδυάζουν την εικόνα των προσώπων με το μήνυμα που φέρουν οι λέξεις από τις οποίες τα πρόσωπα συντίθενται. Μάλιστα, τις λέξεις ή ακόμα και τις φράσεις - συνθήματα που οι γραφίστες επιδιώκουν να μεταφέρουν στο κοινό, τεχνηέντως τις υπογραμμίζουν χρωματίζοντάς τις ή μεγεθύνοντας τη γραμματοσειρά τους. Το αποτέλεσμα μάς ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς πολλά από τα δημιουργήματα των γραφιστών είναι απολύτως ισορροπημένα αισθητικά, πέρα από αυτά καθεαυτά τα μηνύματα που οι προσωπογραφίες φέρουν (στην κυριολεξία) επάνω τους?

portrait2

portrait3

portrait4

portrait5

portrait6

portrait7

portrait8


Περισσότερες τυπογραφικές δημιουργίες θα βρείτε στον σχετικό δικτυακό τόπο.
Ειρήνη Σπυριδάκη

Aσχολούμαι με την μοντέρνα ζωγραφική και κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακά στο ΕΑΠ. Μαθήτευσα στο εργαστήρι ζωγραφικής του λέκτορα αισθητικής αγωγής Αζαρία Μαδανιάν. Έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς και έχω πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση.