Κύκλοι Σεμιναρίων με θέμα: «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων»

«Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων» «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων»

Το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, ώρα 12:00, ανοίγει ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου με θέμα «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων» στον Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις». Ο πρώτος αυτός κύκλος προσδιορίζεται με την ονομασία «Από τις απαρχές μέχρι τον Ορφέα» και θα διεξαχθεί σε δέσμη έξι εισηγήσεων, ενώ θα προηγηθεί διάλεξη με ελεύθερη είσοδο επί όλου του θεματικού πλαισίου του σεμιναρίου την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00.

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η αναπλήρωση με την, κατά το δυνατόν, πλησιέστερη στην πρωταρχική σημασία, του νοηματικού κενού που έχει αλώσει τους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. Κατά τους τελευταίους, ιδίως, αιώνες πραγματοποιήθηκε μια βίαιη εκρίζωση / σύνθλιψη από και στο κοινωνικό και προσωπικό Είναι, όλων όσων συνέθεταν, φανερά ή μυστικά, τις αλήθειες και τις διαιώνιες ανάγκες, το ψυχοδιανοητικό έδαφος στήριξης και ανάπτυξης της ανθρώπινης οντότητας, τα οποία έφερνε ως το φως της συνείδησης και του Λόγου, ο Μύθος.
Κύρια ερείσματα της προσπάθειας αυτής, θα είναι:
α) Οι αυθεντικές μυθολογικές αφηγήσεις, πλήρεις ή μερικές που υπάρχουν στο σύνολο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.
β) Οι ποικίλες αναφορές στο μύθο, άμεσες ή έμμεσες, που ανευρίσκονται στις αυθεντικότερες προσφερόμενες πηγές, όπως π.χ., στις Πελασγικές επιγραφές κ.α.
γ) στην (επίσημη των Ελλήνων) Ορφική θεολογική θρησκευτική παράδοση και στα ανάλογα κείμενα των «επομένων του Ορφέως», Ομήρου, Ησιόδου, Φυσικών, Κλασσικών και Μετακλασικών φιλοσόφων και των ποιητών.
δ) Οι διάφοροι συσχετισμοί προς τις πηγαίες αναγραφές της νεώτερης σχετικής βιβλιογραφίας θα είναι εν μέρει υποστηρικτικοί της εργασίας αυτής και εν μέρει προσαγωγοί αντικειμένων κριτικής επανεξέτασης.

• Περίοδος εγγραφών: από 11 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2014
• Κόστος παρακολούθησης: 100€ ο κάθε κύκλος | φοιτητές & άνεργοι του ΟΑΕΔ 80€
• Πληροφορίες και εγγραφές: Πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις»:
Τηλ.- fax: 2108613739 | E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | url: www.dieleusis.gr
(ώρες γραμματείας Δε-Πα, 11:00- 17:00)

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
Κύκλοι Σεμιναρίων με θέμα:
«Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων»
Εισηγήτρια: Μαρία Σίδερη

Α' Κύκλος Σεμιναρίου
«Από τις απαρχές μέχρι τον Ορφέα»
Έναρξη Σάββατο 5 Απριλίου 2014, ώρα 12:00
Κάθε Σάββατο στις 12:00

Εισαγωγική διάλεξη
Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, ώρα 19:30

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739210 86 13 739 | E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.dieleusis.gr
*Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.

melampous1

Σύντομο βιογραφικό της εισηγήτριας

Τόπος γεννήσεως: ΑΘΗΝΑ
Εγκύκλιες Σπουδές: Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-86)
Άλλες Σπουδές: Ζωγραφική με διδασκάλους τους: Γ. Κουτλίδη, Θ. Καρφάκη, Θ.Πάντο (1986-1990).
Ξένες Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά
Ιδιαίτερες Γνώσεις: Άριστη γνώση και χειρισμός της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

Δραστηριότητες συναφείς προς τα ανωτέρω:
α/ Μέλος του καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΣΥΝ» (1988-91). Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
β/ από το 1991 αφοσιώθηκε στη μελέτη των Ελληνικών Γραμμάτων και απέδωσε δημοσίως πλουσιότατο αντίστοιχο έργο με τη μορφή δοκιμίων, άρθρων, όπως και πρωτοτύπων κειμένων συντεταγμένων στην Αρχαία (και Αρχαϊκή) Ελληνική Γλώσσα.
γ/ Μετέφρασε από τα Αρχαία Ελληνικά και σχολίασε μέρος της Συλλογής OTTO KERN Orphicorum Fragmenta (2 τόμοι). Το έργο, σχολιασμένο εκτενώς, είναι η πρώτη, διεθνώς, απόδοση σε σύγχρονη γλώσσα (Νέα Ελληνική) των Ορφικών Κειμένων που συγκέντρωσε ο ελληνιστής Otto Kern. Οι ξένες εκδόσεις τη Συλλογής αυτής (Βερολίνου 1922, Βερολίνου-Ζυρίχης- Βιέννης 1962 και 1972 περιέχουν μόνο το αρχαίο κείμενο, αμετάφραστο και ασχολίαστο).
δ/ Συνέγραψε την πραγματεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
ε/ Μετέφρασε από την Αρχαία Ελληνική το «ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ ΕΜΨΥΧΩΝ» του Πορφυρίου του εκ Τύρου.
Τα τέσσερα αυτά έργα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος».
Πολλά φιλοσοφικά της δοκίμια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «ΠΥΛΗ ΙΑΣΩΝΟΣ» (Ενότητα: Ελλάς / Ελληνική Σκέψη) όπου παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα.
Άλλα έργα της είναι τα: ΔΩΔΩΝΗ-ΣΟΥΛΙ-ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ και ΜΗΛΟΣ - ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ.
Έργα της υπό έκδοση: «Δοκίμια και Ανάλεκτα Κείμενα», «Οι διαδρομές του Φόβου», «Προϊστορία και Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής».
Συμμετέχει επί τρία συνεχή έτη ως εισηγήτρια στα Συνέδρια της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας σε επίλεκτους κύκλους.