Ομιλία «ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΘΥΜΗΣΙΣ» στο Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις»

Μια φιλοσοφική απόπειρα αναγέννησης της Ελληνικής Παιδείας την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, ένας διαλογισμός και ένας διάλογος με τον Ανδρέα Προκοπίου.

Διάρκεια Ομιλίας: 1 ώρα │ Θα ακολουθήσει συζήτηση

 

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια κρίση των αξιών μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε, ατομικά και συλλογικά, τις νοοτροπίες, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, είναι ευκαιρία να αναζητήσουμε τις αρχές της Ζωής που χάσαμε και ξεχάσαμε.

Η Παιδεία, η τροφός αυτή της ανθρώπινης πνευματικότητας, διεκδικεί τα κυρίαρχα δικαιώματά της και επιθυμεί να μας θυμίσει τον σκοπό της ύπαρξής της και τον τρόπο της δράσεώς μας.

- Τι είναι στ' αλήθεια η Παιδεία;
- Ποιος είναι ο σκοπός της;
- Ποια είναι τα μέσα της και ποιο είναι το έργο της;
- Τι το ιδιαίτερο κατέχει η Ελληνική Παιδεία;
- Γιατί ως Έλληνες οφείλουμε να αναγεννήσουμε την Ελληνική Παιδεία, και
- Τι έχουμε να δώσουμε ξανά στον παγκόσμιο πολιτισμό, σήμερα;

Οι Πλατωνικές Ιδέες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του φωτεινού οδηγού για να μας βγάλουν έξω από την σπηλιά των σκιών και των φαντασμάτων, στο Φως της Αλήθειας.

"η μάθηση δεν είναι κάτι άλλο παρά ανάμνηση, και επομένως είναι κάτι που σε κάποιον προηγούμενο χρόνο έχουμε μάθει και τώρα ξανά θυμόμαστε."
Πλάτων, Φαίδων 72e

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.dieleusis.gr

*Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.