Luz Casal - "Alma" («Ψυχή»)

Luz Cazal Luz Cazal

Η LUZ CASAL (Λουθ Καζάλ), η «Ντίβα της Ιβηρικής» με την αισθαντική φωνή, θα εμφανιστεί την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού παρουσιάζοντας ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, με τίτλο «Alma» («Ψυχή»).

Η συναυλία δίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της, ενώ νωρίτερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, θα εμφανιστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών και θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής στις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Luz Casal, η μούσα του Πέδρο Αλμοδοβάρ με την παγκόσμια ακτινοβολία, έχει χιλιάδες θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα. Η δυναμική παρουσία της, το πάθος, η εκφραστικότητα, η ένταση και η μελωδικότητα της φωνής της δίνουν την εγγύηση για ένα πρόγραμμα από τα βάθη της ψυχής της, που θα ακουμπήσει την «Alma» όλων των θαυμαστών της!

Τραγούδια που υμνούν τη ζωή και τον έρωτα συνοδευόμενα από ορχήστρα σπουδαίων σολίστ και ερμηνευμένα από τη διασημότερη εκπρόσωπο της Ισπανόφωνης μουσικής σκηνής, θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης με τη συγκλονιστική φωνή και ερμηνεία της.

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από ένταση και ερωτισμό από μια σπουδαία ερμηνεύτρια σε μια συναυλία όλο ψυχή!!!

Λίγα λόγια για την LUZ CASAL

Η Luz Casal, είναι μία πρέσβειρα της δύναμης της ανθρώπινης ψυχής και του Ισπανικού πολιτισμού, η διασημότερη εκπρόσωπος της μουσικής σκηνής της πατρίδας της παγκοσμίως, η σύγχρονη Ευρωπαία ντίβα με τα 24 συνολικά άλμπουμ και τα εκατομμύρια πωλήσεις.

Η μοναδική Λουθ Καζάλ, που παραμένει πάντα η πιο ζεστή, πληθωρική και ευαίσθητη φωνή της εποχής μας, πέρα από τα θρυλικά «Piensa en mi» και «Un Ano de Amor», τους μεγαλύτερους θησαυρούς της μητρικής της γλώσσας, θα ερμηνεύσει αξεπέραστες μελωδίες, πολυαγαπημένα, χιλιοτραγουδισμένα και αλησμόνητα μπολερό, ταγκό και φλαμένκο. Διαχρονικές και οικουμενικές ανθρώπινες ιστορίες για την ζωή, τον έρωτα, την προδοσία, την ελπίδα, το καταλυτικό, απόλυτο και αιώνιο πάθος, που μας αφηγείται με τον χαρακτηριστικό προσωπικό της τρόπο, μια φωνή ιδιαίτερη σαν τη θάλασσα, ήρεμη και ποτέ θυμωμένη. Που μοιάζει να κουβαλάει κάτι από την υγρασία, τις σκιές και τους μύθους που κρύβονται στα δάση της πατρίδας της, κάτι από την σπαρακτική ορμή των πελώριων κυμάτων του Ατλαντικού, κάτι από την σαγηνευτική νηνεμία της Μεσογείου. Ιστορίες της ψυχής, του σώματος και της φωτιάς, ερμηνευμένες ιδανικά.

Η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια, που εισήγαγε το ροκ στην Ισπανία, εξάγοντας ταυτόχρονα με απίστευτη επιτυχία τη δική της μουσική παράδοση σ' όλο τον κόσμο, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία όπως το φημισμένο Goya, πειραματίζεται συνεχώς με νέα είδη, συνεργαζόμενη με πολλούς αναγνωρισμένους και σημαντικούς καλλιτέχνες. Είτε ερμηνεύει ποπ και ροκ μπαλάντες, είτε μπλουζ και φλαμένκο, παραμένει πάντα η πιο πληθωρική, ζεστή και ευαίσθητη φωνή της εποχής της.

Η μαγική φωνή της Luz, είναι που θα προκαλέσει πάλι τις αισθήσεις μας. Που θα μας ξεναγήσει ευγενικά στα απόκρυφα μονοπάτια της ανθρώπινης καρδιάς, που θα μας ταξιδέψει ξανά στη χώρα της νοσταλγίας. Που θα μας πυροδοτήσει το πάθος, θα κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της ζωής, θα κερδίσει για ακόμη μία φορά το στοίχημα απέναντι στον όντως σπάνιο συνδυασμό, ανάμεσα στην υψηλή αισθητική και την αυθεντική λαϊκότητα. Ανάμεσα στην αληθινή τέχνη και στη μαζική ανταπόκριση του κοινού, αποδεικνύοντας ότι μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν.

Πληροφορίες
LUZ CASAL
«ALMA»
η πιο ζεστή και ευαίσθητη φωνή της εποχής μας

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρα Έναρξης : 21.00

Τιμές Εισιτηρίων :
ΚΑΤΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Διακεκριμένη Ζώνη: 70 €
A΄ Ζώνη: 58 €
Β΄ Ζώνη: 45 €
Γ΄ Ζώνη: 35 €
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Δ΄ Ζώνη: 23 €
Ε΄ Ζώνη: 15 € (Φοιτητικά – Ανέργων – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Στα ταμεία της Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ELVA τηλ.: 210 6728080 www.elvaevents.gr

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ : www.elvaevents.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
LUZ CASAL

Luz CasalΤο πρώτο της επώνυμο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1982, φέρνοντας στη μουσική ισπανική σκηνή απρόσμενους και πρωτόγνωρους ήχους και μελωδίες, υποσχόμενη να "ταράξει τα νερά" πράγμα που πέτυχε με το δεύτερο άλμπουμ της το Los oyos del gato (The cat's eyes). Τότε φάνηκε ότι η γυναίκα αυτή κατάφερε να κατακτήσει τη μουσική αγορά που μέχρι τότε ήταν αρνητική στις γυναίκες και κυρίως στις γυναικείες solo φωνές. Η Luz πέτυχε γιατί ήταν ο εαυτός της αποφεύγοντας τις δραματικές υπερβολές.

Έχοντας στο ενεργητικό της 2 δίσκους ως τραγουδίστρια και στιχουργός έκανε μια μεγάλη περιοδεία στην Ισπανία με δημοφιλείς αστέρες της ροκ μουσικής, όπως οι Miguel Rios και Leno. Το 1985 κυκλοφορεί το Luz III και 2 χρόνια αργότερα το τέταρτο ατομικό της άλμπουμ. Το 1989 υπό τη μαγική μπαγκέτα του Paco Trinidad κυκλοφορεί το Luz V με το οποίο κέρδισε τον τίτλο της μεγάλης ισπανίδας ερμηνεύτριας. Τότε δέχθηκε και την πρόταση του διάσημου ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodovar να τραγουδήσει 2 τραγούδια στο φιλμ που ετοίμαζε, το Tacones Lejanos (Ψηλά Τακούνια), ένα μπολερό με τίτλο "Piensa en mi" και ένα άλλο της Mina το "Un ano de amor". Αυτά τα δύο τραγούδια έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην καριέρα της και αποτέλεσαν σταθμό. Κάνει επιτυχία στη Γαλλία και περιοδεία στη Λατινική Αμερική που οργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το 1991 κυκλοφορεί το άλμπουμ της "Contraluz" που αποτελεί ισχυρή απόδειξη του ροκ αρώματος που διαπερνά τη μουσική της και το οποίο εκτινάσσει διεθνώς την καριέρα της. Το 7ο άλμπουμ της έρχεται το 1995 και φαίνεται να την απαλύνει και να την ανακουφίζει από το θάνατο του πατέρα της, ενώ γίνεται η αφορμή να ανοίξουν ακόμα περισσότερο οι διεθνείς ορίζοντες της καριέρας της.

Ένα συλλεκτικό άλμπουμ της που ακολουθεί, κάνει πολλαπλές πλατινένιες πωλήσεις, ενώ το άλμπουμ της με τίτλο "Un mar de confianze" που κυκλοφορεί το 2000 συνεπήρε κριτικούς και κοινό ιδιαίτερα με το τραγούδι της "Μi confianze". Η φήμη της και η επιτυχία της στη Γαλλία επιβεβαιώνονται με sold out εμφανίσεις-συναυλίες στο Θέατρο Olympia του Παρισιού στη σκηνή του οποίου θυμίζει στο κοινό πάρα πολύ ένα κράμα Edith Piaf και Rolling Stones. Το 2002 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Con Otra Mirada" από το οποίο ξεχωρίζουν αμέσως τα τραγούδια "Νi Τυ Νi Υο", "Dame un beso", "A veces un cielo".

Το 2002 η διεθνής καριέρα της εκτινάσσεται κυριολεκτικά, με εμφανίσεις της εκτός της Γαλλίας, στο Βέλγιο, την Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και άλλες χώρες ενώ το 2004 κυκλοφορεί το 10ο άλμπουμ της και αρχίζει να ασχολείται και με το στίχο. Συνεχίζει τη συνεργασία της με τον κινηματογράφο και κερδίζει από κοινού με τον ποιητή-τραγουδιστή Pablo Guerrero το βραβείο Goya για το τραγούδι που είχαν γράψει μαζί για την ταινία "El Bosque Animado".

Ο διάσημος ισπανός σκηνοθέτης Alejandro Amanabar συμπεριέλαβε την ερμηνεία της του "Negra Sobra", ενός όμορφου ποιήματος της Rosalia de Castro στη μουσική της ταινίας του "Mar Adentro" που κέρδισε βραβείο Oscar.

Το 2007 αρρωσταίνει με καρκίνο στο στήθος, αλλά η τεράστια ψυχική της δύναμη και το σθένος που τη χαρακτηρίζουν την βοηθούν να συνδυάσει αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα της με την προετοιμασία του νέου της άλμπουμ στο στούντιο. Αρχίζει να γράφει τραγούδια, να συνθέτει συνεργαζόμενη με το φίλο και συνεργάτη από παλιά Paco Trinidad. Μετά από λίγους μήνες εμφανίζεται με το "Vida Toxica", ένα άλμπουμ όπου στο τραγούδι της "Se Feliz" δίνει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής, δύναμης και της καλύτερης απάντησης για την υγεία μετά από την περιπέτειά της, λέγοντας σε ελεύθερη μετάφραση "αν αρρωστήσεις μέχρι την ψυχή σου και ο χειμώνας έλθει στο παράθυρό σου μη μείνεις αδρανής να κοιτάς την ανοιχτή πληγή σου, είναι καλύτερα να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να αρχίσεις μια καινούργια ζωή".

Αποφασισμένη να φτάνει μέχρι την "καρδιά" οποιουδήποτε πράγματος με το οποίο καταπιάνεται, η μουσική τάση της Luz είναι να ψάχνει συνεχώς, να ασχολείται ερευνώντας διάφορα projects και να αξιοποιεί στο έπακρο τις μεγάλες ερμηνευτικές της δυνατότητες. Το 2009 η Luz κυκλοφορεί το σπουδαίο όσο και διάσημο άλμπουμ της "La Passion" ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ισπανο-Αμερικανική μουσική με 12 παραδοσιακά τραγούδια τα οποία ερμηνεύει με "καρδιά και σεβασμό" στοχεύοντας να αναβιώσει την ατμόσφαιρα της πρωτογενούς προέλευσής τους. Συνεργάσθηκε προς τούτο με κορυφαίους μουσικούς όπως οι Αlex Acuna και Luis Conte με τους οποίους έχουν συνεργασθεί δισκογραφικά και οι Paul Mc Cartney, Ella Fitzerald, Ray Charles μεταξύ άλλων.

Το 2011 πραγματοποιεί μεγάλη παγκόσμια περιοδεία από το Πεκίνο μέχρι το Μόντρεαλ, ενώ το 2012 δημιούργησε ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής στο Boimorto, το χωριό που γεννήθηκε, διαθέτοντας όλα τα χρήματα στο Ισπανικό Ίδρυμα κατά του Καρκίνου (2012) και την Τράπεζα Τροφίμων (2013).

Της έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως:

  • The Spanish Rolling Stone Award
  • The Honorific Latin Grammy
  • The Medal of Arts and Letters στη Γαλλία
  • The Spanish National Current Music Award

στην απονομή του οποίου η Κριτική Επιτροπή σημείωσε "η Luz Casal με τη ζεστασιά της φωνής της που μένει για πάντα στη μνήμη όσων έχουν την τύχη να την ακούσουν καλύπτει ένα μονοπάτι που απευθύνεται και ικανοποιεί διαφορετικά ακροατήρια και γενιές ακροατών".

Το 2013 επανέρχεται με ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο "Almas Gemelas" (Soul Mates) στην Ισπανία με 10 τραγούδια στα Ισπανικά και "Alma" (Soul) για τη διεθνή αγορά με 7 τραγούδια στα Γαλλικά, Πορτογαλικά και Ιταλικά ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσμια επιτυχία. Και τα 2 αυτά άλμπουμ χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία ήχων χωρίς να λείπει το χαρακτηριστικό άρωμα της μουσικής της Luz. Το διπλό αυτό άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο θρυλικό στούντιο της Εast West στο Λος Άντζελες και περιλαμβάνει μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis ενώ δεν λείπουν και συνθέσεις των Luigi Tenca, Benjamin Biolan και Antonio Carlos Jobim.

Η Luz Casal είτε τραγουδά ισπανικά, είτε σε άλλες γλώσσες σε στίχους ποιητικούς ή απλά καθημερινούς ερμηνεύει πάντα τα τραγούδια της όμορφα, πρωτότυπα, ελεύθερα από προκαταλήψεις. Η αισθαντική φωνή της ποικίλει από τη cadence στη bossanova, στον ηλεκτρισμό του rock and roll, πλησιάζει τη rancheva και αξιοποιεί όσο καμία άλλη τις δραματικές πτυχές της μπαλάντας.

Η Luz αποδεικνύει σε κάθε της εμφάνιση ότι τόσο η σκηνική της παρουσία όσο και οι περίφημες ερμηνευτικές της δυνατότητες την κατατάσσουν στις υψηλότερες κορυφές όχι μόνον της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής καθώς η ίδια στηρίζεται και πατάει γερά σε αυτό που υπηρετεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια.