«Από τη Ρωσία... με αγάπη»

Από τη Ρωσία με αγάπη Από τη Ρωσία με αγάπη

Η συναυλία με τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 20.30, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (αίθουσα «Ιφιγένεια»).

Έργα για τσέλο και πιάνο των τριών κορυφαίων Ρώσων μουσουργών του 20ου αιώνα, Ιγκόρ Στραβίνσκυ, Σεργκέι Προκόφιεφ και Σεργκέι Ραχμάνινοφ, θα ερμηνεύσουν ο βιολοντσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αστέριος Πούφτης και η πιανίστα Θάλεια Αθανίτη, στη δεύτερη συναυλία μουσικής δωματίου που διοργανώνει η Κ.Ο.Α. σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  • ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ (1882-1971)
    Ιταλική Σουίτα (Μεταγραφή για βιολοντσέλο και πιάνο από το συνθέτη σε συνεργασία με τον Γκ.Πιατιγκόρσκυ)
  • ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891–1953)
    Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 119
  • ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873–1943)
    Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 19


Η Ιταλική Σουίτα για τσέλο και πιάνο αποτελεί μεταγραφή του Στραβίνσκυ μουσικών θεμάτων από το μπαλέτο του «Πουλτσινέλα», το οποίο βασίζεται στο έργο του Ιταλού συνθέτη του 18ου αιώνα Τζανμπαττίστα Περγκολέζι. Παρεμβάλλοντας μοντέρνους ρυθμούς, καντέντσες και αρμονίες στη μουσική του Περγκολέζι σύμφωνα με το δικό τους ύφος και εγκαινιάζοντας κατά πολλούς μ΄αυτό το έργο τη νεοκλασική του περίοδο, ο Στραβίνσκυ έφερε επιτυχώς σε πέρας την αποστολή που του είχε αναθέσει ο περίφημος Ρώσος ιμπρεσάριος Σεργκέι Ντιαγκίλεφ: ο τελευταίος είχε οραματιστεί την δημιουργία ενός μπαλέτου βασισμένου στο γνωστό ήρωα («Πουλτσινέλα») της Κομέντια ντελ Αρτε, με μία εκμοντερνισμένη εκδοχή της μουσικής του Περγκολέζι. Η πρεμιέρα του μπαλέτου σε χορογραφία του Λεονίντ Μασίν και σκηνικά και κοστούμια του Πικάσο, έγινε τον Μάιο του 1920 στην Όπερα των Παρισίων. Μεταγράφοντας μουσικά θέματα του μπαλέτου ο Στραβίνσκυ δημιούργησε αρχικά το 1925 μια Σουίτα για βιολί και πιάνο και ύστερα από 7 χρόνια, με τη βοήθεια του σπουδαίου τσελίστα Γκρεγκόρ Πιατιγκόρσκυ, την Ιταλική Σουίτα, ένα από τα πιο απολαυστικά του έργα αλλά και το μοναδικό της εργογραφίας του για τσέλο και πιάνο.

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ συνέθεσε τη Σονάτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο, έργο 119, το 1949, εμπνευσμένος από τον τρόπο που είχε ερμηνεύσει ο θρυλικός Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς ένα έργο του Νικολάι Μιασκόφσκυ. Την περίοδο εκείνη έκλεινε έναν χρόνο απαγόρευσης του δικαιώματος να συνθέτει και να δημοσιοποιεί το έργο του: το 1948 το Κομμουνιστικό Κόμμα εφαρμόζοντας και στις τέχνες το περιβόητο «δόγμα Ζντάνοφ», είχε αποκηρύξει τη μουσική του Προκόφιεφ ως «απαράδεκτο δείγμα φορμαλισμού», απαγορεύοντας την ερμηνεία του μεγαλύτερου τμήματος του έργου του-με αποτέλεσμα τα περισσότερα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών να αποφεύγουν εντελώς να παίξουν τη μουσική του. «Ανέστιος» ο Προκόφιεφ συνέχισε να συνθέτει αλλά η αριστουργηματική Σονάτα του έπρεπε να περάσει από 2-3 επιτροπές λογοκρισίας προτού να παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημοσίως το Μάρτιο του 1950 στο Ωδείο της Μόσχας. με σολίστ τον Ροστροπόβιτς και με τον εξίσου σπουδαίο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ στο πιάνο.

Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, από τους τελευταίους μεγάλους εκπροσώπους του ρωσικού Ρομαντισμού, συνέθεσε τη Σονάτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο, έργο 19, το 1901. Το έργο, αφιερωμένο στον μεγάλο Ρώσο τσελίστα Ανατόλυ Μπράντουκοφ, διαπνέεται από τη γνωστή μελωδικότητα του Ραχμάνινοφ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα περισσότερα μουσικά θέματά οτυ εισάγονται από τον πιανίστα, διανθίζονται όμως και παρουσιάζονται ολοκληρωμένα σε όλο τους το μεγαλείο από το τσέλο.

Ερμηνεύουν:

  • Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
  • Θάλεια Αθανίτη, πιάνο

 

Πληροφορίες
Από τη Ρωσία... με αγάπη
Συναυλία μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο «ΘEATΡΟΝ»

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20.30

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, Αίθουσα Ιφιγένεια

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 15 €
Νεανικό έως 26 ετών, ΑΜΕΑ, ανέργων: 10 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

-«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
-Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
-Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
-Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
-Στα καταστήματα Public
Πληροφορίες:
www.theatron254.gr
http://www.facebook.com/Theatron254
http://www.koa.gr

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και κλείνει φέτος 15 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Kadebostany The Kids Are Alright | Ρομάντσο 1.2 »