Συναυλία του Παντελή Παυλίδη «Το Ταξίδι Της Νίκης»

15 Απριλίου του 1863......
150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένας Σαμόθραξ εργάτης που συμμετείχε στις ανασκαφές του Charles Champoiseau, στην Παλαιάπολη, φώναξε
«Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!»
Αυτή η γυναίκα ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης!!!
Μερικές δεκάδες χρόνια μετά θα γινόταν το πιο αναγνωρίσιμο άγαλμα στον κόσμο και ίσως το πιο επιβλητικό έκθεμα του Μουσείου του Λούβρου.

Αυτό που την κάνει εξαιρετική είναι η πλαστικότητα των φτερών, της στάσης και των πτυχών του φορέματός της, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κινείται αληθινά, ενώ το φυσά ο αέρας! Η Νίκη της Σαμοθράκης έχει εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς σημαντικούς γλύπτες στην ιστορία της τέχνης, όπως είναι ο Μπερνίνι.
Ο Δήμος Σαμοθράκης, τιμά φέτος την επέτειο των 150 χρόνων και αφιερώνει εξολοκλήρου το πολιτιστικό καλοκαίρι στη Νίκη διοργανώνοντας εκδηλώσεις με θέμα
«150 χρόνια με τα φτερά της Νίκης».

Στο πλαίσιο αυτό ο μουσικοσυνθέτης Παντελής Παυλίδης παρουσιάζει το νέο έργο του, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 150 χρόνων από την αποκάλυψή της, το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013, στις 19.30 στο σημείο που βρέθηκε η φτερωτή Νίκη, στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης Σαμοθράκης.

Οι συνθέσεις του είναι εμπνευσμένες από την μυστηριώδη και λαμπρή πορεία της Νίκης της Σαμοθράκης στο χρόνο. Πάνω στις πτυχές του αγάλματός της συναντώνται η Δόξα και η λήθη, η ιστορία και ο μύθος. Νότες, λέξεις, κίνηση και ρυθμός θα συνδεθούν στον τόπο της Νίκης, για να υμνήσουν τη ΤΑΞΙΔΙ της μέσα στους αιώνες. Αρχαίοι ύμνοι και στίχοι μεγάλων ποιητών θα συνοδευτούν από τις νότες της αρχαίας λύρας, Πόντου, Καρπάθου, και Καππαδοκίας του Παντελή Παυλίδη, το λαούτο του Γιώργου Παπαγεωργίου και τις υπέροχες φωνές της Ελευθερίας Ελληνίδου και της Κλεονίκης για να μας θυμίσουν πως η Νίκη, το λαμπρό αυτό θαύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, σαν φως, δείχνει το ωραίο και το αιώνια αληθινό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Παντελής Παυλίδης: Μια διαδρομή στους Ήχους των Αιώνων
http://pantelispavlidis.gr

TEST SLIDER 2

Ο συνθέτης Παντελής Παυλίδης, με τις λύρες του, αρχαία ελληνική, καρπαθιώτικη και ποντιακή, που ανήκει στους δημιουργούς και ανανεωτές της σύγχρονης Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Τέχνης, έχει ενσωματώσει σε παραδοσιακά και δημοτικά ακούσματα, μουσικές του κόσμου, αναδεικνύοντας την παγκοσμιότητα της Ελληνικής μουσικής.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, έχει συνεργαστεί με μουσικούς της jazz, με το γνωστό αμερικάνικο post rock grοup Wovenhand, με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Μεσαιωνικής μουσικής Lena Susanne Norin και με πολλούς άλλους, ενώ συμμετείχε και σε διεθνή φεστιβάλ.

Το πρώτο του μουσικό σχήμα ήταν ο «Πάνας» με το οποίο έπαιζε παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε η «Μεσόγειος» ενώ το 1998 δημιουργεί το «Εύδουσιν» με το οποίο και παρουσιάζει πλέον δικά του έργα.

Το 2007, μετά την πολυετή μελέτη των χαρακτηριστικών του ύφους της Λύρας του Πόντου, του Αιγαίου, της Θράκης, κ.λ. και μέσα από την τριβή του, με μουσικούς διαφόρων λαών, κατασκευάζει μία λύρα όπως την περιγράφει ο ελληνικός μύθος, «με ηχείο από κέλυφος χελώνας και κέρατα τράγου».

Μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές υπήρξαν η εμφάνισή του στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη που αποτελεί κομβικό σημείο ενέργειας για όλο τον πλανήτη, οι συναυλίες στο Τόκυο και στην Κένυα που συνέδεσαν λαούς μέσα από τις αισθήσεις και όχι μέσω της γλώσσας τους και η περιοδεία με τους Woven Hand που απέδειξε πως η τεχνολογία και η παράδοση είναι δίπλα αλλά όχι πάνω η μία από την άλλη.

Από το 2004, μαζί με τους μουσικούς Παναγιώτη Καπερνέκα, Αλίκη Μαρκαντωνάτου καί Αρετή Μίγγου δημιουργούν το μουσικό σχήμα «Γη και Θάλασσα» προσθέτουν ακούσματα από την Ασία και την Ινδία και συνεχίζουν τη διαδρομή τους στους ήχους των αιώνων.

Συμμετείχε σε συναυλίες στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, στους Δελφούς στο Ηρώδειο, στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ελπίζει να παίξει κάποτε στη Δήλο.

Έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη και πρόσφατα απέκτησε το πρώτο του εγγόνι.

Έχει γράψει τα έργα:
1. Ήχοι Αιώνων
2. Δέξαι με
3. Ήχοι της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου
4. Η Νίκη των Βακχών
5. Θεογονία του Ησίοδου
6. Ταξίδια Γαλάζιων Ανέμων
Εμφανίσεις:
2012 | Καθολική Εκκλησία Αλεξανδρούπολης, Ελλάδα
2011 | Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Ελλάδα
2011 | Θέατρο Χελιδονόπετρας, Φεστιβάλ Μαρώνεια, Ελλάδα
2011 | Ιερό των Μεγάλων Θεών, Σαμοθράκη, Ελλάδα
2011 | Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, Ελλάδα
2010 | Περιοδεία στην Ευρώπη – 28 Support performance με τους Woven Hand
2010 | Σαμοθράκη, Ελλάδα
2008 | Budva Theatre City Festival, Montenegro
2007 | EARTH Healing the Rift, Laikipia Nature Conservancy, Κένυα
2006 | Jata World Travel Fair, Τόκυο, Ιαπωνία
2006 | Balkan Performing Arts Market, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2006 | Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Ελλάδα
2006 | Ethnic Festival of Thrace, Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα
2006 | La Péniche Opéra, Παρίσι, Γαλλία
2005 | Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Ελλάδα
2004 | ΜΥΛΟΣ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2003 | Montalbâne Festival, Γερμανία
2002 | Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
1993 | Κάσος, Ελλάδα