Balkanatolia @ Half Note Jazz Club

Balkanatolia Balkanatolia

Οι Balkanatolia, μια παρέα χριστιανών- μουσουλμάνων, Τούρκων- Ελλήνων μουσικών, με πορεία 10 ετών στις μουσικές της Ελλάδας, Τουρκίας, Ανατολής και όχι μόνο, σας καλούν για ένα ρυθμικό, "άναρχο" ταξίδι που εκτείνεται από τους παραδοσιακούς ήχους των απλών ανθρώπων έως τους σύγχρονους δυτικούς ήχους. Για μια ethnic περιπλάνηση όπου τα ελληνικά δημοτικά συναντούν τα ασίκικα και σαμάνικα της ανατολής και οι μελωδίες των Ελλήνων της Σμύρνης, τα Τούρκικα "αιρετικά", μυστικιστικά αλεβίτικα. Ο σύγχρονος ήχος των πόλεων σμίγει με το πηγαίο συναίσθημα των φιλοσόφων της Ανατολής.

Οι Balkanatolia επιστρέφουν μετά από ένα χρόνο και πάλι στο Half Note για να επαναλάβουν τις περσινές πετυχημένες εμφανίσεις τους. Οι νέο- παραδοσιακοί Balkanatolia σμίγουν με τους φίλους τους και συναντάνε τη συνεργασία του Halil Moustafa με τον Γιώργο Νταλάρα, τραγούδια από τη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Κοντόπουλου "Όλα είναι αλλού", και καταλήγουν στα μικτά τραγούδια Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και της "Βαλκανατολίας".

Με τους Balkanatolia κεντάει νότες στο μπάσο ο Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Οι Balkanatolia είναι:

  • Χαλήλ Μουσταφά – σάζι, ούτι, τζιουμπούς, τραγούδι
  • Δημήτρης Μπρέντας - καβάλι, γκάιντα, κλαρίνο
  • Βεϊσέλ Αχμέτ – καχόν, κρουστά
  • Μεχμέτ Μουσταφά - βιολί
  • Μάριος Βλάχος - κιθάρα
  • Βαγγέλης Κοντόπουλος - μπάσο (συμμετοχή)

Balkanatolia

ΒΑLKANATOLIA

Βιογραφικό (συναυλίες 2012-2013)

Με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Κοντόπουλου

Μια παρέα μουσουλμάνων και χριστιανών από Ελλάδα αλλά και με συνεργασίες Τούρκων καλλιτεχνών, με σημείο εξόρμησης την Θράκη, τραγουδάνε ένα όνειρο... Μια συναυλία με ρεφενέ τα πηγαία και ανεπιτήδευτα συναισθήματα μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Η «Συννεφιασμένη Κυριακή», το «Πριν το χάραμα» σε μικτούς ελληνοτουρκικούς μουσικούς φθόγγους! Ήχοι που αναδιπλώνονται από την Θράκη και δροσίζουν τη συνείδησή μας σαν αύρα... (Εφημερίδα «Εμπρός» 2.6.05)

Η μουσική ομάδα Balkanatolia δημιουργήθηκε το 1995 ως τριμελές μουσικό σχήμα, καταθέτοντας την δική του μουσική αντίληψη πάνω στην παραδοσιακή μουσική των πολιτιστικών ομάδων κυρίως της Ελλάδας και Τουρκίας. Το 1996 ο δρόμος τους συναντήθηκε με αυτόν του Θρακιώτη τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, με τον οποίο ξεκίνησαν μια συνεργασία που κράτησε μέχρι το 2002. Έδωσαν μαζί συναυλίες σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας, παρουσιάζοντας στους ανθρώπους την φωτεινή πλευρά της συνύπαρξης των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Μαζί κυκλοφόρησαν και το δίγλωσσο (ελληνικά-τουρκικά) CD single 'Το τραγούδι της τιμής'.

Οι 7-μελείς πια Balkanatolia σήμερα συνεχίζουν ανεξάρτητοι την πορεία τους, στοχεύοντας σε μια περιπλάνηση στις παραδοσιακές μουσικές και τα ηχοχρώματα της Ελλάδας, της Ανατολής και των Ανατολικών Βαλκανίων από μια σύγχρονη ματιά. Στην αναζήτηση αυτή ανακαλύπτουν τις κοινές ρίζες της Ελληνικής-Τούρκικης-Ανατολικής-Δυτικής μουσικής, που μπορεί να ενώσει τα αισθήματα των ανθρώπων με την κοινή γλώσσα της μουσικής.

Οι Balkanatolia έχουν πάρει μέρος σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και έχουν μοιραστεί την σκηνή με πολλά γνωστά ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής (Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς, Χρήστος Θηβαίος κλπ), με κορυφαία στιγμή την μεγάλη συναυλία που έδωσαν για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας στο στάδιο της Ξάνθης με τον Θανάση Γκαϊφύλλια και τον Γιώργο Νταλάρα. Οι Βαlkanatolia έχουν περιοδεύσει και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα κ.ά. και έχουν μοιραστεί τη σκηνή και με γνωστούς Τούρκους μουσικούς όπως ο Haluk Levent (ροκ), Sevval Sam (έντεχνη), Gayda İstanbul (balkans-gypsie).

Το φετινό πρόγραμμα των Balkanatolia αποτελείται από ένα εκρηκτικό και "άναρχο" κράμα ελληνικών- τούρκικων διασκευασμένων παραδοσιακών τραγουδιών, δικά τους τραγούδια σε παραδοσιακό άρωμα που τα ετοιμάζουν για το νέο άλμπουμ τους και που συνοδεύονται από περάσματα τσιγγάνικων και τραγούδια βαλκανικών γλωσσών. Τα ελληνικά δημοτικά συναντούν τα ασίκικα και σαμάνικα της ανατολής και οι μελωδίες των Ελλήνων της Σμύρνης τα Τούρκικα "αιρετικά" αλεβίτικα με πολλές δόσεις σύγχρονης δυτικής rock και ρυθμικής ethnic μουσικής. Πολλά από τα τραγούδια ακούγονται σε δύο γλώσσες ή ενώνονται διαδοχικά. Κυρίαρχο στοιχείο τους είναι ο έντονος ρυθμός και ο "underground" παραδοσιακός ήχος....

Τους Balkanatolia στηρίζει με τη δεξιοτεχνία του στο μπάσο ο Βαγγέλης Κοντόπουλος.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Balkanatolia - Χαλήλ Μουσταφά:

  • CD «Τραγούδι της τιμής» (1997) - Χαλήλ Μουσταφά, Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  • CD «Τα παιδιά του Ορφέα» (2001) - Συμμετοχή Balkanatolia
  • CD «Μεσόγειος» (2005-2006) - Γιώργος Νταλάρας, Dulce Pontes, Eddi Napoli, Χαλήλ Μουσταφά, Στέφανος Κορκολής

Πληροφορίες

BALKANATOLIA
@ HALF NOTE JAZZ CLUB
Συμμετέχει ο Βαγγέλης Κοντόπουλος

ΠΕΜΠΤΗ 21 – ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 22:30 (Πεμ./ Παρ./ Σαβ.), 21:30 (Κυρ.)
ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€ στο bar/ τραπέζι: 10, 15€

Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς / www.halfnote.gr
Κρατήσεις: 210 9213310 ǀ viva.gr– 13855

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr

Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ