«Μουσική και Μουσικοί από τη Σμύρνη»

Στις γειτονιές της Σμύρνης, από τα αστικά νεοκλασικά σπίτια με τα ανοιχτά παράθυρα που ακούγονταν βαλσάκια κι έντεχνη μουσική, μέχρι τους μαχαλάδες που αντηχούσαν ανατολίτικοι σκοποί και παραδοσιακά τραγούδια αλλά και στα προσφυγικά του Πειραιά, θα έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί το κοινό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στη συναυλία που διοργανώνει η Ένωσις Σμυρναίων με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυσή της.


Η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο τενόρος Σταμάτης Μπερής, οι πιανίστες Φρίξος Μόρτζος και Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος, το Μουσικό Σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Δήθεν», η Χορωδία Εστίας Νέας Σμύρνης υπό τη μουσική διεύθυνση του Παύλου Ράπτη και τον Γιώργο Θάνα στο πιάνο, θα συμπράξουν ζωντανεύοντας τους ήχους που συνόδευαν τον πόνο, τη χαρά, τη θλίψη, το μεράκι των Μικρασιατών...

Στο πρώτο μέρος, η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο Σταμάτης Μπερής με τη συνοδεία των Φρίξου Μόρτζου και Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου αντίστοιχα, ερμηνεύουν τραγούδια των Τιμόθεου Ξανθόπουλου και Παναγιώτη Βαϊνδιρλή, δύο μέρη από τους «Οκτώ νησιώτικους χορούς» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αλλά και την άρια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την ομώνυμη όπερα του Μανώλη Καλομοίρη, βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος».

Στο δεύτερο μέρος, το μουσικό σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Δήθεν» ερμηνεύει γνωστά τραγούδια όπως «Τα μάτια της Σμυρνιάς», «Το προσφυγάκι», «Για σένα μαυρομάτα μου», «Μαρίκα η Σμυρνιά» κ.ά. των Παναγιώτη Τούντα, Σταύρου Παντελίδη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρου Περιστέρη και Δημήτρη Σέμση.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, η χορωδία της Εστίας Νέας Σμύρνης υπό τη μουσική διεύθυνση του Παύλου Ράπτη και με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος «Δήθεν» ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, όπως «Τι σε μέλει εσένανε», «Τικ-τακ», «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι», «Χορεύεις χαϊδεμένη μου» κ.ά.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Θα προηγηθεί της εκδήλωσης η επίδοση στον κύριο Τάκη Βεζυργιάννη διπλώματος ανακήρυξής του σε Επίτιμο Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων, σύμφωνα με σχετική απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μελών του Σωματείου.

Το μουσικό σχήμα «Δήθεν» αποτελούν οι Βιβή Βουτσελά (τραγούδι, κρουστά), Γιάννης Καραμάνης (τραγούδι, κιθάρα, λαούτο), Νίκος Μουργελάς (κανονάκι), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Παντελής Αγιουτάντης (βιολί), Γιώργος Παππάς (ούτι, σάζι).

Η ΄Ενωσις Σμυρναίων ιδρύθηκε τους πρώτους μήνες του 1936 με σκοπό την ανάδειξη, τη διάσωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας, καθώς και την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν και μετά το 1922. Στα 75 μέχρι σήμερα χρόνια της ζωής της έχει να επιδείξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα με εκδόσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς κ.λπ. ένεκα της οποίας έχει βραβευτεί με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.


Πληροφορίες
«Μουσική και Μουσικοί από τη Σμύρνη»

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Τηλ. 210 32 21 917

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Ώρα: 19:00


Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων (Σκουφά 71Α & Μασσαλίας, τηλ. 210 36 33 618) από Δευτέρα ? Παρασκευή από 10.00 έως 13.00 και στην είσοδο του Φ.Σ. Παρνασσός μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
To Art magazine δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση 26/2 στις 12.00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ?Στην Αθήνα την παλιά? Ρεσιτάλ βιολιού George Vass »