Έκθεση χαρακτικών του Γιάννη Μονογυιού στην Myrό Gallery.

Έργο του καλλιτέχνη Έργο του καλλιτέχνη

Η Myrό Gallery έχει την χαρά να φιλοξενεί ατομική έκθεση χαρακτικών του Γιάννη Μονογυιού στον χώρο Project Room και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της, την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 20.00.

 Ο καλλιτέχνης δήλωσε με αφορμή την έκθεση του

"Αξίες που καταστρέφονται, άνθρωποι που ζουν ανάμεσα στην αδιαφορία και την υπερκατανάλωση, οι φούσκες των ονείρων που σκάνε με μεγάλο θόρυβο, ο άνθρωπος πίθηκος που επιστρέφει θριαμβευτής και δείχνει τα δόντια του. Μια κρίση του πολιτισμικού μοντέλου. Προσπαθώ να ανασύρω από το κοινό εσωτερικό μας, φυλαχτά, μαγικά χαϊμαλιά, αποτροπαϊκά σύμβολα, με τελετουργία να τα τυπώσω και να τα κολλήσω στους τοίχους της σύγχρονης σπηλιάς μου: για προστασία. Να πάω πιο βαθιά μέσα στη Γή, στον κόσμο κάτω από τον κόσμο, να ανασύρω μνήμες που λένε ότι η γέννηση και ο θάνατος, η αλλαγή και η μεταμόρφωση είναι η ουσία της ύπαρξης μας. Ξαναγυρνώ στο πρώτο αποτύπωμα της κόκκινης παλάμης. Τι έφταιξε; Έρχομαι στο σήμερα. Γύρω μου ένας ποταμός καταιγιστικών εντυπώσεων, με περιορίζει πάνω σε μια λούπα κυκλικής ακτής. Τα πάντα γύρω είναι μια οθόνη τηλεόρασης, για μια ζωή που με καλεί με χίλιες φωνές πλάνης, - μα δεν υπάρχει κατάρτι σωτηρίας. Θα αποδράσω λοιπόν με ένα χάρτινο καράβι με μορφές τυπωμένες, με σύμβολα, με χάρτες και αναγνώσματα για την περίοδο του ταξιδιού. Έχω ήδη αρχίσει να τα φτιάχνω".

Total

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Γιάννης Μονογυιός γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του γνωριμία με την εικαστική δημιουργία έγινε μέσα από την γλυπτική, με την παρακίνηση και βοήθεια του Κωνσταντίνου Παλιάν, στα πλαίσια της εικαστικής ομάδας «Πολυεργαστήρι», στη Θεσσαλονίκη το 1984. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με την κεραμική και τις εικαστικές κατασκευές. Από τα τέλη του 2004 και ως τα μέσα του 2008, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Yoga World».

Το 2008, γίνεται η επανασύνδεση με το «Πολυεργαστήρι». Εμπνέεται από την δημιουργική ατμόσφαιρα της ομάδας, για παραπέρα έρευνα νέων εκφραστικών μέσων, ενώ με τις σημαντικές συμβουλές του χαράκτη Ruud Matthes και την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου χαρακτικής Δημήτρη Καρλαφτόπουλου, ασχολείται πιο ουσιαστικά με την χαρακτική και ιδιαίτερα την Λινοτυπία. Σήμερα παρακολουθεί την σχολή χαρακτικής του "Κέντρου Χαρακτικής Ήλιος", στην οποία διδάσκει ο Δημήτρης Καρλαφτόπουλος. Από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 εργάσθηκε υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Παλιάν στην οροφογράφηση της Τράπεζας και άλλων χώρων της Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το 2012, οργανώνει μαζί με την εικαστικό Μαρία Πασσαλή το τετραήμερο «1ο Συμπόσιο Χαρακτικής ΣΚΕΤΒΕ- Χαρακτών Γραφές», που λαμβάνει χώρα στη στέγη του ΣΚΕΤΒΕ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ). Επίσης, μέλος της συντακτικής ομάδας (και αρθρογράφος) του περιοδικού Τέχνης "Ίχνη", το οποίο εκδίδεται από τον ΣΚΕΤΒΕ.

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου – 11 Μαΐου 2013
Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου
Μέρες / Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00 και Σάββατο 11.00 - 15.00. Επίσης δέχεται επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310269187) Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, σε όλη την διάρκεια των εκθέσεων της.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Art is Hard Έκθεση της Ειρήνης Μπάκα @ Myrό Gallery »