Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή του Τέννεση Ουίλλιαμς

Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή

H «Ομάδα 92'» μετά τις τρεις sold out σεζόν της παράστασης «Ελάτε σ' εμάς για έναν Καφέ» παρουσιάζει από τις 9 Νοεμβρίου 2015 έως 26 Ιανουαρίου 2016, στο Θέατρο Φούρνο την σχεδόν άγνωστη κωμωδία του Τέννεση Ουίλλιαμς «Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη.

Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή. Ένα παράδοξο, για το ύφος του Τ. Ουίλλιαμς, έργο. Μια γλυκόπικρη κωμωδία. Ένα κουαρτέτο απελπισμένων γυναικών που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σκληρή πραγματικότητα, στην κοινωνία της Αμερικής την εποχή της Μεγάλης Κατάθλιψης (Great Depression) μετά το μεγάλο οικονομικό κραχ.

Οι ηρωίδες του Ουίλλιαμς με τους ανεπίδοτους πόθους, μέσα σε ένα πλαίσιο που θυμίζει πολύ τις κωμικοτραγικές καταστάσεις ενός Αλμαδόβαρ, γραμμένο σε μια εποχή που ο Ισπανός σκηνοθέτης δεν υπήρχε καν.

Ανομολόγητα πάθη, ανεκπλήρωτα όνειρα, σχέδια ζωής, ανεπίδοτοι έρωτες, βασικά στοιχεία της γραφής του Ουίλλιαμς, συναντιούνται και στο έργο αυτό, μ’ έναν τρόπο όμως που ρέπει προς το γκροτέσκ, κάνοντας το ιδιαίτερο αυτό κείμενο, να μοιάζει ως μοναδική περίπτωση στο έργο του συγγραφέα.

Το καταλυτικό χιούμορ, η συγκίνηση, οι ανατροπές και μια απρόσμενη λύση!

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Ουίλιλαμς έγραψε το δίπρακτο αυτό έργο το 1979. Ο τίτλος στα αγγλικά είναι: «A lovely Sunday for “Creve Coeur”». “Creve Coeur”(Ραγισμένη Καρδιά) ονομάζεται μια παραλίμνια περιοχή, κοντά στο Σαιντ Λιούις, όπου δύο από τις ηρωίδες του έργου θα καταλήξουν, μεσημέρι Κυριακής, για πικ-νικ. Η δράση τοποθετείται στην Αμερική, στο Σαιντ Λιούις, στο τέλος της δεκαετίας του ΄30, λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εποχή ζυμώσεων έντονων αδιεξόδων και μεγάλης κατάθλιψης. Τέσσερις γυναικείους ρόλους έχει το έργο, τέσσερις μοναχικές γυναίκες, γύρω στα 40, που προσπαθούν, η καθεμιά με τον τρόπο της, να υπάρξουν. Η Ντόττυ, θυμίζει σε πολλά σημεία την Μπλανς Ντυμπουά, μια Μπλανς όμως, που, παρόλο που αρέσκεται να ζει με φαντασιώσεις, τελικά επιλέγει το ρεαλισμό για να επιβιώσει. Η Μπόντυ, η συγκάτοικός της, ζει κι αυτή με όνειρα, αλλά είναι πολύ πιο δυνατή και τελικά παρασύρει και τη Ντόττυ στον τρόπο της δικής της ζωής. Η Έλενα είναι η «ξένη», που εισδύει αποφασιστικά στο χώρο των δύο γυναικών και προσπαθεί, μάταια, να πάρει στον δικό της κόσμο τη Ντόττυ. Ο τέταρτος ρόλος, η Σόφι, η μανιοκαταθλιπτική γειτόνισσα, λειτουργεί ως καταλύτης. Στο πρόσωπό της προβάλλεται ο εφιάλτης, η πιθανή κατάληξη των άλλων γυναικών, που ούτως ή άλλως φλερτάρουν, σαν αυθεντικές ηρωίδες του Ουίλιαμς, με την κατάθλιψη και την παράνοια... Τα βασικά στοιχεία της γραφής του Ουίλιαμς, συναντιούνται και στο έργο αυτό, μ΄έναν τρόπο όμως που ρέπει προς το γκροτεσκ, κάνοντας την «Κυριακή...» μια μοναδική ίσως περίπτωση στο έργο του συγγραφέα. Αφεθήκαμε στη ροή του έργου, χωρίς προκαταλήψεις, και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ακέραια, το καταλυτικό χιούμορ, τη συγκίνηση, τις συνεχείς ανατροπές καθώς και την απρόσμενη λύση. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, πάντως οι καταστάσεις και η ατμόσφαιρα του έργου μας θύμισαν το κλίμα ενός άλλου λάτρη των γυναικών, του Αλμοδόβαρ. Έχουμε δηλαδή έντονα την αίσθηση πως η συγκεκριμένη Μπλανς της «Κυριακής...» υπήρξε και η ηρωίδα μιας από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ! Ο «θιάσος ΄92», στο φιλόξενο περιβάλλον του «Φούρνου», σας προσκαλεί και φέτος, αυτή τη φορά για ένα «κωμικογλυκόπικρο» πικ-νικ, στο ειδυλλιακό και εξιδανικευμένο “Creve Coeur” | Βασίλης Νικολαϊδης

Ταυτότητα Παράστασης

  • Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
  • Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Φιλιμέγκας
  • Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
  • Επιμέλεια κίνησης: Κική Σελιώνη
  • Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
  • Μακέτα: Βασίλης Παπαδάτος
  • Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλλιος Δανιήλ

Παίζουν: Μαρία Καρακίτσου, Ευγενία Μαραγκού, Θεοδώρα Σιάρκου, Στέλλα Χατζημιχελάκη

Πληροφορίες
Τέννεση Ουίλλιαμς
Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή
Κωμωδία
«A lovely Sunday for Creve Coeur»

Διπλή επίσημη πρεμιέρα
23 & 24 Νοεμβρίου 2015

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168 | 210-6460748

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 | 9 Νοεμβρίου έως 26 Ιανουαρίου 2016
Τιμή εισιτηρίων: 12€ , φοιτητικό 8€, ανέργων 5€