Είναι Καιρός

Tu Αmor en Tiempo Puro Tu Αmor en Tiempo Puro

Πάθος, ένταση, αγωνία, αλλά και νοσταλγία, λυρισμό και μελαγχολία υπόσχεται το Μικροσκοπικό Θέατρο, με τη συνέχεια του προγράμματος «Είναι Καιρός», στις 28 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2015. Νέες εμπειρίες γεμάτες tango, flamenco και χορό με τη συνοδεία κλασικής μουσικής, βασισμένες πάντα σε αυτοσχεδιαστικά μοτίβα, έρχεται να προσφέρει ο μοναδικός χώρος της Αθήνας που είναι ταγμένος στις παραστάσεις σύγχρονου χορού και τις κινητικές εγκαταστάσεις που τις προλογίζουν.

Ο Κύκλος των Ερώτων "Tus Amores", της χορογράφου Αναστασίας Λύρα, συνεχίζεται, σε ερμηνεία της Εύας Παγουλάτου, στις 28/02, με την επανάληψη του παθιασμένου Tu Αmor en Tiempo Puro, ενώ στη συνέχεια της ίδιας βραδιάς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επιπλέον το σπαρακτικό μέρος του κύκλου Tu Amor a Contrarreloj.
Η νέα δουλειά της χορογράφου θα παρουσιαστεί στις 07/03 με το έργο Un Tango Horizontal, το οποίο η δημιουργός ερμηνεύει μαζί με την Αθηνά Κυρούση, σε ένα γνώριμο πλέον χορευτικό ντουέτο, αποδομώντας την κινησιολογία του Τango Nuevo, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό στην οριζόντια διάσταση.

Τόσο το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου, όσο και το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου, η εικαστική-κινητική εγκατάσταση GraviDanza, σταθερά στο φουαγιέ του θεάτρου, προοικονομεί, με τον πιο λιτό τρόπο, την εξέλιξη της βραδιάς χορού που κορυφώνεται στο «αρχαίο θεατράκι» της οδού Δεξίππου.

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, Ώρα: 20.00
GraviDanza Bianca
Tu Αmor en Tiempo Puro (Ο Έρωτάς σου σε Καθαρό Χρόνο)
Tu Αmor a Contrarreloj (Ο Έρωτάς σου Κόντρα στο Χρόνο)

Διάρκεια: 60 λεπτά
Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, ερμηνευτικά, δίπτυχο που το απαρτίζουν δύο σόλο χοροί, μας μεταφέρει από τη μουσική του Johan Sebastian Bach σε αυτή του Paco de Lucia∙ μια σύνδεση που εκ πρώτης όψεως μοιάζει απίθανη ή παρακινδυνευμένη: και οι δύο χοροί αναφέρονται στη σχέση της τέχνης με τη ζωή. Η δραματουργική σχέση των δύο έργων, στα οποία η χορεύτρια ως αυτοσχεδιάστρια είναι και συν-δημιουργός, αποτυπώνει μια θεματική αντιστροφή, αντίστοιχη της αντιστροφής που προκύπτει μεταξύ του υποκειμένου και του ειδώλου του στον καθρέπτη. Στο πρώτο έργο ο χορός προτείνεται ως παράδειγμα ζωής μιας γυναίκας, ενώ στο δεύτερο η ζωή της γυναίκας εμφανίζεται μετουσιωμένη σε μια χορευτική μορφή. Στο πρώτο πρωταγωνιστεί η γυναίκα ως χορεύτρια, ενώ στο δεύτερο η χορεύτρια ως γυναίκα. Τα δύο έργα αλληλοσυμπληρώνονται σε μια εικονογράφηση της αμφίδρομης σχέσης τέχνης και ζωής.

  • Μουσική: -Johann Sebastian Bach, Σονάτα για σόλο βιολί αρ. 1 BWV 1001, ερμηνεία Arthur Grumiaux-Paco de Lucia
  • Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
  • Ερμηνεία:
    |GraviDanza Bianca| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
    |Tu Amor en Tiempo Puro & Tu Amor a Contrarreloj| Εύα Παγουλάτου
  • Ηχοτοπία (Ρωσικές καμπάνες): Νίκος Βαλκάνος
  • Φωτογραφία: Θωμάς Μάμαλης

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015, Ώρα: 20.00
GraviDanza Olivina
Un Tango Horizontal

Διάρκεια: 50 λεπτά
Οι χορεύτριες Αναστασία Λύρα και Αθηνά Κυρούση αφήνονται να παρασυρθούν από το χαρακτηριστικό, ακαταμάχητο ρυθμό του tango για να οδηγηθούν στο εξίσου χαρακτηριστικό, θεματαλογικό σύμπαν του Αργεντίνικου είδους, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νοσταλγία και η Ειρωνεία, στη βάση ενός αέναου σπαρακτικού εναγκαλισμού. Ο τίτλος του έργου κυριολεκτεί ως προς το οριζόντιο επίπεδο, στο οποίο λαμβάνει χώρα η χορευτική δράση. Η δράση, ωστόσο, ελάχιστα σχετίζεται με τις τυπικές αναγνωρίσιμες κινήσεις του tango, αφού οι χορεύτριες αυτοσχεδιάζουν με αφετηρία την κινητική γλώσσα της contact improvisation. Οι ερμηνεύτριες προσεγγίζουν τη μουσική του Osvaldo Pugliese (προδρόμου του κορυφαίου εκπροσώπου του tango Astor Piazzola) μέσω μιας εναλλακτική κινητικής οδού, αυτής του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

  • Μουσική: -Pauline Oliveros
    -Osvaldo Pugliese
  • Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
  • Ερμηνεία:
    |GraviDanza Olivina| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
    |Un Tango Horizontal| Αναστασία Λύρα, Αθηνά Κυρούση
  • Φωτογραφία: Θωμάς Μάμαλης

Πληροφορίες
Είναι Καιρός

28 Φεβρουαρίου & 07 Μαρτίου 2015

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ
Μικροσκοπικό Θέατρο
Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα
(150 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)
www.anastasialyra.com
facebook.com/MikroskopikoTheatro

Εισιτήριο: Κανονικό 10 ευρώ / Μειωμένο 5 ευρώ
Κρατήσεις: 6976899269 Δευτέρα έως Παρασκευή 19:30–21:30 και τις ημέρες των παραστάσεων
Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένου χώρου

Έκθεση εικόνων

Tu Amor a ContrarrelojUn Tango Horizontal