Alexandros Iolas

Alexandros Iolas Alexandros Iolas

Μετά την επιτυχία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης η Θεατρική Παράσταση «ALEXANDROS IOLAS» θα παρουσιαστεί από τις 29 Μαΐου 2014 έως και 1 Ιουνίου, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στην κατεστραμμένη Βίλλα του Αλέξανδρου Ιόλα, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό.

'Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι' Α. Ι.

Αλέξανδρος Ιόλας, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα, 'ένας άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς' όπως έλεγε για αυτόν ο Max Ernst. Ήταν πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης. Αλεξανδρινός, αγαπούσε την αντίφαση, ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτυσμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε. Τον αποκάλεσαν 'Μέγα σουρεαλιστή', και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε. Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, οι κατηγορίες πολλές αλλά δεν αποδείχτηκαν ποτέ. Δημοσιεύματα, εμπάθεια, εμμονή, και μια άρνηση αποδοχής 10,000 έργων που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά των Ελλήνων. Τι απέμεινε; Ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol), με την επιγραφή, 'Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή'.

Ταυτότητα της παράστασης

  • Κείμενο - Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης
  • Σκηνικά : Μαρία Καβαλιώτη
  • Φωτισμοί : Alex.K.
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Μυσίρη
  • Σχεδιασμός Αφίσας – Προγράμματος: Σταυρούλα Αράπη

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του).

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
Alexandros Iolas
του Χριστόφορου Αντωνιάδη
βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη 'Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου'
για ΤΕΣΣΕΡΙΣ παραστάσεις 29 ΜΑΙΟΥ – 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Πρεμιέρα: 29 ΜΑΙΟΥ 2014
Ημέρες παραστάσεων: 29-30-31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2014
Ώρα παράστασης : 9.00 μ.μ
Διάρκεια παράστασης : 70'

Βίλλα Αλέξανδρου Ιόλα

(Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ 15/5)
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6971 572001
Ώρες επικοινωνίας : 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00