''Καλοκαίρι στα σώματα'' έξι διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου

Γιασεμί Κηλαηδόνη Γιασεμί Κηλαηδόνη

«Καλοκαίρι στα σώματα», έξι διηγήματα του σύγχρονου Έλληνα πεζογράφου Σωτήρη Δημητρίου, μεταμορφώνονται σε θεατρικό υλικό για μία ηθοποιό, τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, στο Αίθριο του Θεάτρου "Μεταξουργείο", από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το έργο «Καλοκαίρι στα σώματα», που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, για λίγες μόνο παραστάσεις στο Αίθριο του Θεάτρου "Μεταξουργείο", λόγω πολύ μεγάλης επιτυχίας επαναλαμβάνεται για την χειμερινή περίοδο 2013-2014 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Μια νέα γυναίκα στη σημερινή Αθήνα λειτουργεί ως μέσον για να ζωντανέψουν ιστορίες του σήμερα και του χτες, προσκαλώντας μας να αναρωτηθούμε ποια είναι η σχέση μας με το παρελθόν (τόσο το προσωπικό όσο και της πόλης, του χώρου όπου ζούμε), και τι είναι αυτό που χωρίζει την κανονικότητα από την τρέλα, τη ''νορμάλ'' ζωή από το περιθώριο.

Ο Σωτήρης Δημητρίου είναι κατά τη γνώμη μας ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες πεζογράφους. Συνεχιστής της θεματολογίας του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, καταγράφει με μοναδικό τρόπο το βάσανο της ψυχής των ανθρώπων του περιθωρίου, των ''ταπεινών και καταφρονεμένων''. Γι'αυτό ήταν μεγάλη τιμή για μας η πρότασή του να παρουσιάσουμε κάποια απο τα διηγήματα του σαν μια σπουδή πάνω στο υλικό της γραφής του.

Θέατρο "Μεταξουργείο"

Σημείωμα του συγγραφέα:
"Πρότεινα στη Γιασεμί Κηλαηδόνη μια παράσταση διηγημάτων όταν την είδα στο "Μαράν Αθά.''
Πέρα απ'τις εξαιρετικές ικανότητές της, είδα ότι ο φυσικός τρόπος της ταίριαζε με τον τρόπο των διηγημάτων.
Δουλέψαμε λιγάκι μαζί την εκφορά του λόγου κυρίως στα σημεία που φανερά δεν επαρκούν τα καλούπια των τυπωμένων λέξεων.
Προσπαθήσαμε επίσης -και με τη βοήθεια της Νάντιας Φώσκολου- να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους. Όπως και στη ζωή έτσι και στην τέχνη δεν είναι καλό να τραβάς τον άλλον απ' το μανίκι."

Σωτήρης Δημητρίου

Γιασεμί Κηλαηδόνη

Συντελεστές:

  • Επιλογή-διδασκαλία κειμένων: Σωτήρης Δημητρίου
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Νάντια Φώσκολου
  • Φωτισμοί: Γιάννης Καραγιάννης
  • Παραγωγή: Θέατρο "ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ"
  • Ερμηνεύει η Γιασεμί Κηλαηδόνη

"Η Γιασεμί Κηλαηδόνη με τη σκηνοθέτρια Νάντια Φώσκολου είχαν μια καταπληκτική ιδέα. Αθόρυβα και με μηδαμινή μιντιακή προβολή παρουσίασαν στους λίγους και καλούς που γέμισαν την ωραία αυλή του θεάτρου Μεταξουργείο έξι διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου με τίτλο ''Καλοκαίρι στα σώματα'' . Είχαν αθωότητα αλλά ταυτόχρονα και σοφία αυτές οι εννέα παραστάσεις, κρίμα που πήγα το τρίτο βράδυ και έτσι έχασα την επί σκηνής συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα την πρώτη και τη δεύτερη βραδιά. 'Έστω και έτσι, βιάζομαι να καταγράψω αυτή τη θεατρική πρόταση ως μοναδικό μέχρι στιγμής, δείγμα prima vista θεατρικού αναλογίου. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη δεν μπήκε ούτε στιγμή στον πειρασμό (ή στη θεατρική αφροσύνη) να υποδυθεί τους ήρωες του Δημητρίου. Αντιθέτως, κράτησε για τον εαυτό της τον ρόλο του καλού αναγνώστη που περιφέρεται στις ζωές των άλλων και παρασύρεται από την εσωτερική τους περιπέτεια."

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου.
ΤΑ ΝΕΑ Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
''Καλοκαίρι στα σώματα''
έξι διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου
Στο Αίθριο του Θεάτρου ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Έναρξη παραστάσεων : Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος : 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ (φοιτητές, μαθητές,, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Ως την άκρη του ονείρου...» Antonio Canales Gala Flamenca »