«Το Θέατρο ξανά-πηγαίνει στο Σχολείο»

Αισχύλεια 2013 Αισχύλεια 2013

«Το Θέατρο ξανά-πηγαίνει στο Σχολείο», η συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ των ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ (Δήμος Ελευσίνας), με το Ελληνικό Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ΕΚΠΘΝ – Ελληνική Assitej). Την Παρασκευή 27,  το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Είσοδος ελεύθερη.

Την περασμένη χρονιά ξεκίνησε μια συνεργασία του Φεστιβάλ των Αισχυλείων με το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους για την οργάνωση μιας διημερίδας με γενικό τίτλο «Θέατρο για Παιδιά και Νέους» και με στόχο αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια και να αποτελέσει ένα μικρό θεσμό έτσι ώστε στην έναρξη κάθε θεατρικής-σχολικής περιόδου να οργανώνεται μια μικρή γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργοί του χώρου του Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους, εκπαιδευτικοί και μαθητές, γονείς και παιδιά, να έχουν την ευκαιρία μιας ενημερωτικής αλλά και δημιουργικής ετήσιας συνάντησης με αντικείμενο αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο της θεατρικής δημιουργίας.

«Το Σχολείο πηγαίνει στο Θέατρο» ήταν το ειδικό θέμα αυτής της πρώτης διημερίδας το οποίο και αναλύθηκε μέσα από ομιλίες και εργαστήρια. Παράλληλα, στους χώρους του Φεστιβάλ, υπήρξε συμμετοχή και παρουσίαση της δουλειάς θιάσων του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης προσπάθειας παρ' όλες τις δυσκολίες κάθε αρχής αλλά και τις δυσκολίες της εποχής μας, θεωρήθηκε ελπιδοφόρο και η συνεργασία θα συνεχιστεί και στα Αισχύλεια 2013.

Το θέμα που θα απασχολήσει και θα αναλυθεί, πάλι μέσα από εισηγήσεις, ομιλίες και εργαστήρια, στη διάρκεια αυτής της δεύτερης διημερίδας είναι: «Το Θέατρο ξανα-πηγαίνει στο Σχολείο».

Πληροφορίες
«Το Θέατρο ξανά-πηγαίνει στο Σχολείο»
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 - ΣΑΒΒΑΤΟ 28 – ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 20:30

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013
www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΜΑΙΟΣ 2013
Λίγα λόγια

Σε παλαιότερες εποχές, όχι ιδιαίτερα κολακευτικές για το θέατρο για παιδιά στη χώρα μας, πολλοί περιφερόμενοι και αμφιβόλου ποιότητας θίασοι επισκέπτονταν τα σχολεία και πραγματοποιούσαν εκεί τις παραστάσεις τους συνήθως κάτω από άθλιες συνθήκες.

Από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα, καθώς, το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα αποκτά ένα άλλον χαρακτήρα και κάνει βήματα μπροστά, αρχίζει και υποδέχεται το κοινό του σε πλήρως εξοπλισμένα θέατρα επαγγελματικών θιάσων με σταθερή έδρα. Αυτό δε, συνεχίστηκε ως τις μέρες μας όπου πια όλα τα σχολεία παρακολουθούν συστηματικά παραστάσεις σε θεατρικούς χώρους.

Λίγο πολύ όμως όλοι οι θίασοι για παιδιά, είτε παλαιότερα είτε και πρόσφατα, έχουν μεταφέρει τις παραστάσεις τους σε σχολικούς χώρους προσπαθώντας να τις προσαρμόσουν και να τις «χωρέσουν» είτε σε σχολικές αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων είτε, ακόμα χειρότερα, σε μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας.

Από όλες αυτές τις προσπάθειες ελάχιστες κατάφεραν να μεταφέρουν τη θεατρική «μαγεία» που διέθετε στο «φυσικό» της χώρο η κάθε παράσταση. Κι' αυτό γιατί κατά την προσαρμογή τους έπρεπε να γίνουν περικοπές σε σκηνικό και φωτισμούς αλλά πολλές φορές και στο ίδιο το κείμενο με αφαιρέσεις ακόμη και ολόκληρων σκηνών. Αυτή δε η ομολογουμένως άσχημη εμπειρία οδήγησε τους περισσότερους θιάσους να σταματήσουν εντελώς τις επισκέψεις στα σχολεία και να συνιστούν την επίσκεψη των παιδιών στους θεατρικούς τους χώρους. Τα τελευταία όμως χρόνια για πολλούς λόγους, που δεν θα τους αναλύσουμε εδώ, ξαναγεννήθηκε, θα λέγαμε, η ανάγκη το Θέατρο να ξανά-πάει στο Σχολείο.

Όμως κάτω από ποιες συνθήκες; Πάλι μειώνοντας τα σκηνικά, τους φωτισμούς ή και ότι άλλο, σε ήδη στημένες παραστάσεις; Όχι βέβαια, αυτό το «μάθημα» έχει γίνει κατανοητό στους περισσότερους. Τότε με ποιο τρόπο; Ποια είναι η απάντηση της θεατρικής δημιουργίας σ' αυτό το ερώτημα και τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από μια παράσταση μέσα στο σχολείο; Μπορεί μια παράσταση σε μια σχολική αίθουσα να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο παιδί;

Αυτά είναι ερωτήματα που θα απασχολήσουν και θα διερευνηθούν μέσα από εισηγήσεις, ομιλίες και εργαστήρια κατά τη διάρκεια της διημερίδας στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2013»

Για το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Σεϊτάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μήδεια Δον Κιχώτης »