Καλοκαιρινές Περιοδείες "Κύκλωψ" ΚΑΙ "Τραχίνιες" από το Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο για ακόμη ένα καλοκαίρι θα μας κρατήσει συντροφιά,καθώς  ετοιμάζει τις καλοκαιρινές περιοδείες έργων 'Κύκλωψ" του Ευρυπίδη και "Τραχίνιες"του Σοφοκλή.

 

Κύκλωψ

Κύκλωψ του Ευριπίδη
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Ο Σιληνός και οι γιοι του, οι Σάτυροι, βγαίνουν στο πέλαγος για να κυνηγήσουν τους Τυρρηνούς ληστές που έκλεψαν τον Διόνυσο, αλλά ναυαγούν στο νησί των Κυκλώπων. Έτσι, από υπηρέτες του Βάκχου γίνονται βοσκοί και οικονόμοι του Πολύφημου.

Η ζωή τους κυλάει βασανιστικά, μέχρι που εμφανίζεται στην ακτή ένα ελληνικό καράβι, με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Ο Σιληνός υποδέχεται θερμά τους ταξιδιώτες και ανταλλάσσει με κρασί, τα τυριά και τα κρέατα του αφέντη του. Όμως, μπροστά στον Πολύφημο, ο Σιληνός θα ισχυριστεί πως έχει πέσει θύμα κλοπής και άγριου ξυλοδαρμού από τους Έλληνες. Μάταια ο Οδυσσέας θα προσπαθήσει να πείσει τον Πολύφημο για το αντίθετο, ζητώντας του να σεβαστεί τους νόμους της φιλοξενίας. Ο Κύκλωπας θα οδηγήσει τους ξένους στην σπηλιά του και θα καταβροχθίσει δύο από αυτούς. Ο Οδυσσέας, μπροστά στον κίνδυνο, οργανώνει ένα σχέδιο εκδίκησης, που καταλήγει στην τύφλωση του Πολύφημου.

Ο Κύκλωπας, τυφλός πια, βγαίνει από τη σπηλιά απειλώντας να σκοτώσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, που έχουν ήδη σαλπάρει παίρνοντας μαζί τους και τους Σατύρους.

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα. Κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκε ανάμεσα στο 410 με 415 π.Χ., ενώ δεν είναι γνωστό σε ποια τετραλογία ανήκε. Η υπόθεση του δράματος αντλείται από την ένατη ραψωδία της Ομηρικής Οδύσσειας και πραγματεύεται, με μια άλλη οπτική εξαιτίας της παρουσίας των Σατύρων, τη γνωστή περιπέτεια του Οδυσσέα με τον Πολύφημο.

Στον Κύκλωπα κεντρικός άξονας της δραματουργίας είναι η σύγκρουση του πρωτόγονου ενστίκτου, που εκφράζει ο Πολύφημος, με την πολιτισμένη κοινωνία, που εκπροσωπεί ο Οδυσσέας. Η παρουσία των Σατύρων στο χορό του δράματος εντάσσει τους ήρωες σε ένα διονυσιακό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας έτσι την εύθυμη πλευρά τους.

Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου, θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στις 2 και 3 Αυγούστου, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας.

Παραστάσεις:

2, 3 Αυγούστου: Επίδαυρος

8 Αυγούστου: Ιωάννινα

18 Αυγούστου: Καβάλα

21 Αυγούστου: Δίον

26 Αυγούστου: Βύρωνας

28 Αυγούστου: Πετρούπολη

30 Αυγούστου: Ελευσίνα

4 Σεπτεμβρίου: Νέα Σμύρνη

6 Σεπτεμβρίου: Χαλάνδρι

9 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη

13 Σεπτεμβρίου: Πάτρα

16 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη

22 Σεπτεμβρίου: Παπάγου

Πρώτη παράσταση: 02/08/2013
Τελευταία παράσταση: 22/09/2013

Σκηνοθεσία - μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Διασκευή:Βασίλης Παπαβασιλείου -Σωτήρης Χαβιάρας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ
Μουσική:Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

Διανομή:

Οδυσσέας: Νίκος Καραθάνος
Κύκλωπας: Δημήτρης Πιατάς
Σιληνός: Νίκος Χατζόπουλος
Χορός:Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Συμεωνίδης,
Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας

traxinies

Τραχίνιες του Σοφοκλή
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η Δηιάνειρα περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του συζύγου της Ηρακλή. Η αγωνία της επιτείνεται λόγω των σημαδιακών χρησμών που αφορούν στη ζωή του ήρωα: εάν ο Ηρακλής επιστρέψει μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, τότε τα πάθη του θα λάβουν τέλος.

Η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας διαλύεται, όταν τα χαρμόσυνα νέα φτάνουν στην Δηιάνειρα: ο Ηρακλής επιστρέφει νικητής. Μαζί του φέρνει, ως τρόπαια της νίκης του, αιχμάλωτες από την Οιχαλία, την πόλη που κυρίευσε και κατέστρεψε. Ανάμεσα σ' αυτές, μία όμορφη και αινιγματική παρουσία θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δηιάνειρας. Η αποκάλυψη ότι η αιχμάλωτη αυτή είναι η βασιλοπούλα Ιόλη, και ότι ο Ηρακλής εξαιτίας του πάθους του γι' αυτήν, κατέστρεψε την Οιχαλία, αναστατώνει τη Δηιάνειρα. Στην προσπάθειά της να ξαναζωντανέψει τον έρωτα του Ηρακλή, στέλνει δώρο στον άντρα της έναν χιτώνα αλειμμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Όμως, χωρίς να το ξέρει, το δώρο της αντί για τον έρωτα του Ηρακλή, θα επιφέρει τον οδυνηρό του θάνατο.

Οι παλιοί χρησμοί για μια ακόμη φορά, θα αποκαλύψουν το ακριβές τους νόημα, μετά από την επαλήθευσή τους...

Οι Τραχίνιες, ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, διδάσκονται, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 457 και το 430 π.Χ.

Κεντρικός άξονας του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την «δίπτυχη» πλοκή του, είναι το πεπερασμένο της ανθρώπινης συνείδησης: ο άνθρωπος αδυνατώντας να συλλάβει το «όλον», βλέπει μία μόνο πλευρά του πραγματικού.

Η άγνοια εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιλογών τους και αποκτούν συνείδηση της μοίρας τους, μόνο όταν πια είναι πολύ αργά....

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 9 και 10 Αυγούστου, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας.

Παραστάσεις:

9, 10 Αυγούστου: Επίδαυρος

18 Αυγούστου: Δίον

24 Αυγούστου: Καβάλα

27 Αυγούστου: Θεσσαλονίκη

30 Αυγούστου: Παπάγου

2 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας

4 Σεπτεμβρίου: Ελευσίνα

8 Σεπτεμβρίου: Πάτρα

11 Σεπτεμβρίου: Πετρούπολη

13 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη

15 Σεπτεμβρίου: Χαλάνδρι

Πρώτη παράσταση: 09/08/2013
Τελευταία παράσταση: 15/09/2013

Σκηνοθεσία - Απόδοση:Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια:Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική Διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Άννα Μιχελή
Δραματολόγος παράστασης Εύα Σαραγά

Διανομή:

Κορυφαία: Άννα Καλαϊτζίδου
Τροφός: Φιλαρέτη Κομνηνού
Δηιάνειρα: Άννα Μάσχα
Άγγελος, Γέρων:Κώστας Μπερικόπουλος
Ιόλη: Ελένη Μπούκλη
Ηρακλής:Αργύρης Ξάφης
Ύλλος: Θάνος Τοκάκης
Λίχας: Γιώργος Χρυσοστόμου
Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Μπούνταλη,
Σεβίλη Παντελίδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Καλλιόπη Σίμου, Mαρίνα Σάττι, Αγγελική Τρομπούκη
Σαξόφωνα: Guido de Flaviis
Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας
Φλάουτα: Γιώργος Σκριβάνος

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:4841 ΗΛΙΑΣ Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 21:17 δημοσιεύθηκε από ΗΛΙΑΣ

    θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω το έργο σε μια από τις παραστάσεις των Αθηνών!