Μια ιστορία για Δύο

Μια ιστορία για Δύο Μια ιστορία για Δύο

Το Politheatro φιλοξενεί για 3 παραστάσεις την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 ,στις 9:15μμ και την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, στις 7:15μμ το Θέατρο Act με το βραβευμένο έργο του σύγχρονου Άγγλου συγγραφέα Phillip Ridley, "Μια ιστορία για Δύο", σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα με τους ηθοποιούς: Ελένη Καραμούζη και Γιώργο Μάρκου.

Το θεατρικό έργο «Μια ιστορία για Δύο» (Fairytale Heart), γραμμένο το 1996 για νεανικό και εφηβικό κοινό, ασκεί την ίδια θερμή απήχηση και σε ενήλικες κάθε ηλικίας. Πρόκειται για μια πολύ επίκαιρη, αρκετά κωμική και αισιόδοξη ιστορία για δύο νέα παιδιά που παρά τα προβλήματά τους ξαναβρίσκουν μαζί την όρεξη για δημιουργία, για ζωή και για έρωτα. Το έργο έως σήμερα έχει ανέβει σε πολυάριθμες θεατρικές σκηνές και μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες.

Υπόθεση:
Δύο νέοι, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι στην εφηβεία τους, προερχόμενοι από τελείως διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, συναντιούνται μέσα σε ένα μισοκατεστραμμένο θέατρο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο από τη μοναξιά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μαζί θα αφήσουν στην άκρη τα προβλήματά τους, θα παραδοθούν στη δύναμη της φαντασίας και θα δημιουργήσουν μια ιστορία, ένα θεατρικό παραμύθι. Όσο το παραμύθι ζωντανεύει, τόσο οι δύο νέοι έρχονται κοντά και μαθαίνουν ότι η διαφορετικότητα και το χάσμα που χωρίζει τους ανθρώπους, όσο μεγάλο κι αν είναι, γεφυρώνεται όταν αφήσουν τις μάσκες τους να πέσουν κάτω.
Η μετάφραση του κειμένου του έργου ανήκει στην ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Βασιλάκη.
Η παράσταση, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο θέατρο act της Πάτρας, απέσπασε θερμές κριτικές και συγκίνησε μικρά και μεγάλα «παιδιά».

Έγραψαν για την παράσταση:

«Δυο νέα παιδιά σε ένα σκηνικό που μυρίζει εγκατάλειψη αλλά φωτίζεται από κεριά και ζεσταίνεται από τα χρώματα των ζωγραφιών, εξορκίζουν τους φόβους και τη μοναξιά τους με τη μεταμφίεση, το παιχνίδι των ρόλων, τη μαγεία των παραμυθιών. Μαζί θα καταφέρουν να τραβήξουν τις ορατές και αόρατες μάσκες των πραγμάτων, να ταξιδέψουν μέχρι τη χώρα του Καραμαντού και να κάνουν τις ευχές τους πραγματικότητα. Χωρίς περιττούς κώδικες αλλά με ξεκάθαρες σημειολογικές αναφορές ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας έστησε στο θέατρο act μια παράσταση αυθεντικά τρυφερή και αρκούντως αισθαντική. Ο Γιώργος Μάρκου ερμηνεύει με ενέργεια και αφοπλιστική φυσικότητα και η Ελένη Καραμούζη δίνει μια μετρημένη και ειλικρινή σύγχρονη πριγκίπισσα». Μαριάννα Ξυνή

«Εξαιρετικοί και οι δυο τους σε ένα κείμενο γεμάτο ευαισθησία και τρυφερότητα. Ερμήνευσαν με τον καλύτερο τρόπο στο θέατρο act τους ρόλους του βραβευμένου έργου του Φίλιπ Ρίντλεϊ Μια Ιστορία για Δύο στη μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και τη σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα» Εφημερίδα ΤΕΤΑΡΤΟ

  • Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
  • Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
  • Σκηνικά/ Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
  • Φωτισμοί: Sue Lavina
  • Φωτογραφίες: Νίκος Στεργιόπουλος – Τζένη Μαλαγκονιάρη
  • Ηχογραφήσεις: NoiseBox Studio
  • Ερμηνεύουν οι Ελένη Καραμούζη, Γιώργος Μάρκου

Πληροφορίες

Μια ιστορία για δύο
του Phillip Ridley (Fairytale Heart)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5, ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ώρα 9,15μμ
& ΚΥΡΙΑΚΗ 7 Απριλίου 2013, ώρα 7,15μμ

Διάρκεια: 60' Εισιτήρια: 10 ευρώ και παιδικό 5 ευρώ
Πληροφορίες/ Κρατήσεις Θέσεων: 2651003492, 6955416236

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 3, Τ.Κ. 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνα: 2651003492- 6955416236
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ηθοποιός Γιώργος Μάρκου (ΚΕΒΙΝ) για το έργο:

«Τι σημαίνει να είσαι το κέντρο του κόσμου; Τι σημαίνει να είσαι παιδί; Τι σημαίνει να είσαι ενήλικας; Πώς γίνεται η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο; Πόσο επίπονη είναι; Τι αφήνεις, τι κρατάς και τι καινούριο καλωσορίζεις στη ζωή σου;
Πώς κερδίζεις έναν άνθρωπο που είναι ολότελα διαφορετικός από σένα; Πόσο αποδέχεσαι ή επιλέγεις αυτό το διαφορετικό που είσαι, ώστε να μην φοβάσαι να σταθείς απέναντι στον άλλο, να εκτεθείς, να διεκδικήσεις, να χάσεις, να απορριφθείς;
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μιλάς για τη ζωή; Η φαντασία ή ο ρεαλισμός;Τι σημαίνει να έχεις φαντασία; Τι σημαίνει να είσαι ρεαλιστής; Μπορούν η φαντασία και ο ρεαλισμός να συμπορεύονται;
Τι σημαίνει να αγαπάς τη ζωή, να βρίσκεις ένα νόημα σε κάθε τι, να βλέπεις την ομορφιά παντού γύρω σου, να σου αρκεί η απειροελάχιστη στιγμή και το πιο μικρό πράγμα για να χαίρεσαι και να νιώθεις γεμάτος;
Πώς αρκεί αυτό που είσαι και μόνο αυτό, για να αγαπάς εσύ εσένα και οι άλλοι εσένα να αγαπούν;»

Σημείωμα Σκηνοθέτη Τηλέμαχου Τσαρδάκα

«Ο Φίλιπ Ρίντλει, ένας πολυδιάστατος συγγραφέας και καλλιτέχνης, έχει γράψει μια τρυφερή και σύγχρονη κωμωδία για εφήβους που όμως δεν είναι καθόλου ρηχή, το αντίθετο μάλιστα, είναι από αυτά τα κείμενα που όσο μελετάς τόσο βρίσκεις κι άλλα επίπεδα, κι άλλες, βαθύτερες, αναγνώσεις.
Έχει καταφέρει να εντάξει στην ίδια ιστορία τα περισσότερα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους, όπως είναι η οικογένεια, το ενδιαφέρον για το άλλο φύλο, η κοινωνική ένταξη και η αποδοχή από τους συνομηλίκους αλλά και οι πρώτες απόπειρες να απαντηθεί το διαρκές ερώτημα «ποιος είμαι».
Η σκηνοθεσία της παράστασης προσπάθησε να αναδείξει το έργο και τους χαρακτήρες με τρόπο ζωηρό και χαρούμενο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σε σχέση και με την εποχή που ζούμε. Η επιλογή της μουσικής της παράστασης εστίασε σε πρωτότυπα και διασκευασμένα τραγούδια των Beatles, με το σκεπτικό ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τη μουσική αυτών των σημαντικότατων κλασσικών όσο και ανατρεπτικών μουσικών».