«Ρόζα»

Τη χειμερινή περίοδο 2012- 2013 το Θέατρο Πρόβα θα παρουσιάσει από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου το καινούργιο έργο του Παναγιώτη Μέντη, «Ρόζα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και τη Μαίρη Ραζή στον ομώνυμο ρόλο.
Το θέμα του έργου είναι η μυθοπλασία της περιπετειώδους ζωής μιας γυναίκας από τις σημαντικότερες στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή.

Μέσα από το έργο ζωντανεύει η ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Η πορεία της ζωής των ξεριζωμένων Ελλήνων, των κυνηγημένων Εβραίων και Αρμενίων. Μέσα από την βιογραφία της Ρόζας Εσκενάζυ ξετυλίγονται όλα τα σημαντικά γεγονότα πού σφράγισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, ο εθνικός διχασμός, η καταστροφή της Σμύρνης, το ξερίζωμα του ελληνισμού της Μ. Ασίας, η δικτατορία του Μεταξά, ο εμφύλιος.

Το οδοιπορικό της Ρόζας Εσκενάζυ που ήταν Ισπανίδα Εβραία, αλλά στην ψυχή Ελληνίδα, είναι συγκλονιστικό. Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη μίλησε πρώτα τούρκικα και αργότερα ελληνικά. Όταν έφυγε από την Πόλη κι ήρθε στη Θεσσαλονίκη, έζησε το διωγμό των Εβραίων, έχασε όλους τους δικούς της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η μεγάλη τραγουδίστρια θυμάται, ονειρεύεται, ανασύρει μνήμες, ξύνει πληγές, αναπολεί και παραμένει ανεξάρτητη κι ερωτευμένη με το τραγούδι και το χορό. 

Κραουνάκης, Ραζή, Τσόγκας, Μέντης

Η Ρόζα Εσκενάζυ μπήκε στο πάνθεον των μεγαλύτερων φωνών που έβγαλε η Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκε ως «Η μεγάλη κυρία» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Παναγιώτης Μέντης με την άρτια γραφή του παρουσιάζει σκηνές που διαδέχονται αβίαστα η μία την άλλη και καταστάσεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα τον θεατή. Η Ρόζα είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, χειραφετημένη γυναίκα που έζησε 97 χρόνια. Ένα ατίθασο πλάσμα, αντράκι στη συμπεριφορά, ένας μύθος με ταραχώδη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το χαρικλάκι», «Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη», «Μπαμπέσα» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.

Ο Παναγιώτης Μέντης- ηθοποιός και συγγραφέας- είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου. Έχει βραβευθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο για τα έργα του «Playmobil» και «Άννα είπα». Επίσης, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ωνάση για τα θεατρικά του έργα «SAVE» και «Ξένοι». Τα έργο «Ρόζα Εσκενάζυ» είναι από τα τελευταία του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης
  • Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας
  • Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Καλλιόπη Κοπανίτσα
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ
  • Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: ΑΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
  • Επιμέλεια χορευτικών κινήσεων: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΑΡΚΟΥ
  • Εκτέλεση-Χειρισμός Φωτισμών: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ
  • VideoArt: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
  • Βοηθός σκηνοθέτη: ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΣΚΙΑΘΑΣ
  • Φωτογραφίες: ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΔΙΟΥ
  • Ραφή Κοστουμιών: ΒΙΚΥ ΣΔΟΥΓΚΟΥ

 


Στο ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ, η Μαίρη Ραζή

Μαζί της ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Γιάννης Τσουρουνάκης
και στο πιάνο ο Δημήτρης Καραβίτης
Στην προβολή εμφανίζεται ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«ΡΟΖΑ»
του Παναγιώτη Μέντη

ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Η ΠΡΟΒΑ»
Αχαρνών και Ηπείρου 39, 104 39 Αθήνα Τηλ. 210 8818326
www.prova.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. FAX: 210 8814151
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΕΝΑΡΞΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή : 21:15
Σάββατο : 21:15
Κυριακή : 19:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική είσοδος : 15 ευρώ
Φοιτητικό : 12 ευρώ
Ανέργων- συνταξιούχων: 10 ευρώ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 90 λεπτά

Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

ΚΛΗΡΩΣΗ: Πέμπτη 29/11 ( 14.30) για Σάββατο 1/12

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Εσύ, εγώ και τα σύννεφά μας» «Μόλλυ Σουήνυ» »

123 σχόλια

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:3463 ΜΑΡΙΑ Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 15:44 δημοσιεύθηκε από ΜΑΡΙΑ

    Ευχαριστούμρ!

  • ID:3452 MVOUDRO Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 12:10 δημοσιεύθηκε από MVOUDRO

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!

  • ID:3446 ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 12:05 δημοσιεύθηκε από ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ !

  • ID:3440 ΑΓΓΕΛΙΚΗ Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 00:11 δημοσιεύθηκε από ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Η παράσταση έχει λάβει πολύ καλές κριτικές. Γι' αυτό το λόγο, θα ήθελα να κερδίσω πρόσκληση!

  • ID:3427 aggelos Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 15:08 δημοσιεύθηκε από aggelos

    Καλησπέρα σε όλους!
    Καμιά προσκλησούλα παίζει;