Καρυοθραύστης

Το διάσημο Μπαλέτο της Οπερας του Κιέβου
μετά τις 13 sold out παραστάσεις της Σταχτοπούτας
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2009,
έρχεται και πάλι στην Αθήνα,
στο Θέατρο Badminton,
για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους
με το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων,
τον ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ!!!
Το παραμύθι του Hoffman "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών", διασκευάστηκε το 1816 από τον Αλέξανδρο Δουμά,
ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία μετέτρεψε την ιστορία του Καρυοθραύστη σε ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.


Το 1891, ο Μάριους Πετιπά, χορογράφος του Ιμπέριαλ Μπαλέ της Αγίας Πετρούπολης, αποφάσισε να χορογραφήσει την διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά και παρήγγειλε στον Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκυ την σύνθεση της μουσικής. Η πανηγυρική πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892. Στη Δυτική Ευρώπη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο, στις 30 Ιανουαρίου του 1934 ενώ στην Αμερική πρωτοπαρουσιάστηκε μόλις το 1944 στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο.

KARIOTHRAYSTHS1

Εκτοτε το μπαλέτο έχει χορογραφηθεί από πολλούς χορογράφους, όπως οι Ζωρζ Μπαλανσίν, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μιχαήλ Μπαρίσνικωφ κ.α. Παρ' όλο που ο Καρυοθραύστης έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί με διαφορετικές σκηνικές προσεγγίσεις και χορογραφίες, η μεγαλοφυής μουσική του Τσαϊκόφσκυ παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο και είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις πλέον υπέροχες και αναγνωρίσιμες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ηχογραφήσεις του κλασσικού ρεπερτορίου.

Ο Καρυοθραύστης παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου γιατί είναι το ωραιότερο δώρο στα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

KARYOTHRAYSTHS3

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ



ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

Η Κλάρα γιορτάζει όπως κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων μαζί με τους γονείς της, τον αδελφό της και τους φίλους της. Ανταλλάσουν δώρα, χορεύουν, παίζουν και στολίζουν το δέντρο.

Ο νονός της Κλάρα, ο Ντροσελμάϊερ, ένας παράξενος μάγος και κατασκευαστής μαγικών παιγνιδιών, διασκεδάζει τα παιδιά με διάφορα παιχνίδια όταν ξαφνικά εμφανίζει μία κούκλα, έναν Καρυοθραύστη.

Κανένα παιδί δεν τον θέλει εκτός από την Κλάρα που αρχίζει να χορεύει μαζί του. Ο αδελφός της Κλάρα, ο Φρίτς, παλεύοντας μαζί της, παίρνει την κούκλα και την πετάει. Το πάρτυ τελειώνει και όλα τα παιδιά πηγαίνουν να κοιμηθούν.

Είναι μεσάνυχτα. Η Κλάρα δεν μπορεί να κοιμηθεί, σηκώνεται, πηγαίνει στο δέντρο κρατώντας τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη και εκεί την παίρνει ο ύπνος. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει-μεγαλώνει και τα πάντα χάνουν τις αναλογίες τους. Η Κλάρα ονειρεύεται.....

Ξαφνικά το δωμάτιο μεταμορφώνεται και από τους τοίχους ξεπροβάλλει ένας στρατός ποντικιών φοβίζοντας την Κλάρα. Ολα τα παιχνίδια με αρχηγό τον Καρυοθραύστη ζωντανεύουν και αρχίζουν μία πάλη με τα ποντίκια.

Την στιγμή που όλα δείχνουν ότι ο Βασιλιάς των Ποντικιών έχει νικήσει τον Καρυοθραύστη, η Κλάρα πετάει την παντόφλα της στον Βασιλιά και σώζει τον Καρυοθραύστη.

Αυτή η πράξη της Κλάρας, συγκινεί τον Ντροσελμάϊερ και μεταμορφώνει τον Καρυοθραύστη σε Πρίγκηπα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ

Ο Πρίγκηπας ζητάει από την Κλάρα να την πάει στο παλάτι του. Ετσι, αρχίζει ένα μαγικό ταξίδι προς τη χώρα της Φαντασίας. Στην διάρκεια του ταξιδιού, περνούν από διάφορα παράξενα μέρη, από τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, από τη χώρα των Γλυκών, συναντούν τη Ζαχαρένια Νεράιδα και φτάνουν στη χώρα των Λουλουδιών. Εκεί, υπέροχες νιφάδες στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς.

Οι νιφάδες βοηθούν με το φέγγος τους να περάσουν η Κλάρα και ο Πρίγκηπας μέσα από μία καταιγίδα μέχρι να φτάσουν στην Μαγική Χώρα του Πρίγκηπα όπου τους περιμένει ένα ωραίο παλάτι γεμάτο παιχνίδια.

Προς τιμήν τους αρχίζει ένα φεστιβάλ χορών από όλες τις χώρες του κόσμου, την Αραβία, την Ινδία, την Κίνα, την Ρωσία.......
Η νύχτα όμως περνάει γρήγορα και ξημερώνει.

Η Κλάρα ξυπνά κάτω από το δέντρο, χωρίς τους καινούριους φίλους της, κρατώντας στην αγκαλιά της τον Καρυοθραύστη-κούκλα και έχοντας στο μυαλό της τις υπέροχες αναμνήσεις από αυτά τα μαγικά Χριστούγεννα.

KARIOTHRAYSTHS2

Μπαλέτο της Οπερας του Κιέβου

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στην Ουκρανία ιδρύθηκε το 1860 και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα από τα φημισμένα συγκροτήματα χορού όλου του κόσμου. Από τις πρώτες επιτυχίες του Συγκροτήματος ήταν η πρεμιέρα του μπαλέτου Οπρίτσνικ του Τσαϊκόφσκι που παρουσιάστηκε το 1874, παρουσία του ίδιου του συνθέτη ο οποίος τους συνεχάρη για την εξαιρετική ερμηνεία. Μάλιστα, ο Τσαϊκόφσκι επέμενε όλες οι όπερες και τα μπαλέτα του να παρουσιάζονται στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς θεωρούσε αυτό το θέατρο εφάμιλλο και ισάξιο με της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα το Συγκρότημα έχει 24 ολοκληρωμένα μπαλέτα στο ρεπερτόριό του, γεγονός που το καθιστά το συγκρότημα με το πλουσιότερο ρεπερτόριο στον κλασικό χορό. Με την πλούσια αυτή κληρονομιά έχει περιοδεύσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου και το έχουν απολαύσει περισσότεροι από 40 εκατομμύρια θεατές, οι οποίοι έχουν μαγευτεί από την καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα των χορευτών του που συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο.

Ας σημειωθεί πως διάσημα ονόματα της χορευτικής τέχνης του 20ού αιώνα, όπως ο Βάσλαβ Νιζίνσκι και ο Σερζ Λιφάρ, γεννήθηκαν στο Κίεβο. Μετά το 1950 η 'Οπερα του Κιέβου και το μπαλέτο της γνώρισε νέα ακμή, καθώς πλαισιώθηκε από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το μπαλέτο του Κιέβου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι και αρκετοί σολίστ του απέσπασαν σπουδαίες διακρίσεις. Μαζί του έχουν συνεργαστεί μεγάλα αστέρια του χορού: Σερζ Λιφάρ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Άννα Πάβλοβα, Μαρίνα Τιμοφέεβα, Ιρίνα Κολπάκοβα κ.α. όπως και ο σπουδαίος χορευτής Βλαντίμιρ Μάλαχοφ.

Πληροφορίες
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ
ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
Το παραμύθι των Χριστουγέννων
Μπαλέτο της Οπερας του Κιέβου
ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
στο Θέατρο Badminton25-29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Εξι μοναδικές παραστάσεις
στο Θέατρο Badminton

Πρεμιέρα
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου στις 20:00

Λοιπές παραστάσεις
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 16:00
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 20:00
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 20:00
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 20:00
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 20:00

Εναρξη προπώλησης: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Τιμές εισιτηρίων
Διακεκριμένη ζώνη: 58 € - παιδικό: 29 €
Α' Ζώνη: 46 € - παιδικό: 23 €
Β' Ζώνη: 37 € - παιδικό: 19 €
Γ' Ζώνη: 28 € - παιδικό: 14 €
Δ' Ζώνη: 20 € - παιδικό: 10 €
Φοιτητικά: 15 €
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Ticketnet: 210-8840600
ON LINE: www.ticketnet.gr, www.viva.gr
ΦΥΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ: PUBLIC, METROPOLIS, ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Οργάνωση: PrimeArt
www.primeart.gr
Πληροφορίες: 210-7293820-821
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: www.wepromotion.gr/press
Βαγγέλης Περάκης, τηλ. 6972858515 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αννίτα Δαμάσχη, τηλ. 6977333222 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Εριτσίδης, τηλ. 6932440622, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το Artmagazine δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση. Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη.

Κλήρωση: 15/12 για 26/12

5 σχόλια

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:5433 ΔΑΝΔΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013 20:55 δημοσιεύθηκε από ΔΑΝΔΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

    Μια προσκλησούλα θα ήταν θαυμάσιο Αγιοβασιλιάτικο δώρο!

  • ID:5432 ΠΟΛΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 21:21 δημοσιεύθηκε από ΠΟΛΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

    εξαιρετικη παρασταση!

  • ID:5431 ΜΑΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΙΑ Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 21:01 δημοσιεύθηκε από ΜΑΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΙΑ

    υπεροχο!!!

  • ID:5420 ΒΑΣΩ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 18:15 δημοσιεύθηκε από ΒΑΣΩ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ ...
    Κλασσική Χριστουγεννιάτικη παράσταση !!!

  • ID:5416 ΒΙΒΗ ΑΛΗΓΙΑΝΝΗ Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 00:00 δημοσιεύθηκε από ΒΙΒΗ ΑΛΗΓΙΑΝΝΗ

    ένα υπέροχο παραμύθι. θα ειναι σίγουρα και μια υπέροχη παράσταση !!!!