Myrό Antiques House: Δημοπρασία με έμφαση στην Ελληνική Τέχνη και την Φιλανθρωπία

Με έμφαση στην τέχνη και με μία σημαντική φιλανθρωπική δράση ο οίκος δημοπρασιών Myro Antiques House (2ο χλμ. δρόμου Σουρωτής Αγίου Αντωνίου, Σουρωτή Θεσσαλονίκης) έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην δημοπρασία Αντικών, Αντικειμένων και Τέχνης που θα λάβει χώρα την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της δημοπρασίας σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, κρασιά και αναψυκτικά. Οι εγγραφές της δημοπρασίας ξεκινούν στις 12.00 και η διαδικασία στις 12.30.

 

Αν επιθυμείτε να μην χρησιμοποιήσετε δικό σας όχημα μπορείτε να μεταβείτε στην δημοπρασία επιβιβαζόμενοι στο πολυτελές πούλμαν του Οίκου το οποίο θα ξεκινήσει στις 11.30 από τον Λευκό Πύργο, ή, σε δεύτερο πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Hyatt Regency Thessaloniki Hotel στις 11.45 και θα μεταφέρει τους επισκέπτες στην έδρα του Οίκου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της δημοπρασίας και τα δύο πούλμαν θα επιστρέψουν στις αφετηρίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την δημοπρασία κλέβουν τις εντυπώσεις εξαιρετικής ποιότητας και συλλεκτικού ενδιαφέροντος έργα τέχνης από κλασσικούς Έλληνες ζωγράφους, αλλά και νεότερους εγκαθιδρυμένους δημιουργούς.

Μεταξύ των κλασσικών πινάκων της δημοπρασίας ξεχωρίζει μία εντυπωσιακή σπάνια θαλασσογραφία του Σπυρίδωνος Προσαλέντη (Lot 192), ενός από τους πλέον γνωστούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα,του οποίου τα έργα του χαρακτηρίζει ο συνδυασμός ακαδημαϊκού ύφους με τη ρεαλιστική απόδοση. Δύο έργα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, και κατάλογος στον οποίο καταγράφονται που αναφέρει την έκθεσή τους από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (Lot 190), είναι χαρακτηριστικά του ύφους του δημιουργού. Επίσης, χαρακτηριστικός πίνακας του Δημήτρη Γιολδάση, μαθητή των των Δ. Γερανιώτη, Σ. Βικάτο και Γ. Ιακωβίδη. Και χαρακτηριστικού Έλληνα ζωγράφου του 20ου αιώνα συναντάμε στο Lot 198. Πρόκειται για τοπιογραφία του Θεσσαλικού κάμπου. Τέλος, ένα δίπτυχο έργων του Γιώργου Παραλή, που αναδεικνύουν τους δεσμούς του με την αγιογραφία.

Εκτός από τους Ελληνικούς πίνακες στον τομέα της κλασσικής τέχνης της δημοπρασίας αναμφίβολα κυριαρχεί μουσειακής αξίας πίνακας με το αγαπημένο θέμα της εποχής 1670-1710 “Susanna and the Elders”, ο οποίος θα διατεθεί στην δημοπρασία σε σχετικά χαμηλή τιμή εκκίνησης. Το συλλεκτικό μουσειακής αξίας έργο έχει συντηρηθεί πριν από 30 χρόνια περίπου και είναι σε άριστη κατάσταση.

Στον τομέα της Σύγχρονης Τέχνης ξεχωρίζουν δύο σχέδια του Γιάννη Τσαρούχη, ένα εμβληματικό έργο του αναγνωρισμένου στο εξωτερικό νεαρού Έλληνα πορτραιτίστα Μιχάλη Τσακουντή, έργα του γνωστού στην Θεσσαλονίκη εξαίρετου ζωγράφου Χάρη Μητρούση, τέσσερις τοπιογραφίες – πρώιμα έργα του ανερχόμενου ζωγράφου Δήμου Κηπουρού, χαρακτηριστικά έργα της ζωγράφου Ιουλίας Μανούση, το εμβληματικό έργο “Ίκαρος” του Πατρινού εικαστικού Ορέστη Διαμάντη, και υδατογραφίες του γνωστού και πολύ αγαπημένου Θεσσαλονικιού εικαστικού Γιώργου Πολίτη. Κατά τα άλλα ο τομέας έχει να επιδείξει ζωγραφική σε χαρτί της Χριστίνας Ζυγούρη, και ενδιαφέροντα σύγχρονα χαρακτικά της Κριαστιάνας Ηλιοπούλου – Χοπιρτεάν, του Γιάννη Μονογυιού και του Γιώργου Πάλλη. Την παράσταση κλέβει η σύγχρονη γλυπτική. Αναμφισβήτητα εξέχουσα συμμετοχή στον τομέα Σύγχρονης Τέχνης της δημοπρασίας είναι ο Γκέλας Κεσίδης. Δύο διάσημα έργα του γλύπτη, ο”Ηρακλής” του, και η “Σαπφώ” του, σε μπρούντζο εκπροσωπούν το σημαντικό δημιουργό. Άλλα πέντε μπρούντζινα γλυπτά, του βραβευμένου Θεσσαλονικιού γλύπτη Γαβριήλ Ανδρονικίδη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το διάσημο μικρογλυπτό του “Ζεϊμπέκικος”.

Αναγνωρίζοντας την φιλανθρωπική δράση της δημοπρασίας οικογένεια δωρητών προς το “Άσυλο του Παιδιού”, ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα ακόμα εν ενεργεία φιλανθρωπικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με κεφαλαιώδες και πολυσχιδές έργο, διέθεσε αριθμό επίπλων και άλλων στοιχείων οικοσκευής των οποίων τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Ασύλου. Πρόκειται για τα Lots . Το Άσυλο του παιδιού είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, από το 1919, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη σωστή κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, σίτιση, ανάπαυση κ.λ.π) και στη συνεχή βελτίωση της διαπαιδαγώγησης παιδιών εργαζομένων γονέων, βρεφικής μέχρι σχολικής ηλικίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάθετε περισσότερα για το Ίδρυμα στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση www.asylopaidiou.gr/

Στον τομέα της αντίκας ξεχωρίζουν εξαιρετικής ποιότητας, στυλ και εποχής έπιπλα – αντίκες του 19ου αιώνα, που μπορούν να εξοπλίσουν ολόκληρο σπίτι. Βιβλιοθήκες, σεκρετέρ, τραπεζαρίες και μικρότερα έπιπλα καλαίσθητου design εκπλήσσουν με την λειτουργικότητα τους και την στιβαρή παρουσία τους. Στην κατηγορία “Βιβλία και Έγγραφα” ξεχωρίζει ένα δερματόδετο παλαίτυπο προσκυνητάριο εκδοθέν το 1787 γεμάτο με γκραβούρες της εποχής, καθώς επίσης μία ελληνική έκδοση της “Θείας Κωμωδίας” του 1894.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον οίκο μέχρι και μία μέρα πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας κατόπιν ραντεβού για να δουν από κοντά όλα τα αντικείμενα, ή/και να τα δουν online στην διευθυνση www.myroauctions.gr. Για ραντεβού επικοινωνήστε απευθείας για με τον δημοπράτη κ. Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212).