Κύκλος εκδηλώσεων Απογεύματα στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια για το 2015

Απογεύματα στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια Απογεύματα στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια

Φόρο τιμής σε δύο από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής όπερας του 19ου αιώνα, τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και τον Τζουζέππε Βέρντι, οι οποίοι αποθέωσαν τον Ρομαντισμό ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, επιφυλάσσουν οι δύο πρώτες εκδηλώσεις στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια για το 2015.

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 ο διακεκριμένος πιανίστας Νίκος Λαάρης, ο oποίος έχει χαρακτηριστεί από τους Times ως ένας «εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο» επιμελείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Βάγκνερ.
Ο κορυφαίος γερμανός συνθέτης υπήρξε μία τεράστια πηγή έμπνευσης για τους ομότεχνούς του, που επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα, από το εκρηκτικό έργο του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο σπουδαίος Ούγγρος συνθέτης -φίλος και πεθερός του Βάγκνερ- Φραντς Λιστ, ο οποίος αφιέρωσε πολλές από τις περίφημες παραφράσεις του σε αποσπάσματα έργων του γερμανού συνθέτη.
Στη συναυλία αυτή που διεξάγεται την ίδια χρονική στιγμή με τις sold out παραστάσεις του Τριστάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την ΕΛΣ θα ακουστούν μεταξύ άλλων οι μουσικές συνθέσεις του Λιστ «Στο μνήμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ» και «Η πένθιμη γόνδολα» για πιάνο και βιολοντσέλο, μελωδικές άριες από τα εμβληματικά έργα του Βάγκνερ Τάνχωυζερ και Πάρσιφαλ, όπως και πέντε τραγούδια του γερμανού συνθέτη σε ποίηση Ματθίλδης Βέζεντονκ, της συζύγου του μαικήνα του, όπου το μεγάλο πάθος του Βάγκνερ για εκείνη τον οδήγησε στη μεγαλειώδη σύνθεση του Τριστάνου.
Συμμετέχουν: Τζούλια Σουγλάκου (υψίφωνος), Νίκος Λαάρης (πιάνο), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο).

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015 ακολουθεί ο Στιφέλιο, μία από τις σπανιότερα παρουσιαζόμενες όπερες του Βέρντι.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μεγάλο Θέατρο Τεργέστης στις 16 Νοεμβρίου 1850, θεωρήθηκε αποτυχία τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς, λόγω του σκανδαλώδους για την εποχή θέματος, το οποίο αφηγείται την ιστορία της άπιστης συζύγου ενός ιερέα, ο οποίος στο τέλος τη συγχωρεί.
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πακσόγλου (Στιφέλιο, πάστορας), Αντωνία Καλογήρου (Λίνα, η σύζυγός του), Πέτρος Σαλάτας (Κόμης Στάνκαρ, ηλικιωμένος συνταγματάρχης, πατέρας της Λίνας), Φίλιππος Δελλατόλας (Ραφαέλε, ευγενής, εραστής της Λίνας Γιοργκ), Μιχάλης Κατσούλης (Γιοργκ ηλικιωμένος πάστορας), Μαρία Γουρνιά (Δωροθέα, ξαδέλφη της Λίνας), Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (Φεντερίκο, εραστής της Δωροθέας).
Στο πιάνο, η Νατάσα Αγγελοπούλου.

Πληροφορίες
Κύκλος εκδηλώσεων Απογεύματα στο φουαγέ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015
Αφιέρωμα στον Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883)

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015
Τζουζέππε Βέρντι Στιφέλιο (1850)
Όπερα σε τρεις πράξεις

Ώρα έναρξης: 18.00
Γενική είσοδος: €5
www.nationalopera.gr