41η Δημοπρασία Myrό Antiques House

Στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί η 41η δημοπρασία του Myrό Antiques House στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Οίκου (2ο χλμ. δρόμου Σουρωτής – Αγίου Αντωνίου, Σουρωτή Θεσσαλονίκης). Όλα τα αντικείμενα της δημοπρασίας βρίσκονται σε έκθεση και ο χώρος είναι επισκέψιμος κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακα) 10.00 – 18.00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (6971890212).

 

- Μουσειακής αξίας έπιπλα του 17ου και 18ου αιώνα
- Μικρή συλλογή 5 γαλλικών επιτραπέζιων ρολογιών στυλ & εποχής της περιόδου 1800 - 1860
- "Δυνατή" συλλογή έργων τέχνης νέων Ελλήνων δημιουργών
- Γνωριμία με συλλογή κοσμημάτων της Ελληνίδας σχεδιάστριας saxry

003a

 

087a

 

Μία εξαιρετική επιλογή επίπλων στυλ και εποχής μερικών από τις σημαντικότερες εποχές της αντίκας εκπροσωπούνται σε μια δημοπρασία που το έπιπλο κυριαρχεί. Στον τομέα της Τέχνης υπάρχουν δεκάδες πίνακες στην γενική κατηγορία αλλά και μερικά ξεχωριστά κομμάτια στην σύγχρονη τέχνη, όπως χαρακτηριστικά πορτραίτα του γνωστού ζωγράφου Μιχαήλ Τσακουντή, του έντονα ανερχόμενου Νίκου Χατζησμάλη και ένα ζωγραφικό σχέδιο της Ειρήνης Μωυσίδου με αξία πολλαπλάσια των τιμών εκκίνησης τους. Αισθητή είναι η παρουσία επιλεγμένων έργων ανερχόμενων Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών. Μία κατηγορία που αξίζει της προσοχής σας είναι και αυτή των επιτραπέζιων ρολογιών, είδος αντικειμένου που δεν λείπει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις από τις δημοπρασίες μας. Κυριαρχεί μικρή συλλογή γαλλικών επιτραπέζιων ρολογιών της περιόδου 1800 – 1860 η οποία θα διατεθεί σε ένα "χτύπημα" (Lot). Οίκος δημοπρασιών βρίσκεται σε οροπέδιο με θέα τον Όλυμπο, περιστοιχίζεται από πλέον των 100 γλυπτών σύγχρονης τέχνης σε μάρμαρο που έχουν φιλοτεχνήσει 26 γλύπτες από όλο τον κόσμο, και βρίσκεται μόλις 20' με αυτοκίνητο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν δεν θέλετε να οδηγήσετε μπορείτε να επιβιβαστείτε στο πολυτελές πούλμαν που δρομολογεί ο Οίκος Δημοπρασιών από και προς το Myrό Antiques House που σταθμεύει μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου και αναχωρεί στις 11.30 ακριβώς.

Αναλυτικά:

Μουσειακά έπιπλα
Με την σπανιότητα μουσειακών κομματιών -όπως ένας καναπές του 17ου αιώνα, και πολλοί μπουφέδες, και σεκρετέρ του 19ου -οι περισσότεροι σε άριστη κατάσταση ή συντηρημένοι, ο τομέας επίπλου της δημοπρασίας είναι ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος. Ξεχωριστό κομμάτι με διαφορά είναι ένας καναπές του 17ου αιώνα που συναντούμε στο Lot 003, ο οποίος φέρει εξαιρετικής ξυπλογλυπτικής σκάλισμα με θέματα της εποχής. Σημειώνεται ότι για να βγει απ'τη χώρα χρειάζεται άδεια από μουσείο, καθώς εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο (Διαστάσεις: 157εκ x 62εκ. x 109εκ ύψος). Πανέμορφο κομμάτι σε εξαιρετική κατάσταση είναι και ένα παραβάν 19ου αιώνα (Διαστάσεις: 135εκ φάρδος x 161εκ ύψος) που συναντούμε στο Lot 031. Ο καναπές 2ου empire, circa 1880-1890 του Lot 041, μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο προσοχής τονίζοντας ή κυριαρχώντας σε έναν καλόγουστο χώρο. Συλλεκτικό κομμάτι αλλά και πανέμορφο εξαιτίας του design του. Δύο μπουφέδες χαρακτηριστικά έπιπλα εποχής περί το 1900, σε δύο κομμάτια ο καθένας στα Lots 045 και 059 συγκαταλέγονται ανάμεσα στα έπιπλα με χαρακτήρα. Τέλος, από τις επισημάνσεις μας αναφορικά με τα συλλεκτικά έπιπλα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα σεκρετέρ με κυλινδρικό καπάκι, και εντυπωσιακή μαρκετερί, που βρίσκετε στο Lot 87.

 


Εξαιρετικά ρολόγια σε περισσότερα από 10 Lots επιβάλλουν την παρουσία τους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται 4 Grandfathers Clocks περιόδου περί το 1800 (Lots 039, 065, 075, 091), ένα υποδειγματικό ρολόι της Art Deco, στυλ και εποχής με εξαιρετικό γλυπτό πάνθηρα (Lot 142, ύψος 29cm).

 

Κλασσική Τέχνη
Στο τομέα, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα έργα -ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την Συλλογή Μυρωνίδη- ξεχωρίζει το Lot 117. Πρόκειται για ένα μουσειακό κομμάτι, που φέρει γνωμάτευση από το ερευνητικό κέντρο Νικίας που πιστοποιεί ότι: "ο πίνακας τοποθετείται χρονολογικά περίπου στα 1700 και έχει διαστάσεις 27εκ x 41εκ χωρίς την κορνίζα και 51εκ x 66,5εκ με την κορνίζα. Η κορνίζα είναι η γνήσια κορνίζα του έργου, η οποία είναι φιλοτεχνημένη με φύλλα χρυσού 24ων καρατίων. Ο καμβάς του έργου ανταποκρίνεται στη χρονολογία του."Το έργο εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο και χρειάζεται έγκριση μουσείου για να βγει από τη χώρα.

 


Ο Οίκος παρουσιάζει για πρώτη φορά κοσμήματα της saxry (Χρύσα Κοκαροπούλου) στο πλαίσιο της νέας δραστηριότητάς του για την ανάδειξη νέων Ελλήνων σχεδιαστών. Η τιμή εκκίνησης είναι συμβολική, ώστε να δωθεί η ευκαιρία στο κοινό μας να γνωρίσει μία αξιόλογη καλλιτέχνη.